0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

Amit minden édesszájúnak érdemes tudni: cukor, ami nem annyira cuki

A cukor káros hatásairól már legalább száz éve tudunk, ennek ellenére a fogyasztása csak nőttön-nőtt. Napjainkban már megkérdőjelezhetetlen a párhuzam a cukorfogyasztás növekedése és a civilizációs betegségekben szenvedők számának emelkedése között.

Ugyanakkor nem arról van szó, hogy a cukorbetegség valami újkeletű dolog lenne, de míg az 1800- as évek vége felé még csak elvétve lehetett vele találkozni, mára népbetegséggé vált a kardiovaszkuláris betegségekkel és az elhízással karöltve. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan dolgozik bennünk a cukor.

Hullámvasút

Ez nem egy szórakoztató játék, hiszen igencsak megviseli a szervezetünket. A szervezetbe érkező cukoráradatra a hasnyálmirigyünk egy hatalmas inzulinhullámmal reagál. Mivel szorult helyzetben van, és az életünket próbálja menteni a vércukorszint csökkentésével. Nem hibáztathatjuk, hogy kissé túllő a célon.

Ezután a vércukorszint lezuhanása miatt ismét rettenetesen megéhezünk, ha ekkor sem gyakorlunk önuralmat, és a lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó táplálék helyett ismét gyors szénhidráttal akarjuk csillapítani a tüneteinket, akkor már fel is ültünk a cukor hullámvasútjára.

A vércukorszint folyamatos ingadozása nem csak a mindennapjainkat nehezíti meg, hanem betegségekkel tarkított, rövidebb életre kárhoztat minket.

Ez a függőség az idegeinkre fog menni

Döbbenetes, de a cukor az alkoholhoz, a dohányzáshoz vagy a kábítószerhez hasonló függőséget képes kiváltani. Stimulálja az agykérget, ami válaszképpen dopamint választ ki, amitől jobban érezzük magunkat.

Ehhez igazán könnyű hozzászokni, de a vágyott kedvező hatás eléréséhez mindig újabb és újabb adagokat kell biztosítani, és idővel pedig egyre nagyobbakat. Minden egyes alkalom egy- egy megerősítés a tanulási folyamatban az agyunk számára. Miután jól kiköveztük a cukorösvényt, egyszerűbb a járt úton maradni, mint erőfeszítéseket tenni, bátorságot gyűjteni és elindulni az ismeretlen felé.

Hiszen ez rablás

A fogaknak közvetlenül és közvetetten is árt a cukorfogyasztás. Először is, mert kedvező légkört teremt a szájban élő baktériumok számára és táplálja azokat. Másrészt a savasító hatása révén megcsapolja a test kalciumkészletét, aminek következtében fogszuvasodás illetve csontritkulás alakulhat ki.

A finomított cukor elősegíti a magnéziumhiány kialakulását, ami súlyos következményekkel jár, lévén olyan fontos ásványi anyagról van szó, mely a szervezet többszáz funkciójának nélkülözhetetlen résztvevője.

Mivel a szénhidrátok emésztéséhez a B- vitaminok kiemelt fontossággal bírnak, – de ugyebár ilyeneket sem tartalmaz a cukor – ezért ezek a szervezettől vonódnak el. A finomított szénhidrátok nagymértékű fogyasztása az egyik legvalószínűbb és leggyakoribb oka a B1- vitamin hiányának. Ennek főbb ismertetőjelei: krónikus fáradékonyság, fejfájás, idegrendszeri károsodás, a koncentrálóképesség romlása, depresszióra való hajlam, izomgörcs, végtagzsibbadás, légzési zavar, székrekedés, szorongás, félelem, agresszivitás, hiperaktivitás.

Egy apró, de nem elhanyagolható átverés

A fruktóz becsapja a táplálékfelvételt szabályozó hormonokat, ennek következtében nem érezzük, hogy már eleget ettünk és ideje abbahagyni. Ezért aztán rendszeresen túlzásba vihetjük az evést. A feleslegből pedig gyarapodó zsírszövet és plusz kilók lesznek. Azért olyan lényeges ez napjainkban, mert rengeteg készételbe és italba belekerül a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup formájában. Ugyebár az sem túl megnyugtató, hogy az étkezési cukrunk 50%- ban fruktózból áll.

Tüzes gyomor, nyűgös belek

Szinte az egész emésztési traktusban képes galibát okozni. Megváltoztatja a szájüreg pH értékét. Fokozza a gyomorsav termelését, a gyomor- és a bélhurut, valamint a gyomorfekély előfordulásának esélyét. Hozzájárul az epehólyag és a máj funkciózavaraihoz, betegségeihez. Megnöveli a bélgázképződést, gyulladásokat, és diszpepsziát okoz.

Erjedése során alkohol képződik, ami szintén kedvezőtlen a máj és az agysejtek állapotára, valamint az emésztés egészére nézve. Megnöveli a patogén baktériumok mennyiségét a bélrendszerben és táplálja a Candida albicans gombát.

Hormongubanc

A koncentrált étkezési cukor a hormonális rendszer kényes egyensúlyába is belekontárkodhat. A hasnyálmirigyről már esett szó, de rajta kívül az ivarmirigyek és a mellékvese működésére is kedvezőtlen hatással van. A hasnyálmirigy kínlódását észlelve, a mellékvese igyekszik segíteni, míg aztán önmaga is kifárad.

Szabadságvesztés

Mivel a cukor megköti a vérben a húgysavat, ezáltal elősegíti a köszvény és a reumás panaszok kialakulását. Mintha nem lenne elég, hogy megkeményíti az ereinket és stresszben tartja a szívünket, végül még a mozgás örömét is elcseni.

Azt hihetnénk, hogy a cukor ártatlan és legális élvezet, de a szervezetünk másképpen látja ezt a helyzetet. Számára olyan, mintha egy cunami söpört volna át rajta, hatalmas károkat okozva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu