Back to top

Már mintegy 70%-át visszagyűjtik

Felismerve, hogy tovább nem odázható el a növényvédőszer-göngyölegek szervezett visszagyűjtése, csaknem húsz éve, 2003-ban megalakult a Cseber Nonprofit Kft.

A cégnek ma több mint száz partnere van, olyan gazdasági társaságok, amelyek növényvédő szert gyártanak, vagy csávázott vetőmagot kínálnak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói. Ezek a társaságok biztosítják a Cseber Nonprofit Kft. működéséhez szükséges bevételeket, fizetik a szolgáltatási díjakat. Az európai fenntarthatósági hétre szervezett 6. Cseber Konferencián a begyűjtőhelyek képviselői, az Agrárminisztérium, a szakmai szervezetek és a tulajdonos cégek képviselői vettek részt.

A cég működésének alapja a biztonság, ezt szolgálja a 2023 végéig tartó Három a magyar igazság kampány, melyet 2019-ben a göngyölegek megfelelő öblítése érdekében indítottak el, mondta Fenyvesi Rita ügyvezető.

Az együttműködésről megállapodó két szervezet képviselője: Fenyvesi Rita, a Cseber Kft. ügyvezetője és Labant Attila, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke
Az együttműködésről megállapodó két szervezet képviselője: Fenyvesi Rita, a Cseber Kft. ügyvezetője és Labant Attila, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke
A ma 114 tagot számláló szervezet több mint 160 gyűjtőhellyel rendelkezik, és ezek fele ma már egész évben nyitva áll. A visszagyűjtés eredményeiről Belleli Csaba, a Cseber fejlesztési menedzsere számolt be. A szakember kiemelte, míg 2020-ban 64,3, tavaly 67,4%-ban kapták vissza a göngyölegeket – amivel az uniós átlag fölött vagyunk. Az idén várhatóan megközelítjük a 70%-ot, s a tervek szerint 2025-re elérjük kívánatos 75%-ot. Míg 2021-ben a göngyölegek 25%-át hasznosították energetikai céllal, a közeljövőben szeretnék elérni a 60%-ot. Emellett az újrahasznosítás területén szeretnének előbbre lépni. Tavaly már 281 tonna műanyagból készült granulátum, illetve csövek, ami jelentős előrelépés a 2020-as 140 tonnához képest.

A rendezvényen ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá az egymáshoz ezer szállal kötődő Cseber Kft. és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara.

A két szervezet évek óta segíti egymás munkáját információcserével, oktatással, hiszen egyetértenek abban, hogy együtt többet tudnak elérni.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Komplex növényvédelmi megoldások, új hatásmód, biológiai védekezés

A fenntarthatóság jegyében bővítették portfóliójukat a nagy növényvédőszer-gyártók vetőmag-üzletággal, biológiai módszerekkel és digitális megoldásokkal, derült ki az AGROmashEXPO kiállításon a termelői kihívásokról rendezett fórumon.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.