Back to top

Alapvizsga – az első megmérettetés

Minden vadászkutyafajtának megvan a saját vizsgarendszere, ahol a kutyák különböző szinteken bizonyíthatnak a munkában. A fiatal kutyák öröklött tulajdonságait magyar vizsla esetében az alapvizsga során bírálják el. A vizsga célja a fiatal eb veleszületett adottságainak vizsgálata, amelyek vélhetően öröklődnek, így következtethetünk a szülők örökítőképességére is.

Ezen vizsgára nevezhető minden olyan származási lappal rendelkező magyar vizsla (illetve egyéb, VII. fajtacsoportba tartozó ebek), amelyik betöltötte a 8 hónapos kort. Életkorban nem szabnak meg felső határt, de kívánatos a fiatalabb korú kutyák vizsgán való megjelenése, hogy az öröklött tulajdonságokat ne fedje el, esetleg írja felül a kapott kiképzés hatása.

Horog első munkavizsgán való szereplése már nem várat sokat magára, hamarosan tanúbizonyságot tesz képességeiről. Az erre való felkészülés már javában zajlik. A munkavizsga sikeres teljesítése elengedhetetlen a tenyésztésbevételhez, ám ehhez a kutyának a tenyészszemlén küllemileg is tenyészthető minősítést kell elérnie. Csak a két feltétel együttes teljesülése esetén vonható be magyar vizsla a tenyésztésbe.

Az alapvizsga során mezei és vízi feladatokat kell Horognak teljesítenie.

Fotó: Füsi Dániel
A mezei feladatokhoz olyan vadászterület szükséges, ahol a vad rejtőzködését kellő takarás biztosítja, de a kutya szabad mozgását nem akadályozza a növényzet. Itt a vizslának egy élő szárnyasvadat kell orrára hagyatkozva megkeresnie a területen, majd a vadat a fajtára jellemző módon jeleznie, állnia kell.

Mezei munka során fontos az orrjóság

Élő vad jelen esetben lehet fácán, fogoly vagy fürj is. Ha a területen nincs kellő mennyiségű vad, akkor mesterségesen helyezik ki a madarakat a feladat megkezdése előtt legalább 15 perccel. Ez esetben a kihelyezést sem a vezető, sem a kutyája nem láthatja – ez sem előnyt, sem hátrányt nem jelent majd a kutya teljesítményében. Ugyanis, ha kutyánk végignézi a vad kihelyezését, könnyen előfordulhat, hogy kereséskor egyből a madár vélt helyére szalad a korábbi vizuális információt kihasználva. Így keresési stílusa nem bírálható el.

Esetleg ki is nyomhatja a vadat, ha a szélirány nem megfelelő, és csak későn vagy egyáltalán nem érzi meg a vad szagát.

A mezei keresés ideje tíz perc, ez idő alatt a bírók megfigyelik, majd osztályozzák kutyánk orrjóságát, keresési stílusát, a vad jelzését, a vadmegállást, a gyorsaságot és a kitartást. Az orrjóság elbírálásánál figyelembe veszik, hogy a vizsla milyen távolságról és hogyan jelzi a vad jelenlétét, illetve hogy keresés közben milyen a fejtartása: inkább a földet szaglássza, vagy magasabbra emelt orral a szelet figyeli (utóbbi kívánatos a magyar vizsla mezei keresése során). A jó orrjóságot mutatja a vad minél nagyobb távolságból való észlelése és e jelzés magabiztossága is. A kiforrott keresési stílus fiatal kutyáknál még nem követelmény, ehelyett inkább az érdeklődést, a találni akarást, az önállóságot és a fejtartást veszik figyelembe. Az élő vad megtalálásakor a kutyától még nem várják el, hogy szilárdan állja azt, ahogy az sem hiba, ha a vizsla beugrik a vad megmozdulására. Akkor kaphat a vizsla maximális, azaz négyes osztályzatot erre a feladatrészre, ha legalább egy vadat szag alapján (és nem csak a vad megpillantásakor) megfelelően jelez, és legalább néhány másodpercig kifejezetten állja azt.

A mezei keresés megkoronázása lehet egy figuratív vadmegállás
A mezei keresés megkoronázása lehet egy figuratív vadmegállás

Ha a kutya a keresést megtagadja, arra semmilyen módon nem vehető rá, akkor ki kell zárni a vizsgából.

Szintén kizárást von maga után az is, ha a vizslának már legalább két lehetősége lett volna álláskészségének bizonyítására, mégsem állta egyszer sem a vadat.

