Back to top

Patkányok mentik meg emberek életét

A hátizsákos patkányok segítenek megtalálni a földrengés túlélőit a romok között. Kiderült, hogy a patkányok ilyen küldetésekre is alkalmasak. És van egy előnyük a kutyákkal szemben.

Ez nagyszerű lehetőség lesz a patkányok számára, hogy megváltoztassák a róluk kialakított negatív képet. Köztudott, hogy ezek a kis rágcsálók a földbe ásva minden gond nélkül képesek bármilyen, még a legrejtettebb helyre is eljutni. A belga APOPO non-profit szervezet, amely a taposóaknák vagy a katasztrófák során eltemetett emberek felderítésével foglalkozik, úgy döntött, hogy kihasználja ezt a tulajdonságukat. Ennek érdekében évek óta igénybe veszi a természet által fantasztikus szaglással

Fotó: APOPO/press
felruházott állatok rendkívüli képességeit. Kiderült ugyanis, hogy nemcsak a kutyák, hanem a patkányok is rendelkeznek vele.

A szervezet munkatársai kezdetben kutyákat képeztek ki keresőmunkára, de idővel felismerték a patkányokban rejlő lehetőséget.

Mindössze annyit kellett tenniük, hogy a patkányok veleszületett képességeivel éltek az akadályok leküzdésére. Ezek a kis állatok általában elég kíváncsiak, és szeretik megtalálni a rejtett helyeket. Ez a kulcsa az emberek megtalálásának és megmentésének is.

Néhány példányt kiképeztek arra, hogy megtaláljanak törmelékek közé elrejtőzött embereket. A tesztelés során kiderült, hogy kiválóan tudják teljesíteni ezt a feladatot.

Nagy előnyük van a kutyákkal szemben, amelyeknek ugyancsak kiváló a szaglásuk, de nem képesek átpréselni magukat a törmelékkupacok résein. A kísérletek alkalmával a patkány az elrejtett személy mellényén lévő gombot nyomta meg, miután elérte, majd visszatért a kiképzőhöz, hogy jutalomfalatot kapjon.

A kutatókat annyira elbűvölték a kis mentők, hogy úgy döntöttek, különleges hátizsákokat készítenek számukra. Ezeket felszerelték helymeghatározóval, valamint kamerával és mikrofonnal, online továbbítási lehetőséggel. Ez lehetővé teszi a kapcsolatfelvételt és a beszélgetést a bajba jutott személlyel, akit egy multimédiás hátizsákkal felszerelt patkány ér el.

Fotó: APOPO/press

Az APOPO szakértői az eindhoveni műszaki egyetem mérnökeit keresték meg az eszközök fejlesztésével. Volt némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a rágcsálók hogyan kezelnék, ha egy kis eszköz lenne rájuk erősítve. Ezek a félelmek azonban alaptalanok voltak, mivel a patkányok rövid idő után gyakorlatilag megfeledkeztek a "hátizsákról", és folytatták mentőakciójukat.

Először a hátizsákot csak egy kamerával szerelték fel, amely a belsejében lévő memóriakártyára rögzítette a képeket, de

az új változatot egy teljesen új technológiával fogják ellátni, amely a jelet a vastag kő- és törmelékrétegeken keresztül is tudja továbbítani.

A legújabb elektronikus patkánymentő hátizsák várhatóan 140 gramm körüli súlyú lesz.

A tesztelések várhatóan ez év végére fejeződnek be.  A tervek szerint az állatok öt évig vesznek részt mentőakciókban, majd ezt követően nyugdíjba vonulnak, hogy jól megérdemelt pihenésüket  tölthessék. 

Forrás: 
interia.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Együttműködési megállapodás az állatvédelem népszerűsítésére a nyugdíjasok körében

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem

A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

Ha látja az ember, hogy valami működik, lehet továbblépni

Rácz Károlyék jáki majorsága hivatalosan is mintagazdaságnak minősül, ahová mezőgazdasági szakiskolai csoportok és a mosonmagyaróvári egyetem hallgatói járnak gyakorlati ismereteket szerezni. Van is mit tanulniuk, hiszen mindhárom tulajdonos agrármérnökként végzett.