Back to top

Hogyan javíthatja az áfonya a memóriát és védhet a demenciával szemben?

A Kelet-Angliai Egyetem (Egyesült Királyság) új kutatása szerint a tőzegáfonya étrendbe való beillesztése javíthatja a memóriát és az agyműködést, valamint csökkentheti a magas koleszterinszintet.

Egy újonnan közzétett tanulmány rávilágít az áfonya neuroprotektív, azaz idegsejteket védő potenciáljára.

A kutatócsoport 50-80 évesek körében vizsgálta a napi egy csésze friss áfonyának megfelelő mennyiségű liofilizált tőzegáfonya fogyasztásának előnyeit.

Remélik, hogy eredményeik hatással lehetnek a neurodegeneratív betegségek, például a demencia megelőzésére.

Dr. David Vauzour, az UEA Norwichi Orvosi Karának vezető kutatója elmondta: "A demencia 2050-re várhatóan mintegy 152 millió embert érint. Nincs ismert gyógymód, ezért létfontosságú, hogy olyan módosítható életmódbeli beavatkozásokat keressünk, mint például az étrend helyes kialakítása, amelyek segíthetnek csökkenteni a betegség kockázatát.

"Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb étrendi flavonoidbevitel a kognitív hanyatlás és a demencia lassabb ütemével jár együtt.

Az antociánokban és proantocianidinekben - amelyek a bogyós gyümölcsök piros, kék vagy lila színét adják - gazdag élelmiszerekről pedig megállapították, hogy javítják a kognitív képességeket.

Az áfonya gazdag ezekben a mikrotápanyagokban, és elismerték antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságait. Többet akartunk megtudni arról, hogy az áfonya hogyan segíthet az időskori neurodegeneráció csökkentésében."

A kutatócsoport 60 kognitív szempontból egészséges résztvevőnél vizsgálta, hogy a tőzegáfonya 12 héten át történő fogyasztása milyen hatással volt az agyműködésre és a koleszterinszintre.

A résztvevők fele naponta egy csésze vagy 100 g friss áfonyának megfelelő fagyasztva szárított áfonyaport, a másik fele placebót kapott.

A tőzegáfonya betakarításához elárasztják a területet, és a víz tetején lebegő bogyókat "halásszák le"
A tőzegáfonya betakarításához elárasztják a területet, és a víz tetején lebegő bogyókat "halásszák le"

A tanulmány az egyik első, amely az áfonyát és annak a gondolkodásra és az agy egészségére gyakorolt hosszú távú hatását vizsgálta embereken.

Az eredmények azt mutatták, hogy az áfonya fogyasztása jelentősen javította a résztvevők mindennapi eseményekre vonatkozó emlékezetét (vizuális epizodikus memória), az idegi működést és az agy vérellátását.

Dr. Vauzour elmondta: "Azt találtuk, hogy az áfonyaport fogyasztó résztvevőknél jelentősen javult az epizodikus memória teljesítménye, ami azzal párosult, hogy az alapvető tápanyagok, például az oxigén és a glükóz jobb keringése az agy fontos részeibe jutott, amelyek támogatják a memória konszolidációját."

"A tőzegáfonyát fogyasztók csoportjában a koleszterin szint is jelentősen csökkent, amelyről ismert, hogy hozzájárul az érelmeszesedéshez - az artériák megvastagodásához vagy megkeményedéséhez, amelyet az artéria belső burkolatában felhalmozódó plakk okoz. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy az áfonya javíthatja az érrendszer egészségét, és részben hozzájárulhat az agyi perfúzió és a megismerés javulásához."

"Az, hogy embereken kimutattuk, hogy az áfonya fogyasztás javíthatja a kognitív teljesítményt, és azonosítottunk néhány felelős mechanizmust, fontos lépés ezen a kutatási területen."

"A vizsgálat eredményei nagyon biztatóak, különösen annak fényében, hogy egy viszonylag rövid, 12 hetes tőzegáfonya beavatkozással jelentős javulást lehetett elérni a memória és az idegi funkciók terén" - tette hozzá.

"Ez fontos alapot teremt a tőzegáfonya és az idegrendszeri egészség területén végzett jövőbeli kutatásokhoz."

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Import szója helyett lucernafehérje

A takarmánykeverékekben a szója szinte pótolhatatlanak tűnő fehérjeforrás, amely egyre drágább és a szállítása is akadozik. Dániában az ökológiai gazdálkodást folytató baromfitenyésztők a kihívásra egy magyaros megoldást fejlesztenek.

Az EIT Food 2023-ra vállalkozói pályázatot hirdet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette, a 2023-as Vállalkozási Programjainak elindulását. Március 26-ig lehet jelentkezni három olyan programra, amelyek az üzleti növekedés minden szakaszát lefedik.

Egy savanyított étel, amit naponta kellene enni az egészségesebb emésztésért

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a savanyú uborka remek probiotikum források. A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban. A magas rosttartalmú savanyúságok, különösen a prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez.

Újabb emlősöket fertőzött a madárinfluenza

Az Egyesült Királyságban 66 emlőst tesztelt az elharapódzó járvány közepette. A cél az volt, hogy megtudják, mekkora eséllyel "ugrik át" a vírus a madarakról az emlősökre, vagy akár az emberre is.

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

A nagyapai örökség újrafelfedezése

A Pozsony melletti Kismagyaron jártunk Klúcsik Attilánál, aki a családjával együtt pár éve úgy döntött, hogy egészséges élelmiszert termelnek maguknak. Belevágtak az alakor búza termesztésébe is, ami mára gazdaságuk egyik húzóágazatává nőtte ki magát.

Forró étel Kecskemétről

155 ezer adag instant tésztát ajánlott fel a Nissin Foods Kft. rászoruló emberek, családok télvégi támogatásaként a Magyar Élelmiszerbank számára. Az egyesület a következő hetekben juttatja el az adományt a nélkülözőknek országos élelmiszermentő és -osztó hálózatán keresztül.

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.