Back to top

A gyomorvész kórokozója veszélyesebb, mint eddig gondoltuk

A nozémáért, vagyis a méhek gyomorvészéért egy intracelluláris parazita, a Nosema ceranae a felelős a méhek bélrendszerében. Sokkal nagyobb veszélyt jelent a méhek számára, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

Kiderült ugyanis, hogy a gazdaszervezetből vasat von el. A vas ugyanolyan létfontosságú mikronyomelem a méhek számára mint az ember számára.

A mikrosporidák csoportjába tartozó kórokozó a gombákkal közvetlen rokonságban áll.  Eredetileg a Nosema ceranae a keleti mézelő méh (Apis cerana) parazitája volt.  

A méhek  normál esetben elég vasat képesek felvenni a virágporból.  Szükségük van erre a mikro nyomelemre, ahhoz hogy jól fejlődjenek és az immunrendszerük maradéktalanul ellássa funkcióit. Ám a nozéma kórokozójának éppúgy szüksége van rá. 

Méhkenyérrel teli lép (Forrás: DOI 10.3390/agriculture11060468)
Méhkenyérrel teli lép (Forrás: DOI 10.3390/agriculture11060468)

“Az emlősök esetében rég ismert, hogy a gazdaszervezet halálos küzdelmet folytat a kórokozókkal egy központi küzdőtéren, mely meghatározza a fertőzés kimenetét. Ezt a méh és a nozéma vonatkozásában eddig nem kutatták.” - állapítja meg  Yan Ping Chen a betsville-i ARS Méhkutató laboratórium munkatársa.

Amikor az etimológus vasat talált a nozéma kórokozójában a fertőzött méhek vizsgálata során,  megállapította, hogy éppúgy, mint az emlős állatoknál, a parazita és a gazdaszervezet egy fiziológia küzdelemben vesz részt.

Ha a méhek elveszítik a csatát, az egyre szaporodó parazita elkezdi felvenni a vasat  a méh beleiben lévő virágporból, mielőtt a méh azt a maga számára fel tudná dolgozni. A parazita így a vasat a saját spóratermelésében használja fel.

A folyamatban egy transzferrin elnevezésű fehérje vesz részt,  mely a vas megkötéséért és szállításáért felel.  A Nosema ceranae épp ezt a méh testében termelődő fehérjét használja fel,  hogy a vasat  a saját céljaira vezesse át. A méh, mivel a szervezete egyre kevesebb vasat tartalmaz, egyre több transzferrint állít elő. Azonban ezáltal a kórokozó transzferrin tükre is megnövekszik és még több lehetősége nyílik a vas szállítására.  

A kutató megállapította azt is, hogy a transzferrin képződés csökkenése a méh szervezetében egyúttal kevesebb vasvesztéssel jár, és a méh immunrendszerének működése ilyenkor javulást mutathat, megnövelve a méh túlélési esélyeit.

Mivel eddig nincs hatékony kezelés a nozéma ellen,  a tanulmány szerzői olyan kezelést javasolnak, mely a vas, illetve a transzferrin szabályozásán alapszik. 

Irodalom:

Rodríguez-García C, Heerman MC, Cook SC, Evans JD, DeGrandi-Hoffman G, Banmeke O, et al. (2021) Transferrin-mediated iron sequestration suggests a novel therapeutic strategy for controlling Nosema disease in the honey bee, Apis mellifera. PLoS Pathog 17(2): e1009270.

Ajánljuk még:

Zárókezelés varroa ellen tejsavval

Mit tartalmaz a legjobban teljesítő virágporpótló?

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

A méhészet művészete: A varázsló méhész

Nyár közepén a szomszédok nem látnak belőlem mást, csak hogy teli van már a műhelyem mézzel, s én fehér kalapban, fehér ruhában, illatos füstpamacsok között sétálok, nézegetek, rakosgatok a méhesemben.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló kutatásban vesz részt az SZTE

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló nemzetközi kutatásban vesz részt egyetlen kelet-közép-európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.