Back to top

Vasárnapig tart a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét

Főzőshow-k, vetítések, előadások, mesterkurzusok és egyéb online és jelenléti programok során ismerteti meg az olasz gasztronómiai hagyományokat hétfőtől vasárnapig a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét.

A világhét 2016-ban azzal a céllal indult, hogy világszerte bemutassa az olasz élelmiszeripar legjavát és népszerűsítse Itália borászati és gasztronómiai örökségét - emlékeztetett a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Olaszország budapesti nagykövete.

Manuel Jacoangeli elmondása szerint

az idei világhét kiemelt témája a Közösség, fenntarthatóság, innováció: az olasz konyha alapanyagai az emberek egészségéért és bolygónk védelméért.

A cím a közösségi létre és étkezésre, az egészséges és fenntartható olasz konyhára hívja fel a figyelmet, rámutatva: az olasz gasztronómiai termékek nemcsak finomak, hanem egészségesek is - jegyezte meg.

Michele Fasciano, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia képviselője hozzátette: a rendezvény kiemelt figyelmet fordít az eredetvédett olasz termékek hamisítása és az "Italian sounding", azaz olaszként feltüntetett árucikkek elleni küzdelemre is.

Giovanna Chiappini Carpena, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy a világhét teljes programja a http://www.italianfestival.eu honlapon érhető el.

A weboldal a világhét minden napjára egy-egy videorecepttel készül magyarországi olasz éttermek séfjeinek közreműködésével, hétfőtől például egy tipikus római étel, a saltimbocca alla romana elkészítésébe vezeti be az érdeklődőket.

A honlapon található azoknak a magyarországi éttermeknek a listája is, amelyek a világhét alkalmából különleges menüvel várják a vendégeket, de megismerhető itt a tápértékjelölés innovatív olasz modellje, a NutrInform Battery is.

Giovanna Chiappini Carpena kiemelte az oktatás fontosságát, hozzátéve, hogy Angelo Gala mestercukrász csütörtökön és pénteken mesterkurzust tart hét magyarországi vendáglátóipari iskola diákjai részére.

Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója hangsúlyozta, hogy

olasz konyháról beszélni valójában megtévesztő, hiszen Itália gasztronómiája tulajdonképpen az egyedi arculatú regionális konyhák összessége.

Idén a világhét kiemelt figyelmet fordít a római konyhára, emlékeztetve arra, hogy Róma városa nemrég pályázott a 2030-as világkiállítás megrendezésére.

Gabriele La Posta felhívta a figyelmet arra is, hogy a világhét nemcsak online eseményeket kínál, kedd este az Olasz Kultúrintézetben tartják például a Firenze, mercato centrale című dokumentumfilm kóstolóval egybekötött vetítését.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.