0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A gazdálkodók negyede élt az agrár-hitelmoratórium lehetőségével

A mezőgazdasági vállalkozások, egyéni vállalkozók, családi gazdálkodók és őstermelők hitelállományának negyede élvezi az augusztusban meghirdetett agrár-hitelmoratórium védőhálóját - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden. Az érintettek jövő év végéig kaptak haladékot az agrárhitelek tőke-, kamat- és díjtartozásainak törlesztésére.

A moratóriumra jogosult hitelállomány összértéke 1139 milliárd forintot tett ki, az érintett hitelszerződések száma 56 686 volt – közölték.

A pénzintézetek összesített adatai szerint az agrár-hitelmoratóriumba belépett ügyfelek moratóriummal érintett állománya 286,6 milliárd forint, amely 7414 szerződéshez kapcsolódik.

Az MNB adatai szerint az összes hitelből 88,35 milliárd forint az egyéni vállalkozóknak, családi gazdálkodóknak és őstermelőknek nyújtott kintlévőség, ezen érintett önálló vállalkozókhoz kapcsolódó hitelszerződések száma 4266 volt. Ezen felül 2874 mezőgazdasági vállalkozói hitel is a moratórium hatálya alá került, amelyek állománya 196,06 milliárdot ért el.

A közlemény szerint a mezőgazdasági tevékenységből jövedelmet szerző magánszemélyek is kérhették hiteltörlesztésük felfüggesztését. A jegybank 274 fogyasztói hitelszerződést tartott nyilván, 2,19 milliárd forint értékben.

A kormány augusztusi bejelentése szerint az agrár-hitelmoratóriumot azok vehették igénybe, akik 2022. augusztus 31-én már folyósított hitel-, kölcsön- vagy lízingtartozással rendelkeztek hitelintézetüknél.

A jegybank kiemelte: a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket, tehát a felhalmozott tartozást az ügyfeleknek teljesíteniük kell, ezért azt javasolták, hogy a valóban rászoruló adósok döntsenek az agrármoratórium mellett.

A moratórium időszakában – 2022. szeptember 1. és 2023. december 31. között- az ügyfelek bármikor dönthetnek a kilépés mellett, de ebben az esetben már nincs mód a későbbi újbóli csatlakozásra

– hangsúlyozták.

Forrás: MTI