0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miért intelligensebbek egyes madarak, mint a többi?

Az agy mérete csak egy része a válasznak. A fészekben töltött idő lehet a kulcs.

Számos videó kering például az interneten olyan esetekről ahol a tengerparton nyaralók áldozatul esnek a sirályoknak. Mármint a nyaralni vágyók elemózsiája bánja. Ez azért van, mert egyes madarak táplálkozási szokásai túlmutatnak a megszokottakon – ez intelligenciájuk egyértelmű jele. A tudósok régóta töprengenek azon, hogy egyes madárfajok miért innovatívabbak, mint mások, és hogy ezek a képességek a nagyobb agyból erednek-e (ami intuitíve valószínűnek tűnik), vagy az agy bizonyos területein található neuronok nagyobb számából.

Egy McGill Egyetem munkatársait is magában foglaló nemzetközi kutatócsoport nemrégiben a Nature Ecology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmánya szerint mindkettőre van szükség.

A kutatók egy új technikával 111 madárfajnál becsülték meg az agy egy bizonyos, palliumnak nevezett részében lévő neuronok számát.

A pallium a madaraknál az emberi agykéreg megfelelője, amely többek között a memóriában, a tanulásban, az érvelésben és a problémamegoldásban vesz részt. Amikor a palliumban található neuronok számával kapcsolatos becsléseket kombinálták a több mint 4000 táplálékszerzési újítással kapcsolatos információkkal, a kutatócsoport azt találta, hogy azok a fajok, amelyeknél a palliumban található neuronok száma magasabb, valószínűleg a innovatívabbak is.

A fészekben töltött hosszabb fejlődési idő kulcsfontosságú tényező

„Az intelligencia evolúciójában döntő szerepet játszhat az is, hogy a fiókák mennyi időt töltenek a fészekben fejlődésük során” – mondja Louis Lefebvre, a McGill Egyetem emeritus professzora, aki több mint 20 éven át gyűjtötte a táplálékszerzési innovációk példáit.

„Az intelligenciájukról ismert nagyobb varjú- és papagájfajok hosszabb időt töltenek a fészekben, ami több időt biztosít az agynak a növekedésre és a palliális neuronok felhalmozására”.

A tanulmány eredményei segítenek összeegyeztetni az agyméret evolúciójával és jelentőségével kapcsolatos, korábban ellentétes nézeteket.

Forrás: sciencedaily.com