Back to top

Kurta farkú kedvenc - Az ijesztő külső kedves belsőt takar

Minden társállattartónak megvannak az „álom állatai”; olyan fajok, amelyek tartásáról borsos áruk, nagy férőhelyigényük, kényes mivoltuk, vagy éppen extra védettségük miatt le kell mondani. A gyíktartók számára ilyen, többnyire megvalósulatlan álom a kurtafarkú gyík.

Ha jól emlékszem, sajnos a hamar megszűnt Belvárosi Akvárium-Terráriumban találkoztam először kurtafarkú gyíkkal (Tyliqua/Trachydosaurus/ rugosus), még valamikor a nyolcvanas évek legelején. A Belvárosi Akvárium-Terráriumról talán annyit érdemes tudni, hogy az akvaristák és a terraristák valóságos zarándokhelye volt. Egy pincerendszert természethű barlanggá alakítottak, s ennek falába építették bele az igényes, újszerű technikával berendezett akváriumokat és terrá­riumokat.

A létesítmény roppant népszerű volt, ennek ellenére tulajdonosai néhány év után kénytelenek voltak bezárni.

Fotó: Kovács Zsolt
Visszatérve az említett kurtafarkú gyíkra: szép, kifejlett egyed volt, aki naphosszat nyújtózott a melegítőlámpa alatt. Később megtudtam, hogy a nemrég elhunyt kiváló zoológus – akit később volt szerencsém személyesen is megismerni –, Dr. Vojnits András hozta magával egy ausztrál expedícióról. A gyík, miután megszüntették a bemutatót, egy barátomhoz került, ahol még vagy egy évtizedig élt jó egészségben. Nem véletlen, hogy a kurtafarkú gyík lett az egyik kedvencem, szerettem volna tartan is, de sohasem jutottam hozzá. Ám mégsem vagyok elégedetlen – és rögvest azt is elárulom, miért.

Mitől különleges?

Hogy választ adjak a feltett kérdésre, csak rá kell nézni: látszólag „se eleje, se hátulja!”, persze van farka és feje, de első pillantásra tömpe és rövid farka összekeverhető a hasonló formájú fejével. Egyébként a tömzsi farok egyúttal zsír tárolására is szolgál. Aztán testén elhelyezkedő pikkelyek láttán olyan érzetünk támad, mintha egy megelevenedett fenyőtobozzal állnánk szemben.

Lábai rövidek, így némiképp nehézkesen, kígyózva halad.

A nyelve liláskék, ezt különösen akkor mutogatja, ha veszélyben érzi magát – ilyenkor még cefetül sziszeg is, de nem igazán harap, pedig a harapása igen erős. Fogai az állkapocs belső oldalán helyezkednek el, s ha valamiért kitörnek, az sem baj, ugyanis a helyükre új fogak nőnek. A kurtafarkú gyík alapvetően felettébb békés jószág, élőhelyén hagyja magát ide-oda rakosgatni egy-egy jobb felvétel kedvéért. Régebben önálló nembe sorolták, de mára a szakemberek a szkinkek között tartják számon, ezért egyre gyakrabban nevezik kurtafarkú szkinknek.

Eleven utódok

A kurtafarkú gyíkok nem csupán különleges fizimiskájuk miatt érdekesek, hanem életmódjuk miatt is. Ugyanis azon ritka hüllők közé tartoznak, amelyek monogámok, vagy legalábbis csaknem azok! A régebbi szakirodalom szerint, ha a párjától elszakítják, nem keres magának új társat. Ha ez igaz, bizony jelentősen megnehezíti a fogságban történő tenyésztését is.

Ma inkább arról szól a fáma, hogy a gyíkok ugyan nem együtt élnek, de ugyanaz a hím és nőstény évről évre felkeresi egymást a szaporodási időszakban. Ez a kapcsolat akár 14 évig is eltarthat.

Ha megköttetik a frigy, a nőstény közel egy évig tartó vemheség után eleven utódokat hoz világra. Mégpedig jókorákat, 5-6 centimétereseket: egyet, kettőt, olykor hármat. A kicsik szakasztott másai a felnőtteknek, s rögtön önálló életet élnek.

