Back to top

Minden növénytakarás vizet spórol

Az olasz Arrigoni cég számos agrotextilt fejlesztett ki a növények, a talaj vagy a termesztőberendezés takarására. Idén méréssorozattal bizonyították, hogy színtől, textúrától és az árnyékolás mértékétől függően mindegyikkel vizet lehet spórolni. A megtakarítás elérheti az 50 százalékot a nyílt területhez képest. A méréseket az idén áprilistól októberig végezték a cég dél-olaszországi kutatóállomásán: a talajról való párolgást és a növények párologtatását vizsgálták.

Mindegyik takarás meglepően jól teljesített a vízmegőrzés szempontjából, még a rovarhálók vagy a szélfogó hálók is.

Egy zöldség- vagy gyümölcskultúrára gyakorolt kedvező hatás elsősorban a termőhely fekvésétől és éghajlatától függ, tehát minél melegebb van valahol, annál nagyobb mértékű vízmegtakarítás érhető el.

Általában a védőernyő árnyékoló hatásával arányosan lehet több vizet visszatartani.

Fotó: Arrigoni
Elsősorban a Robuxta® és a Prisma® vizsgázott jól, ami nem is csoda, ugyanis ez a két agrotextil az UV-sugárzás blokkolására, árnyékolásra, a belső hőmérséklet csökkentésére szolgál. Használatukkal 40 és 50% közt lehet csökkenteni a vízfelhasználást. A Protecta® System, amit eső és alacsony hőmérséklet, valamint a rovarok kivédésére terveztek, több mint 38%-os vízmegtakarítást eredményezett. A Fructus® nevű jégvédő háló, amit a gyümölcsösökben használnak, 32%-os eredményt ért el ebből a szempontból. Az Arricover®, ami növényházak klímaszabályozásában játszik szerepet, 23%-os vízmegtakarítást tesz lehetővé. Ezek az adatok természetesen az adott termőhelyre és klímára igazak.

A víztakarékosság egyre meghatározóbb a ma és a jövő mezőgazdaságában. Elég csak arra gondolni, hogy a FAO adatai szerint 2000-5000 liter vízre van szükség egyetlen ember napi élelmezéséhez.

Fotó: Arrigoni
Az Arrigoni méréseit tudományos sztenderdek alapján és több egyetem és nemzetközi kutatási centrumok szakembereinek közreműködésével végezték. Ezek a megbízható eredmények arra utalnak, hogy komoly eszközök állnak rendelkezésre a vízmegőrzésre. Paolo Arrigoni, a cég ügyvezetője örömét fejezte ki, hogy ezek a mérések hozzájárulnak ahhoz, hogy új alapokra helyezhessük a legtöbb zöldség- és gyümölcskultúra termesztését.

Az agrotextileket ma már nemcsak védőhálónak tekintik, hanem „zöld egészségmegőrzőnek” is, használatukkal rengeteg növényvédő szert lehet megspórolni közvetve és közvetlenül is.

A közvetett növényvédelmi hatás a harmonikus környezetben, a szélsőséges klímától védetten fejlődő növények jobb erőnlétének köszönhető, a közvetlen hatás pedig annak, hogy kizárjuk a növényzet környékéről a kártevőket. Mindehhez jön még a víztakarékosság is a legújabb mérések szerint.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.