0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

REL Expo – Élelmiszert közvetlenül a termelőtől

Napjaink égető kérdése az élelmiszer-ellátási rendszerek stabilitása, az, hogy hogyan és milyen módon juthatnak a fogyasztók friss, egészséges és megbízható forrásból származó élelmiszerhez. A MATE Kaposvári Campusán megrendezett II. Rövid Élelmiszer-ellátási Rendszer (REL) Expó és Konferencia ezekre az igényekre megoldást kínálók seregszemléje volt.

Az Expo a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) a közös szervezésében valósult meg. 

A fogyasztói tudatosság növekvő szintje arra ösztönzi a vásárlókat, hogy megtalálják azokat a csatornákat, amelyeken keresztül helyi és megbízható termékekhez juthatnak.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke megnyitó beszédében Nagy István Agrárminiszter köszöntő gondolatait tolmácsolta és kiemelte, hogy az élelmiszer ellátás biztosítása nemzetbiztonsági kérdés is. Hozzátette, hogy a helyi piacokon történő minőségi, magyar élelmiszer vásárlásával biztonságos alapanyaghoz juthatnak a családok.

A NÉBIH feladatai részeként figyelmet fordít az élelmiszerlánc ezen területére is, hogy a fogyasztói bizalom erősítése megfelelőképpen megtörténjen.

Felhívta a figyelmet a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy rendszerére is. Amely a rövid élelmiszer-ellátási rendszerben résztvevők számára is előnyökkel járhat, mert a szigorú tanúsítási feltételeknek történő megfelelést követően termékükön jogosultak lesznek a védjegy használatára. Ezáltal tovább növelhetik a fogyasztói bizalmat.

A REL Expónak otthont adó MATE Kaposvári Campusának főigazgatója Vörös Péter, köszöntőjében összefoglalta a felsőoktatási intézmény széles képzési portfólióját és kutatási tevékenységét, amellyel az élelmiszeripar minden szereplőjét segíteni tudja. Mint elhangzott az innováció alapja a kutatás, így az ágazat szereplőinek érdemes az egyetemekkel történő kooperációban gondolkodniuk, amikor a jövő kihívásaira keresik a válaszokat.

Madarász Zoltán, a NAK Somogy megyei elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi termelőtől történő vásárlással a helyi gazdaságot támogatja a fogyasztó. A helyi termelők megélhetését segítve, az Ők szívvel lélekkel végzet munkájukat ismerik el.

A Kislépték Egyesület elnöke, Kujáni Katalin  felhívta a figyelmet arra, hogy az összefogásoknak nagy szerepe van abban, hogy a gazdálkodók szerteágazó feladatai esetében több területen is segítséget nyújtsanak. Az információk gyűjtése és megosztása segíti a döntések meghozatalát. Példaként említette, hogy

egy korábbi felmérésük eredményeként a fogyasztók nagy száma úgy ítéli meg, hogy a szupermarketekben történő vásárlás azért jobb, mert azokat az élelmiszereket a „NÉBIH biztosan ellenőrizte”.

Mint elhangzott ez a NÉBIH jó marketingje mellett rávilágít arra, hogy a helyi termelők számára az élelmiszerbiztonság propagálása mennyire fontos feladat kell, hogy legyen.

Az expón a résztvevők szakmai előadásokon megismerkedhettek az aktuális trendekkel, betekintést kaphattak a nemzetközi és a hazai helyzetbe, a várható támogatási lehetőségekbe és a szabályozás aktualitásait is megismerhették. Továbbá a REL szereplők (termelők, piacszervezők, vidékfejlesztők, kosárközösségek, beszállítók, szaktanácsadók, helyi terméket használó éttermek és kereskedők, önkormányzatok, LEADER szervezetek, tanácsadók, kertészkedők) számára üzleti találkozókra, szakmai konzultációkra is lehetőséget nyújtottak szakmai fórum formájában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu