Back to top

Miért intelligensebbek egyes madarak, mint a többi?

Az agy mérete csak egy része a válasznak. A fészekben töltött idő lehet a kulcs.

Számos videó kering például az interneten olyan esetekről ahol a tengerparton nyaralók áldozatul esnek a sirályoknak. Mármint a nyaralni vágyók elemózsiája bánja. Ez azért van, mert egyes madarak táplálkozási szokásai túlmutatnak a megszokottakon - ez intelligenciájuk egyértelmű jele. A tudósok régóta töprengenek azon, hogy egyes madárfajok miért innovatívabbak, mint mások, és hogy ezek a képességek a nagyobb agyból erednek-e (ami intuitíve valószínűnek tűnik), vagy az agy bizonyos területein található neuronok nagyobb számából.

Fotó: pixabay.com

Egy McGill Egyetem munkatársait is magában foglaló nemzetközi kutatócsoport nemrégiben a Nature Ecology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmánya szerint mindkettőre van szükség.

A kutatók egy új technikával 111 madárfajnál becsülték meg az agy egy bizonyos, palliumnak nevezett részében lévő neuronok számát.

A pallium a madaraknál az emberi agykéreg megfelelője, amely többek között a memóriában, a tanulásban, az érvelésben és a problémamegoldásban vesz részt. Amikor a palliumban található neuronok számával kapcsolatos becsléseket kombinálták a több mint 4000 táplálékszerzési újítással kapcsolatos információkkal, a kutatócsoport azt találta, hogy azok a fajok, amelyeknél a palliumban található neuronok száma magasabb, valószínűleg a innovatívabbak is.

A fészekben töltött hosszabb fejlődési idő kulcsfontosságú tényező

"Az intelligencia evolúciójában döntő szerepet játszhat az is, hogy a fiókák mennyi időt töltenek a fészekben fejlődésük során" - mondja Louis Lefebvre, a McGill Egyetem emeritus professzora, aki több mint 20 éven át gyűjtötte a táplálékszerzési innovációk példáit.

"Az intelligenciájukról ismert nagyobb varjú- és papagájfajok hosszabb időt töltenek a fészekben, ami több időt biztosít az agynak a növekedésre és a palliális neuronok felhalmozására".

A tanulmány eredményei segítenek összeegyeztetni az agyméret evolúciójával és jelentőségével kapcsolatos, korábban ellentétes nézeteket.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.