Back to top

Amit minden édesszájúnak érdemes tudni: cukor, ami nem annyira cuki

A cukor káros hatásairól már legalább száz éve tudunk, ennek ellenére a fogyasztása csak nőttön-nőtt. Napjainkban már megkérdőjelezhetetlen a párhuzam a cukorfogyasztás növekedése és a civilizációs betegségekben szenvedők számának emelkedése között.

Ugyanakkor nem arról van szó, hogy a cukorbetegség valami újkeletű dolog lenne, de míg az 1800- as évek vége felé még csak elvétve lehetett vele találkozni, mára népbetegséggé vált a kardiovaszkuláris betegségekkel és az elhízással karöltve. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan dolgozik bennünk a cukor.

Hullámvasút

Ez nem egy szórakoztató játék, hiszen igencsak megviseli a szervezetünket. A szervezetbe érkező cukoráradatra a hasnyálmirigyünk egy hatalmas inzulinhullámmal reagál. Mivel szorult helyzetben van, és az életünket próbálja menteni a vércukorszint csökkentésével. Nem hibáztathatjuk, hogy kissé túllő a célon.

Ezután a vércukorszint lezuhanása miatt ismét rettenetesen megéhezünk, ha ekkor sem gyakorlunk önuralmat, és a lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó táplálék helyett ismét gyors szénhidráttal akarjuk csillapítani a tüneteinket, akkor már fel is ültünk a cukor hullámvasútjára.

A vércukorszint folyamatos ingadozása nem csak a mindennapjainkat nehezíti meg, hanem betegségekkel tarkított, rövidebb életre kárhoztat minket.

Ez a függőség az idegeinkre fog menni

Döbbenetes, de a cukor az alkoholhoz, a dohányzáshoz vagy a kábítószerhez hasonló függőséget képes kiváltani. Stimulálja az agykérget, ami válaszképpen dopamint választ ki, amitől jobban érezzük magunkat.

Ehhez igazán könnyű hozzászokni, de a vágyott kedvező hatás eléréséhez mindig újabb és újabb adagokat kell biztosítani, és idővel pedig egyre nagyobbakat. Minden egyes alkalom egy- egy megerősítés a tanulási folyamatban az agyunk számára. Miután jól kiköveztük a cukorösvényt, egyszerűbb a járt úton maradni, mint erőfeszítéseket tenni, bátorságot gyűjteni és elindulni az ismeretlen felé.

Hiszen ez rablás

A fogaknak közvetlenül és közvetetten is árt a cukorfogyasztás. Először is, mert kedvező légkört teremt a szájban élő baktériumok számára és táplálja azokat. Másrészt a savasító hatása révén megcsapolja a test kalciumkészletét, aminek következtében fogszuvasodás illetve csontritkulás alakulhat ki.

A finomított cukor elősegíti a magnéziumhiány kialakulását, ami súlyos következményekkel jár, lévén olyan fontos ásványi anyagról van szó, mely a szervezet többszáz funkciójának nélkülözhetetlen résztvevője.

Mivel a szénhidrátok emésztéséhez a B- vitaminok kiemelt fontossággal bírnak, - de ugyebár ilyeneket sem tartalmaz a cukor - ezért ezek a szervezettől vonódnak el. A finomított szénhidrátok nagymértékű fogyasztása az egyik legvalószínűbb és leggyakoribb oka a B1- vitamin hiányának. Ennek főbb ismertetőjelei: krónikus fáradékonyság, fejfájás, idegrendszeri károsodás, a koncentrálóképesség romlása, depresszióra való hajlam, izomgörcs, végtagzsibbadás, légzési zavar, székrekedés, szorongás, félelem, agresszivitás, hiperaktivitás.

Egy apró, de nem elhanyagolható átverés

A fruktóz becsapja a táplálékfelvételt szabályozó hormonokat, ennek következtében nem érezzük, hogy már eleget ettünk és ideje abbahagyni. Ezért aztán rendszeresen túlzásba vihetjük az evést. A feleslegből pedig gyarapodó zsírszövet és plusz kilók lesznek. Azért olyan lényeges ez napjainkban, mert rengeteg készételbe és italba belekerül a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup formájában. Ugyebár az sem túl megnyugtató, hogy az étkezési cukrunk 50%- ban fruktózból áll.

Tüzes gyomor, nyűgös belek

Szinte az egész emésztési traktusban képes galibát okozni. Megváltoztatja a szájüreg pH értékét. Fokozza a gyomorsav termelését, a gyomor- és a bélhurut, valamint a gyomorfekély előfordulásának esélyét. Hozzájárul az epehólyag és a máj funkciózavaraihoz, betegségeihez. Megnöveli a bélgázképződést, gyulladásokat, és diszpepsziát okoz.

Erjedése során alkohol képződik, ami szintén kedvezőtlen a máj és az agysejtek állapotára, valamint az emésztés egészére nézve. Megnöveli a patogén baktériumok mennyiségét a bélrendszerben és táplálja a Candida albicans gombát.

Hormongubanc

A koncentrált étkezési cukor a hormonális rendszer kényes egyensúlyába is belekontárkodhat. A hasnyálmirigyről már esett szó, de rajta kívül az ivarmirigyek és a mellékvese működésére is kedvezőtlen hatással van. A hasnyálmirigy kínlódását észlelve, a mellékvese igyekszik segíteni, míg aztán önmaga is kifárad.

Szabadságvesztés

Mivel a cukor megköti a vérben a húgysavat, ezáltal elősegíti a köszvény és a reumás panaszok kialakulását. Mintha nem lenne elég, hogy megkeményíti az ereinket és stresszben tartja a szívünket, végül még a mozgás örömét is elcseni.

Azt hihetnénk, hogy a cukor ártatlan és legális élvezet, de a szervezetünk másképpen látja ezt a helyzetet. Számára olyan, mintha egy cunami söpört volna át rajta, hatalmas károkat okozva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.