Back to top

REL Expo - Élelmiszert közvetlenül a termelőtől

Napjaink égető kérdése az élelmiszer-ellátási rendszerek stabilitása, az, hogy hogyan és milyen módon juthatnak a fogyasztók friss, egészséges és megbízható forrásból származó élelmiszerhez. A MATE Kaposvári Campusán megrendezett II. Rövid Élelmiszer-ellátási Rendszer (REL) Expó és Konferencia ezekre az igényekre megoldást kínálók seregszemléje volt.

Az Expo a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) a közös szervezésében valósult meg. 

A fogyasztói tudatosság növekvő szintje arra ösztönzi a vásárlókat, hogy megtalálják azokat a csatornákat, amelyeken keresztül helyi és megbízható termékekhez juthatnak.

oravecz_marton_nebih.jpg

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke
Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke
Fotó: Török Gergely/MMG
Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke megnyitó beszédében Nagy István Agrárminiszter köszöntő gondolatait tolmácsolta és kiemelte, hogy az élelmiszer ellátás biztosítása nemzetbiztonsági kérdés is. Hozzátette, hogy a helyi piacokon történő minőségi, magyar élelmiszer vásárlásával biztonságos alapanyaghoz juthatnak a családok.

A NÉBIH feladatai részeként figyelmet fordít az élelmiszerlánc ezen területére is, hogy a fogyasztói bizalom erősítése megfelelőképpen megtörténjen.

Felhívta a figyelmet a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy rendszerére is. Amely a rövid élelmiszer-ellátási rendszerben résztvevők számára is előnyökkel járhat, mert a szigorú tanúsítási feltételeknek történő megfelelést követően termékükön jogosultak lesznek a védjegy használatára. Ezáltal tovább növelhetik a fogyasztói bizalmat.

voros_peter_mate_kaposvar.jpg

Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója
Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója
Fotó: Török Gergely/MMG
A REL Expónak otthont adó MATE Kaposvári Campusának főigazgatója Vörös Péter, köszöntőjében összefoglalta a felsőoktatási intézmény széles képzési portfólióját és kutatási tevékenységét, amellyel az élelmiszeripar minden szereplőjét segíteni tudja. Mint elhangzott az innováció alapja a kutatás, így az ágazat szereplőinek érdemes az egyetemekkel történő kooperációban gondolkodniuk, amikor a jövő kihívásaira keresik a válaszokat.

Madarász Zoltán, a NAK Somogy megyei elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi termelőtől történő vásárlással a helyi gazdaságot támogatja a fogyasztó. A helyi termelők megélhetését segítve, az Ők szívvel lélekkel végzet munkájukat ismerik el.

kujani_katalin_kileptek_egyesulet.jpg

Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke
Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke
Fotó: Török Gergely/MMG
A Kislépték Egyesület elnöke, Kujáni Katalin  felhívta a figyelmet arra, hogy az összefogásoknak nagy szerepe van abban, hogy a gazdálkodók szerteágazó feladatai esetében több területen is segítséget nyújtsanak. Az információk gyűjtése és megosztása segíti a döntések meghozatalát. Példaként említette, hogy

egy korábbi felmérésük eredményeként a fogyasztók nagy száma úgy ítéli meg, hogy a szupermarketekben történő vásárlás azért jobb, mert azokat az élelmiszereket a „NÉBIH biztosan ellenőrizte”.

Mint elhangzott ez a NÉBIH jó marketingje mellett rávilágít arra, hogy a helyi termelők számára az élelmiszerbiztonság propagálása mennyire fontos feladat kell, hogy legyen.

Az expón a résztvevők szakmai előadásokon megismerkedhettek az aktuális trendekkel, betekintést kaphattak a nemzetközi és a hazai helyzetbe, a várható támogatási lehetőségekbe és a szabályozás aktualitásait is megismerhették. Továbbá a REL szereplők (termelők, piacszervezők, vidékfejlesztők, kosárközösségek, beszállítók, szaktanácsadók, helyi terméket használó éttermek és kereskedők, önkormányzatok, LEADER szervezetek, tanácsadók, kertészkedők) számára üzleti találkozókra, szakmai konzultációkra is lehetőséget nyújtottak szakmai fórum formájában.

p1015045.jpg

Fotó: Török Gergely/MMG

p1014737.jpg

Fotó: Török Gergely/MMG

p1014717.jpg

Fotó: Török Gergely/MMG

p1014732.jpg

Fotó: Török Gergely/MMG

p1015117.jpg

Fotó: Török Gergely/MMG

p1014741.jpg

Fotó: Török Gergely/MMG

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.