Back to top

Az állatok is álmodnak – Íme minden, amit eddig tudunk róluk

A patkányok labirintusokban való futást gyakorolnak, a macskák fejben képzelik el a jövőbeli vadászatokat - a tudósok minden eddiginél többet tudnak meg az állati álmodásról.

Ha valaha is megfigyeltünk már kutyát szundikálni, valószínűleg elgondolkodtunk azon, hogy vajon az állatok álmodnak-e, ami egy igencsak bonyolult kérdés. Még mindig nem tudjuk pontosan, hogy az emberek miért álmodnak, vagy hogy az álmok miért lehetnek fontosok. Az állati álmok tanulmányozása még nehezebb, ugyanis például a kutyák nem tudják megmondani, mi késztette őket nyüszítésre vagy futásra szundikálás közben.

Attól függően, hogy hogyan definiáljuk őket, az állati álmoknak érdekes következményei lehetnek.

"Úgy gondolom, hogy az álmodással számos kognitív képességet kiterjeszthetünk az állatokra; ezek közé tartoznak az érzelmek, az emlékezet, sőt a képzelet is" - mondja David M. Peña-Guzmán, aki a San Franciscó-i Állami Egyetemen tudományfilozófiát tanul.

Tudjuk, hogy a főemlősöknek vannak érzelmeik, de gondoljunk csak a pókokra, amelyek egy nemrégiben készült tanulmány szerint REM-szerű alvást, sőt vizuális álmokat is tapasztalhatnak. A pókok álmainak gondolata furcsán hangzik, de lehet, hogy igaz.

"Az álmokról azt gondoljuk, hogy azok egyfajta őrült, élénk elemekkel tarkított elbeszélések" - mondja Matthew Wilson, az MIT neurobiológusa. "De amikor az állatmodelleket vizsgáljuk, egyszerűen csak azt próbáljuk megérteni, hogy mi történik alvás közben, ami befolyásolhatja a tanulást, a memóriát és a viselkedést."

Miről álmodnak a macskák

A házimacskák voltak az első állatok, amelyekkel álomkutatásokat végeztek. Michel Jouvet, az alváskutatás úttörője az 1960-as években fedezte fel a macskák álmodásának bizonyítékait, amikor megfigyelte a macskák alvás közbeni viselkedését, majd drámaian megváltoztatta azt.

REM-álomban az emberi izmok nem sokat mozognak az intenzív mentális tevékenység ellenére, amely az álmainkat hajtja.

Ez az atónia-állapot biztosítja, hogy a testünk ne játssza el az álmainkat, bármennyire is valóságosnak tűnjenek azok. Jouvet megtudta, hogy a macskáknál egy agytörzsi struktúra (híd) látszólag szabályozza a REM-alvást, és részleges bénulást idéz elő. A híd egyes részeinek eltávolításával azonban Jouvet drámai változást idézett elő a viselkedésükben. A REM-alvásban lévő macskák úgy kezdtek mozogni, mintha ébren lennének, vadászni, ugrálni és agresszíven védekezni kezdtek a láthatatlan fenyegetésekkel szemben.

Jouvet ezt az időszakot paradox alvásnak nevezte, amikor a test mozdulatlan, de az elme teljesen aktív marad. Ez segítséget nyújtott neki abban, hogy felfedezze, mi történik az alvó macskák agyában. "A macskák olyan viselkedési formákat mutattak, amelyeket nagyon könnyű úgy értelmezni, hogy az ébrenléti élményt leképezik" - mondja Peña-Guzmán.

Patkányok a labirintus elemeire emlékeznek

Ha a patkányok napközben egy labirintusban futnak, képesek ugyanazt a pályát alvás közben is újra teljesíteni - derült ki egy kutatásból.

Az ébren lévő patkányok hippokampusza, vagyis az agy azon része, amely az emlékek létrehozásáért és tárolásáért felelős, emlékszik a labirintusban való navigálás neuronmintázatára.

Később, amikor alszanak, az agy megismétli az azonos mintát, ami arra utal, hogy a patkány emlékszik a labirintusra, vagy pedig újra megtanulja annak útvonalát. Ez a 2001-es felfedezés az elsők között volt, amely arra utalt, hogy az állatoknak összetett álmaik vannak. És ez csak a kezdet volt, mondja Wilson.

