0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magyar földimogyoró-fajták a nemzeti fajtajegyzékben

A biztonságos köztermesztés elsődleges feltétele a GMO-mentes, igazolt előállításból származó vetőmag biztosítása a termelők részére. Napjainkig nem szerepelt államilag elismert földimogyoró- fajta a Nemzeti Fajtajegyzékben. Dr. Balla Zoltán többéves kísérletei során kiemelt hangsúlyt fektetett a fajtakísérletekre.

Célja volt, hogy a fajtanemesítés során a fajtajelöltek elismerése történjen meg a Nemzeti Fajtajegyzékben, valamint ezzel párhuzamosan a NÉBIH NKI a Közösségi Növényfajta Hivatal (CPVO) vizsgálatai után az Európai Uniós Fajtajegyzékben is elérhetőek legyenek a magyar fajták.

A földimogyoró vagy amerikaimogyoró (Arachis hypogaea) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj. Neve ellenére nem a mogyoró (Corylus) nemzetség faja, és a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Azonban jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak. A világ mezőgazdaságában rangos helyet elfoglaló földimogyoró a múlt század elején került be a hazai kultúrflórába. Dr. Balla Zoltán fajtanemesítő 2013-ban kezdett foglalkozni a földimogyoróval a Debreceni Egyetemen, Nagy János professzor fölvetésére, sokan jártak a növények csodájára a bemutatókertben.

Valamikor az Alföldi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet rendelkezett saját fajtával, amit Kiszombori névre kereszteltek. Az 1950-es években Medgyesegyházán már mintegy 300 hektáron ter­­mesztették, ám rövid időn belül abbahagyták, mert nem tudták kielégíteni a rendkívül nagy kézimunkaerő-igényét.

Így anno a kezdeti sikerei ellenére a faj nálunk nem vált igazán jelentős haszonnövénnyé, sőt az elmúlt évtizedben termesztése még inkább visszaszorult. Napjainkban azonban reneszánszát éli a termesztése. A Homokhátságon már 10 hektáron termesztik, és megtörténtek a Dr. Balla Zoltán által bejelentett fajtajelöltek állami elismerései is. Pozitív tömegszelekcióval 2019-re magánszemélyként három önálló fajtát jelentett be állami minősítésre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a gazdasági értékmérést itthon is el tudta végezni, a DUS-vizsgálatra viszont a fajtajelölteket ki kellett küldeni Bulgáriába. Tavaly megkapták a hivatalos eredményeket, a DUS-vizsgálaton mindhárom megfelelt, a gazdasági értékmérésen szintén, magasan verték a bolgároktól érkezett standardokat.

2022-ben, 3 magyar földimogyoró-fajta kapott állami elismerést. Hazánkban eddig erre nem volt még példa, hogy egyszerre 3, önálló, egymástól eltérő, hazai nemesítésű földimogyoró kerüljön a nemzeti fajtajegyzékbe. A fajták névválasztása éppen olyan egyedi, mint maga a fajhoz köthető fajtabejelentés. A földimogyorók a Balla, a Zoltán és a Kata nevet kapták.

A Balla néven jegyzett földimogyoró-fajta tenyészideje 140-145 nap körül alakul. Magtermése, a fajtaelismerés időszakában (2 év átlagában) 2,54 tonna volt hektáronként, ami 9,7 százalékkal több mint a kísérlet átlageredménye. Olajtartalma 50,6 százalék, fehérjetartalma 25,1 százalék volt. Ezermagtömege 952 gramm a vizsgált évek átlagában. Termesztési tulajdonságai kedvezőek. Értékelhető mértékű kórtani fertőzés a vizsgált évek alatt nem fordult elő. Olajtermése 1100 kg/ha, ami 112,5 százalék a kísérleti átlaghoz képest, fehérjetermése 510 kg/ha, ami 102,8 százalék a vizsgált időszakban kapott eredményekhez képest.

Nemesítési célja elsődlegesen a friss piaci fogyasztás alapanyagának megtermelését célozza. Könnyen bontható, nagy szemű fajta.

A Zoltán nevet egy ipari termesztésre szánt fajta kapta. Rövidebb tenyészidejű, (130-140 nap) kiváló beltartalmi tulajdonságokkal bíró fajta. Olajtartalma 52,4 százalék, amely több mint 4 százalékkal haladja meg a standard fajták olajtartalmát. Fehérjetartalma 26,2 százalék, fehérjetermése hektáronként 494 kg/ha. Ezermagtömege 440 gramm volt a vizsgált évek átlagában. Olajtartalmát tekintve ipariolaj-előállításra kiválóan alkalmas.

Speciális olajipari földimogyoró-fajta, amely kedvező termesztési tulajdonságokkal rendelkezik.

A harmadik fajta Kata néven kapott állami elismerést. Magtermése 2,48 t/ha, ami 7 százalékkal több, mint a kísérlet átlageredménye. Optimális tenyészideje 135-142 nap között alakul. Ez a fajta is, a másik két elismert fajtával megegyezően, szabadelvirágzású. Olajtartalma 49,15 százalék, olajtermése 1034 kg/ha. Fehérjetartalma 25,4 százalék, melyhez 501 kg/ha fehérjetermés társul. Közép tenyészidejét tekintve kiválóan megtalálja helyét a vetésforgóban.

2022. októberében már, a korábban bejelentett vetőmagszaporító területről került betakarításra a következő évi szaporító anyag. A jövőben továbbra is fő cél, hogy a „termőföldtől az asztalig” programot meg lehessen valósítani, saját vetőmagból, hazai földön megtermelni, majd elkészíteni a GM-mentes magyar terméket, ami lehet pirított mag, olaj vagy éppen mogyoróvaj.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság