0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ezt együk, hogy elkerüljön a megfázás

A táplálkozásunk sokkal nagyobb jelentőséggel bír életünk folyására, mint többnyire képzeljük. Ahogy megvan a képessége, hogy betegségeket okozzon, alkalmas arra is, hogy segítsen elkerülni azokat.

A táplálkozásunknak hasonlóképpen kellene illeszkednie az aktuális időjáráshoz, mint az öltözködésünknek. Ami azt illeti az időjárás meglehetősen szeszélyes tud lenni, tehát míg valami az egyik nap még jó választásnak számít, a következőn inkább már katasztrofális. Ahogy nem lenne szerencsés egész télen fürdőruhában járni, mert legtöbben bizonyosan fáznánk, úgy az is helytelen, ha folyton nagy mennyiségű hűsítő hatású ételt fogyasztunk. A hangsúly – mint mindig – a szezonalitáson van, vagyis más- más alapanyagokat eszünk tavasszal, nyáron, ősszel és télen. Régebben ez evidens volt, manapság azonban az üzletek kínálata zavarba ejtheti és elbizonytalaníthatja az embert.

Míg nyáron a helytelenül megválasztott alapanyag miatt csak elnehezültebbnek éreztük magunkat, a hideg idő beköszöntével a szervezetünk belső hűtésével tálcán kínáljuk fel magunkat a baktériumoknak és vírusoknak.

Nézzünk néhány megszívlelendő tanácsot, amit könnyen beépíthetünk az életvitelünkbe és segítenek megvédeni minket.

Meleg étel

Amikor a környezet hőmérséklete csökkenni kezd, ismét jobban esik a meleg étel fogyasztása. Mivel a szervezet számára energiapazarlással járna a lehűtött testet felmelegíteni, ezért nem fog semmi olyat megkívánni, amely kedvezőtlen lenne számára. A testünk érthetően „fogalmaz”, a kívánás illetve az elutasítás nyelvén. Ilyenkor a hosszabb ideig történő, kíméletes főzés és párolás pártjára áll. Ekkor ismét előtérbe kerülhet a szárazabb eredményt produkáló sütés is.

Az étel pedig lehet egy picit sósabb és fűszeresebb. Ezzel pedig el is érkeztünk a következő fontos aprósághoz.

A belső meleg fokozása

Itt az ideje picivel bőkezűbben fűszerezni és lehetőleg többnyire melegítő hatású fűszerekkel, mint például: bazsalikom, rozmaring, babér, kakukkfű, zsálya, kardamom, borsfélék, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, erős paprika, szerecsendió, borókabogyó, vanília.

Gyümölcsöt mértékletesen

Helytelen túl sok gyümölcsöt enni télen. Ha figyelünk az ösztöneinkre, ezt érezzük is. Aki nem némította le teljesen a belső hangját, könnyen értelmezhető „utasításokat” kap. A test intelligenciája kérés nélkül is segít megválogatni a számára megfelelő élelmeket. Mindez jól is működik addig, amíg nem kezdjük el felülbírálni, egy diéta elveivel, egy ismerős vagy egy szakember általános érvényű ajánlásai miatt, esetleg az élelmiszeripar rászokást fokozó anyagainak csapdájába esve. A műízű ételek ugyanis egyértelműen megzavarják a szervezetet, tehát az általuk sugallt kívánságok, már nem a sajátjaink.

Aki télen nagy mennyiségben fogyaszt hűtő hatású, trópusi gyümölcsöt, rendkívül kiszolgáltatja magát. Az aszalt és a száraz termésű gyümölcsök kis mennyiségekben beiktathatók az étrendbe, de mivel elég magas az energiatartalmuk a túlzásoktól jobb tartózkodni.

Egy kis friss vitamin

A zöldségekkel azért lehetünk engedékenyebbek, mert őket túlnyomórészt hőkezeljük, és a főzés illetve a sütés megváltoztatja a termodinamikai energiájukat. Fogyasztanunk kell viszont belőlük keveset nyersen is vitamin- és enzimtartalmuk miatt. A csírák szintén hűtenek, de ha tényleg csak 1-2 csipetnyit eszünk, figyelmesen kombinálva, megtarthatjuk ezeket az értékes erőforrásokat. A hűtő hatású fermentált zöldségeket is csak észszerű keretek között érdemes fogyasztani.

A sav-bázis arány korrigálása

Télen nehezebb betartani a lúgosító és a savasító ételek megfelelő arányát, de mégis érdemes erőfeszítéseket tenni. Jól tesszük, ha minél gyakrabban szerepeltetjük a bázikus alapanyagokat (pl.: a zöldségfélék többsége) az étrendben. Ez azért nagyon lényeges, mert az elsavasodott szervezet hibásan funkcionál, sokkal fogékonyabb számos betegségre és a súlyfeleslegtől is nehezebben szabadul meg.

Mértékletesség

Télen nem kell többet ennünk, csak másképpen kell táplálkoznunk. Más alapanyagokból és technológiával készítjük az ételeinket, mint a melegebb időkben.

Tévedés azt hinni, hogy a testünket a sok étellel jobban tudjuk fűteni. Hiszen az emésztés rendkívül energiaigényes elfoglaltsága a testnek.
Minél többet kénytelen emészteni, annál kevesebb ereje marad más fontos tennivalókra. Sőt, a lerakódott zsírréteget cipelnie is kell azután, ami mellesleg számtalan betegség kockázatát növeli.

A sors fintora, hogy a túlsúlyos emberek gyakran fázékonyabbak, mint normál testtömeggel rendelkező társaik.

Ezek a jól bevált elvek sokat segíthetnek, hogy az előttünk álló hideg és nedves időszakot meghűléses nyavalyáktól mentesen tölthessük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu