0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elpusztult a legidősebb ibériai hiúz

Elpusztult Aura, faját a kihalástól megmentő ibériai hiúz, a világ legritkább macskaféléjének legidősebb regisztrált példánya.

Az állatot 2002-ben, mindössze egy hónapos korában fogták be, amikor az ibériai hiúzok száma a félszigeten 100 alá csökkent a mezőgazdasági termelés, az orvvadászat és a közúti balesetek miatt. 20 évvel később a párduchiúz néven is ismert faj populációja már közelít az 1400-hoz, amelyből több mint 900 Aura leszármazottja.

A hiúzok megmentésére nagyszabású tenyésztési programot hoztak létre a délnyugat-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban, Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területén.

Itt született az évek során Aura 14 kölyke, amelyek közül hatot szabadon engedtek az ország különböző részein abban a reményben, hogy a vörös rókánál kicsivel nagyobb, jellegzetes fekete-fehér szakállt és fekete fülpamacsot viselő pöttyös bundájú állatok idővel benépesítik a területet.

A tenyészprogramban részt vevő Természetvédelmi Világalap (WWF) óriási sikernek minősítette a fajmegőrzési programot, de a szervezet szerint ahhoz, hogy az ibériai hiúz kikerüljön a veszélyeztetett fajok közül, egyedszámának 3 ezer fölé kell emelkednie, ezen belül 750 ivarérett nősténnyel.

Forrás: MTI