0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Élelmiszergyűjtés a hétvégén

A nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába! – erre kér mindenkit a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely péntektől vasárnapig szervezi legnagyobb idei élelmiszergyűjtő akcióját.

A hétvégi vásárlás során beszerzett adományt a kasszák melletti gyűjtőpontokon lehet leadni az ország 160 településén, 334 áruházban. Az akcióban 6500 önkéntes közreműködik, hogy karácsonyra eljussanak a felajánlások a rászoruló emberekhez és családokhoz.

Az Élelmiszerbank 2006 óta minden évben megszervezi a karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtést, amire idén november 18. és 20. között, péntektől vasárnapig kerül sor négy kiskereskedelmi lánc, a Tesco, az ALDI, az Auchan és a METRO áruházaiban. Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon pénteken 15-től 20, szombaton 8-tól 19, vasárnap pedig 8-tól 18 óráig.

„Sajnos, egyre több új arccal, korábban nem ismert látogatóval találkozunk a rászorulók között az élelmiszerosztásainkon – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke. Olyan emberekkel is, akik

tavaly még maguk is felajánlást tettek a nehezebb sorsú emberek számára, de idén már önmaguk is segítségre szorulnak.

Önkénteseinkkel az ő számukra kérjük a vásárlók segítségét a háromnapos akció során, hogy senkinek ne maradjon üresen a tányérja az ünnepek idején.”

A vásárlók az adományaikkal közvetlenül a környezetükben élő nehézsorsú embereket segíthetik, az összegyűjtött élelmiszereket ugyanis az adott áruház környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatják el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben. A konzervek, a rizs, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej és az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, illetve bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer.

A Tesco pénzügyi támogatást is nyújt a három nap során a vásárlók felajánlásai mellé.

Az áruházaiban adományozott termékek értékének 20 százalékával segíti az Élelmiszerbank egészéves élelmiszermentő munkáját. Aki pedig a hétvége során nem tud személyesen ellátogatni egyik áruházba sem, de szívesen segítené a gyűjtést, annak a Tesco Otthonról szolgáltatás kínál lehetőséget a jótékonykodásra. A bevasarlas.tesco.hu oldalon a hónap végéig lehet adománycsomagokat vásárolni.

Az Élelmiszerbank az adományokból főként időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és a legelmaradottabb településeken élőket segíti.

Tavaly a háromnapos akció minden percében 223 kiló élelmiszert adományoztak az áruházak vásárlói, több mint százezren ajánlottak fel kisebb-nagyobb adományokat. Összesen 348 ezer kiló tartós élelmiszer gyűlt össze, amiből 70 ezer nélkülöző kapott csomagot.

Forrás: Élelmiszerbank