A kurtafarkú gyík Ausztrália déli, középső és keleti, száraz területeit lakja (kivéve a Nagy-Vízválasztó-hegységet), otthon van a félsivatagokban, sőt a sivatagokban is. Nappali életmódot folytat. Mivel élőhelyén nem lehet igazán válogatós, állati és növényi eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt. Étlapján szerepelnek rovarok és egyéb ízeltlábúak, valamint csigák, gyökerek, virágok, gyümölcsök. A kurtafarkú gyík egyes populációi színükben különbözhetnek egymástól. A leggyakrabban egyszínű vörösbarna, máskor fehérrel foltozott, de előfordulnak egészen sötétbarna , már-már fekete egyedek is.

Többször találkoztunk

Szerencsére e különleges hüllő élőhelyének egy részén még nem különösebben ritka. Kevés ellensége tudja az „eleven fenyőtobozt” feltörni, mások elijednek a hangos sziszegésétől és a kiöltött liláskék nyelvétől. Ettől függetlenül a kóbor kutyák és macskák, ragadozó madarak, varánuszok időnként vámot szednek belőlük.

Ezek mellett gyíkunknak van egy önveszélyes tulajdonsága is: nagyon szeret az aszfaltúton napozni…

Ezek után már illik elárulnom, miért nem vagyok elégedetlen azzal, hogy még sohasem tartottam otthon kurtafarkú gyíkot. A természetes élőhelyükön többször találkoztam velük, és volt szerencsém hosszasan megfigyelnem őket. Mindig valamely alacsony növény árnyékában, vagy éppen napozva bukkantam rájuk. Láthatóan a déli forróságra is fittyet hánytak. Ha közeledtünk feléjük, nem próbáltak elmenekülni, hanem ahogy már említettem, nyelvöltögetéssel és sziszegéssel jelezték nemtetszésüket. Soha nem próbáltak harapni.

Egy alkalommal még jót is tettünk velük, ugyanis az útmentén talált példányok alapos vizsgálata során kiderült, hogy a hallójáratuk tele van kullanccsal, amelyeket eltávolítottunk. Nem tudom, a gyíkok meddig örülhettek annak, hogy nem keserítik meg ezek az élősködők az életüket, lévén a kullancsok nagyon hamar újra megjelennek. S hiába védi a vérszívóktól vastag pikkelyrétegük, ha a hallójáratuk védtelen.

Terráriumban tartva

Magyarország állatkertjeiben – különleges fizimiskája ellenére – mindig is ritkán tartott vendég volt a kurtafarkú gyík. Igaz, nem a már említett Belvárosi Akvárium-Terráriumban élt példány volt az első hazánkba érkezett egyed.

A második világháború után, vélhetően az ötvenes évek második felében legalább két példányt tartottak a Budapesti Állatkertben.

Ezt bizonyítja egy 1957-es útmutatóban már szereplő fotó, amely két egyedet ábrázol. Azt nem igazán lehet tudni, vajon tartották-e később is az állatkertben, lévén a Pálmaházi Terrárium hol nyitva volt, hol nem, azonban az egykori Madárházból 2010-ben kialakított Ausztrál-házban mind a mai napig megcsodálható néhány egyed. Tudomásom szerint hazai állatkertben jelenleg sehol sem látható.

A kurtafarkú gyík szerencsére hosszú életű faj, a természetben és fogságban egyaránt két évtizedig is elélhet.

Mivel harminc-negyven centiméter hosszú gyíkról van szó, annak ellenére nagy terráriumot igényel, hogy nem különösebben mozgékony. A természetben szeret fűcsomók, sziklák, faágak mellett rejtőzni, természetesen ezt biztosítani kell számukra. A terrárium átlagos hőmérséklete 30, lokálisan 35 C-fok legyen.

Fontos számára a magas hőmérséklet, tehát a talajfűtés és a melegítőlámpa elengedhetetlen.

Ne feledkezzünk meg egy lapos vizes edényről sem! A kurtafarkú gyík egyedül vagy párban érzi jól magát. Ha férőhelye elég nagy, más, hasonló igényű békés fajokkal, például szakállas agámákkal is társítható. Növényi (gyümölcsök, zöldségek stb.) és állati eredetű (tücsök, gyászbogárlárva, csiga és mások) táplálékot egyaránt szívesen fogad. Könnyen megszelídül és kezessé válik. Sajnos ma már nehezen beszerezhető és meglehetősen drága.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.