"Más vizsgálatokat is végeztünk, amelyek arra utalnak, hogy a múltbeli tapasztalatok emlékei alvás közben újra előjönnek, és hasonlóak lehetnek ahhoz, amit mi álomként élünk meg." Ezek a patkányok agyával végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy amikor alvás közben előjönnek a labirintus emlékei, a velük együtt járó vizuális képek is újra aktiválódnak, vagyis az alvó rágcsálók azt látták, amit ébren is láttak a labirintusban. Ugyanezt találták a hallási, sőt érzelmi területek esetében is, amelyek reaktiválódnak, amikor a patkányok REM-álomban újra lefutják a labirintust.

"Sok minden arra utal, hogy alvás közben az éber állapot kiterjedt újraélése zajlik" - mondja Wilson.

A zebrapintyek a dalokra emlékeznek

2000-ben a kutatók megtudták, hogy a madarak előagyában lévő idegsejtek határozott mintázatot mutatnak, miközben énekelnek. Miközben a madarak alszanak, az agyuk ugyanezt a mintát reprodukálja, megismételve az aznap hallott és énekelt dalt, ami arra utal, hogy a madarak emlékeznek a dalokra, és álmukban gyakorolják azokat. Emiatt a tanulmány szerzői azt gyanítják, hogy az énekesmadarak az éneklésről álmodnak.

További két évtizedes kutatások után a pintyek voltak az első nem emlősök, akikről kiderült, hogy az alvás szerkezetüket tekintve hasonlóak az emberekhez, beleértve a REM-alvást is. Újabb munkák azt mutatják, hogy a madarak az agyukban lévő zenéhez igazodva mozgatják a hangizmaikat is, és képesek arra késztetni őket, hogy valóban énekeljenek egy nekik álmukban lejátszott dalt.

Az alvó pintyek a dalaik különböző variációit is előállítják, ami arra utal, hogy ébrenlétük során érzékszervi információkat gyűjtenek, és az álomszerű állapotban történő tanulás elősegítése érdekében új változatok rögtönzésével változásokat hoznak létre.

Mélyen alszanak a halak

Philippe Mourrain stanfordi neurobiológus szerint a zebrahalak is REM-szerű alvást tapasztalnak. Alvás közben ezek a halak elveszítik az izomtónust, ritmuszavaros szívverést fejlesztenek ki, és olyan agyi aktivitást mutatnak, mint az éber halak. A legfeltűnőbb különbség az emberektől, és a legtöbb állattól, az volt, hogy a halak nem mozgatják a szemüket. (És szemhéj híján nem is csukták be azokat.) Ez a felfedezés arra utal, hogy a REM-alvás - az az állapot, amikor a legtöbb álom bekövetkezik - legalább 450 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki - még azelőtt, hogy a szárazföldi és a vízi állatok evolúciója szétvált volna.

"Húsz évvel ezelőtt az emberek azt mondták volna, hogy a halak nem is alszanak" - mondja Mourrain.

"Most pedig azt látjuk, hogy ezek a viselkedési jellemzők konzerválódtak a rovaroktól a pókokon át a gerincesekig. Valamint a REM alvás során elveszítjük az irányítást a legfontosabb szabályozó rendszereink felett."

De miért is számít az álmodás? A REM-alvás megőrzése az evolúció során azt jelenti, hogy még a halak is álmodhatnak? Ez attól függ, hogyan definiáljuk az álmodást. Mourrain szerint az álmodást legjobban úgy lehet magyarázni, mint a szinapszisok egyszerű átrendeződését, vagy más szóval az idegi kapcsolatok újraindítását, amely olyan folyamatok révén készíti fel idegrendszerünket a következő napra, mint a memória konszolidációja és a megismerés optimalizálása. "Nem lennék meglepve, ha az állatokban tényleges álmokat találnánk, és azt hiszem, előbb-utóbb ezt tudományosan is kitudjuk majd mutatni" - mondja.

Forrás: 
nationalgeographic.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Horvátországban egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.