Back to top

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

A kertben termesztett gyümölcsök és zöldségek jelentős hányadát október–novemberben takarítjuk be. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük munkánk gyümölcsét, a betárolt termény egész télen megtartsa jó minőségét, tartsunk be néhány szabályt.

A leszüretelt termés tárolására szánt rekeszeket felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a szennyeződéstől, főként, ha korábban is erre a célra voltak használatban. A téli tartós tárolásra szánt helyiség (pince, garázs, verem, fészer stb.) legyen tiszta, szellőztethető, fagymentes, hőmérséklete ne haladja meg az 5 °C-ot, páratartalma pedig biztosítsa, hogy minél kisebb legyen az apadási veszteség. Néhány zöldségfélét (sárgarépa, petrezselyem, cékla) rétegeljük nyirkos, de nem vizes homokba, így nem fog megfonnyadni.

Fotó: Pixabax
A fejes- és kelkáposzta, a karfiol és a karalábé ládában is tárolható, de előtte száradjon meg a külső levélzete.

A télálló póréhagymát bent hagyhatjuk a földben,

csak annyit szedjünk fel, ami egy-két hétre elegendő, de ha tartós fagyokra számítunk, szedjünk fel többet és takarjuk le zsákkal, esetleg szalmával. Manapság már a sárgarépa és a petrezselyem esetében is bevett szokás, hogy a gyökereket a nem szedjük fel, és a talaj szalmával takarásával védjük meg őket a fagytól Így bármikor szedhető a friss zöldség.

A már korábban betakarított vörös- és fokhagyma tárolására szintén a hűvös, de száraz környezet a legmegfelelőbb. Amint valamelyik csírázásnak indul, minél előbb használjuk fel a következő főzésnél. Tavasz felé haladva akár ki is ültethetjük a veteményesbe, mert finom kora tavaszi zöldhagymát nevelhetünk belőle. A téli alma és körte, valamint a birs a tárolás során utóérik, így válik ízletessé.

Az utóérés során ezek a növények etiléngázt termelnek, ami serkenti a burgonya csírázását, ezért nem szabad őket egymás közelében tárolni

. A datolyaszilva utóérleléséhez ugyanakkor kihasználhatjuk az alma eliténtermelését: a szedéskor még fanyar, fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsök utóérését néhány pár napra rövidíthetjük, ha néhány darabot összecsomagolunk almával. Így a datolyaszilva fokozatosan válik ehetővé.

A tárolóhelyiséget időnként a téli napokon is szellőztessük, figyeljük állandóan a tárolási hőmérsékletet, és ha túlságosan meleg van a tárolótérben, szellőztetéssel hűtsük vissza az optimális hőfokra.

Legjobb, ha állandóan ott tartunk egy minimum-maximum hőmérőt, valamint egy páratartalom-mérőt.

Ha túlságosan száraz lenne a levegő, akkor párologtassunk vizet, vagy locsoljuk szét a padlón. A betárolt zöldség- és gyümölcsféléket folyamatosan át kell válogatni, hogy a romlásnak, csírázásnak indultakat időben eltávolíthassuk, ellenkező esetben megromlanak az egészségesek is.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Török paradicsom Hollandiában

Az energiaárak emelkedésével sok európai kertészet felhagyott a paradicsomtermesztéssel. Ennek ellenére az európai országok paradicsom iránti kereslete nem nőtt akkora mértékben, mint ahogy azt a török zöldségkereskedők remélték.