Back to top

Magyar földimogyoró-fajták a nemzeti fajtajegyzékben

A biztonságos köztermesztés elsődleges feltétele a GMO-mentes, igazolt előállításból származó vetőmag biztosítása a termelők részére. Napjainkig nem szerepelt államilag elismert földimogyoró- fajta a Nemzeti Fajtajegyzékben. Dr. Balla Zoltán többéves kísérletei során kiemelt hangsúlyt fektetett a fajtakísérletekre.

Célja volt, hogy a fajtanemesítés során a fajtajelöltek elismerése történjen meg a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint ezzel párhuzamosan a NÉBIH NKI a Közösségi Növényfajta Hivatal (CPVO) vizsgálatai után az Európai Uniós Fajtajegyzékben is elérhetőek legyenek a magyar fajták.

Balla Zoltán az állami elismerésben részesült földimogyoró-fajtákkal
Balla Zoltán az állami elismerésben részesült földimogyoró-fajtákkal

A földimogyoró vagy amerikaimogyoró (Arachis hypogaea) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj. Neve ellenére nem a mogyoró (Corylus) nemzetség faja, és a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Azonban jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak. A világ mezőgazdaságában rangos helyet elfoglaló földimogyoró a múlt század elején került be a hazai kultúrflórába. Dr. Balla Zoltán fajtanemesítő 2013-ban kezdett foglalkozni a földimogyoróval a Debreceni Egyetemen, Nagy János professzor fölvetésére, sokan jártak a növények csodájára a bemutatókertben.

Valamikor az Alföldi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet rendelkezett saját fajtával, amit Kiszombori névre kereszteltek. Az 1950-es években Medgyesegyházán már mintegy 300 hektáron ter­­mesztették, ám rövid időn belül abbahagyták, mert nem tudták kielégíteni a rendkívül nagy kézimunkaerő-igényét.

Így anno a kezdeti sikerei ellenére a faj nálunk nem vált igazán jelentős haszonnövénnyé, sőt az elmúlt évtizedben termesztése még inkább visszaszorult. Napjainkban azonban reneszánszát éli a termesztése. A Homokhátságon már 10 hektáron termesztik, és megtörténtek a Dr. Balla Zoltán által bejelentett fajtajelöltek állami elismerései is. Pozitív tömegszelekcióval 2019-re magánszemélyként három önálló fajtát jelentett be állami minősítésre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a gazdasági értékmérést itthon is el tudta végezni, a DUS-vizsgálatra viszont a fajtajelölteket ki kellett küldeni Bulgáriába. Tavaly megkapták a hivatalos eredményeket, a DUS-vizsgálaton mindhárom megfelelt, a gazdasági értékmérésen szintén, magasan verték a bolgároktól érkezett standardokat.

Betakarítás
Betakarítás

2022-ben, 3 magyar földimogyoró-fajta kapott állami elismerést. Hazánkban eddig erre nem volt még példa, hogy egyszerre 3, önálló, egymástól eltérő, hazai nemesítésű földimogyoró kerüljön a nemzeti fajtajegyzékbe. A fajták névválasztása éppen olyan egyedi, mint maga a fajhoz köthető fajtabejelentés. A földimogyorók a Balla, a Zoltán és a Kata nevet kapták.

A Balla néven jegyzett földimogyoró-fajta tenyészideje 140-145 nap körül alakul. Magtermése, a fajtaelismerés időszakában (2 év átlagában) 2,54 tonna volt hektáronként, ami 9,7 százalékkal több mint a kísérlet átlageredménye. Olajtartalma 50,6 százalék, fehérjetartalma 25,1 százalék volt. Ezermagtömege 952 gramm a vizsgált évek átlagában. Termesztési tulajdonságai kedvezőek. Értékelhető mértékű kórtani fertőzés a vizsgált évek alatt nem fordult elő. Olajtermése 1100 kg/ha, ami 112,5 százalék a kísérleti átlaghoz képest, fehérjetermése 510 kg/ha, ami 102,8 százalék a vizsgált időszakban kapott eredményekhez képest.

Nemesítési célja elsődlegesen a friss piaci fogyasztás alapanyagának megtermelését célozza. Könnyen bontható, nagy szemű fajta.

Napjainkban reneszánszát éli a földimogyoró termelése
Napjainkban reneszánszát éli a földimogyoró termelése

A Zoltán nevet egy ipari termesztésre szánt fajta kapta. Rövidebb tenyészidejű, (130-140 nap) kiváló beltartalmi tulajdonságokkal bíró fajta. Olajtartalma 52,4 százalék, amely több mint 4 százalékkal haladja meg a standard fajták olajtartalmát. Fehérjetartalma 26,2 százalék, fehérjetermése hektáronként 494 kg/ha. Ezermagtömege 440 gramm volt a vizsgált évek átlagában. Olajtartalmát tekintve ipariolaj-előállításra kiválóan alkalmas.

Speciális olajipari földimogyoró-fajta, amely kedvező termesztési tulajdonságokkal rendelkezik.

A harmadik fajta Kata néven kapott állami elismerést. Magtermése 2,48 t/ha, ami 7 százalékkal több, mint a kísérlet átlageredménye. Optimális tenyészideje 135-142 nap között alakul. Ez a fajta is, a másik két elismert fajtával megegyezően, szabadelvirágzású. Olajtartalma 49,15 százalék, olajtermése 1034 kg/ha. Fehérjetartalma 25,4 százalék, melyhez 501 kg/ha fehérjetermés társul. Közép tenyészidejét tekintve kiválóan megtalálja helyét a vetésforgóban.

2022. októberében már, a korábban bejelentett vetőmagszaporító területről került betakarításra a következő évi szaporító anyag. A jövőben továbbra is fő cél, hogy a „termőföldtől az asztalig” programot meg lehessen valósítani, saját vetőmagból, hazai földön megtermelni, majd elkészíteni a GM-mentes magyar terméket, ami lehet pirított mag, olaj vagy éppen mogyoróvaj.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.