0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jól alakulnak az őszi szántóföldi munkálatok

A 2023. évi terméseket megalapozó hazai vetési munkálatok megfelelő ütemben haladnak és november közepére lényegében befejeződnek - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hozzátette, az idei évet sújtó rendkívüli nehézségek ellenére az őszi munkák biztonságban elvégezhetők. Ez annak köszönhető, hogy a gazdák helyzete az elmúlt években megerősödött, illetve idén rendkívüli, pénzügyi likviditást segítő kormányzati intézkedésekkel támogatták a termelőket.

Nagy István kifejtette,

november első hetében már minden őszi vetésű szántóföldi növény munkálatai 90% felett jártak.

Az idei 1,63 millió hektáros őszi vetésterület 8%-kal nagyobb, mint a 2021. évi adat, az elmúlt öt év átlagánál pedig 3,3%-kal magasabb, ami biztató a jövő évi terméskilátások szempontjából. Az egyes növényfajok között jelentősebb átrendeződés is megfigyelhető, a repce területének visszaesése mellett az őszi árpa, a rozs és az őszi búza területe látványosan nőtt. Az őszi búza 1 millió hektáros területe csaknem 13%-kal nagyobb a tavalyinál és az öt éves átlagot is meghaladja 4%-kal. Az őszi árpa területe is jelentős, 20% feletti növekedést mutat a korábbi évekhez képest, idén 332 ezer hektárt vetettek be vele. Az őszi vetésekkel párhuzamosan a tavaszi vetéseket előkészítő őszi talajmunkák is zajlanak, november első hetére mintegy 40%-os készültséget értek el, ami ugyancsak a következő évi jó kilátásokat erősíti – mutatott rá a miniszter.

Az elmúlt hetek időjárása kedvezett az őszi vetéseknek, az elvetett repce, árpa és búzatáblák megfelelően fejlődnek.

Az őszi vetésű növények az optimálisan elkészíthető magágynak, az őszi enyhe időnek és a megérkező csapadéknak köszönhetően biztatóan indultak meg, várhatóan kellőképpen meg fognak erősödni, és optimális kondíciót érnek el az átteleléshez – tette hozzá Nagy István.

Forrás: Agrárminisztérium