A következő feladat egy elhozási teszt, mely során a kutyának két friss lőtt vadat (egy szárnyas, ami lehet fácán, réce vagy fogoly, és egy kisméretű szőrmés vadat: mezei vagy üregi nyúl) kell megfogni és a vezetőjéhez vinni. A teszt előtt minden kutyának lehetősége van egy-két perces gyakorlásra a sikeresebb teljesítés érdekében. A feladatra vadanként 3 perc a szintidő. Közben a vezető bármilyen segítséget adhat kutyájának, bíztathatja, játszhat vele, és joga van szintidőn belül többször is próbálkozni – de ezt a bírók az osztályozásnál figyelembe veszik. Maximális osztályzatot az a kutya kaphat, amelyik a vezető által eldobott mindkét vadat önállóan felveszi és apportírozza. Amennyiben a vizsla csak az egyik vadat hajlandó megfogni, maximum egyes osztályzatot kaphat. Az elhozások során értékelik a vad iránti érdeklődési kedvet, valamint a fogást és magát az elhozást is.

Hibának számít, ha a kutya rázza vagy rágja a vadat, vagy ha annyira keményen fog rá, hogy az megsérül. Emellett súlyos hibaként értékelik, ha a kutya megkísérli a vad kikezdését.

A mezei munka utolsó feladata a csapakövetési hajlam vizsgálata. A feladat során az egyik bíró egy lőtt vadat (szárnyas vagy szőrmés) elhúz körülbelül 30 lépés távolságban, azaz egy egyenes vonalú vonszalékot készít. A vonszalék/csapa végén ott hagyja a húzott vadat. A kutyának ezután a vezető megmutatja a csapa indulási helyét, majd elhozásra küldi az ebet. A vizslának önállóan kell kidolgoznia a nyomot, majd felvennie a megtalált vadat és apportíroznia azt. A feladat teljesítésére 3 perc áll rendelkezésre.

Az indítást követően a kutyának néhány métert be kell úsznia a vadért…
Az indítást követően a kutyának néhány métert be kell úsznia a vadért…

Vízi munkánál a „lövésfélést” is figyelik

Ezek után következik a vízi teszt, melynek szintideje 5 perc. A feladat során a bíró vagy a vezető egy lőtt kacsát dob 8-10 méterre a vízbe úgy, hogy a kutya csak néhány métert úszva érhesse el azt. A vizsla láthatja a dobást, és utána azonnal indítani is lehet a vadért. Amint a kutya legalább a partig apportírozta a vadat, rögtön vissza kell dobni a kacsát.

Miközben a kutya ismét a vízben van, egy tőlünk minimum 15 méterre levő segítő lövést ad le a levegőbe.

A kutyát ez nem zavarhatja meg a feladat teljesítésében. Ha vadászkutyánk a lövés után kijön a vízből, és sehogyan sem tudjuk újra a vízbe küldeni, akkor bizony a teszt „viselkedés lövésre” részére 0 osztályzatot fog kapni. Ha nem hozza ki a kacsát legalább a partig, a „vízi elhozás” rész szintén 0-val értékelendő. A vízi teszt során értékelik a vízkedvelést is, ahol a kutya vízben való mozgását nézik a bírák. A legmagasabb, négyes osztályzat akkor adható a kutyának, ha bátran, vonakodás nélkül megy be a vízbe, és szívesen tartózkodik benne. Nem kívánatos, ha a kutya beugrik a vízbe, hiszen komoly veszélyt jelenthet az ott levő karók, törzsek, egyéb tárgyak nem ismert helyzete. A csapkodásmentes, szép stílusú úszást ezen vizsga esetében még nem várják el a kutyáktól.

…és legalább a partig kell apportíroznia azt
…és legalább a partig kell apportíroznia azt

A fiatal vizslák idegrendszerének vizsgálata fontos része az alapvizsgának. Ezt a mezei és vízi munka közben leadott lövésekre való viselkedés alapján osztályozzák. A temperamentum és a munkakedv értékelése az egész vizsga alatt tanúsított viselkedés alapján történik.

Figyelik, hogyan viselkedik a vizsla idegen emberekkel és kutyákkal, milyen a kapcsolata vezetőjével.

Fontos, hogy érdeklődjön a feladatok, a vad iránt, látható legyen benne a vadászszenvedély. Fiatal vizslák esetében kisebb hibának tekintik a túl élénk viselkedést, a nehezebb vezethetőséget, mint az érdektelenséget, félénkséget vagy az agresszivitást. Ha a vizsga során kutyánk bármelyik feladatrészre is 0 osztályzatot kapott, az egész vizsga sikertelennek minősül. Ez esetben a vizsga későbbi időpontban ismételhető.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

GMO-mentes takarmánykiegészítőt fejlesztett a Hód-Mezőgazda Zrt.

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.