Back to top

Haszon, hobbi, közösség: galambászat Gyomaendrődön

Míg régebben elterjedt szokás volt a gyermekágyas anyáknak és a beteg gyerekeknek galamblevest adni, mára elenyészően kevesen fogyasztják ezt a könnyű, de magas tápértékű élelmiszert.

Az értékelés sorrendje: összebnyomás, testmagasság, testforma, fej, szem, csőr, mell, szárny és farok, szín és rajz
Az értékelés sorrendje: összebnyomás, testmagasság, testforma, fej, szem, csőr, mell, szárny és farok, szín és rajz
Fotó: Medgyesi Milán

Az utóbbi években azonban újra kezdjük felfedezni a galamb- és a nyúlhús értékeit. A termékek megjelentek a piacokon, boltokban, éttermek kínálatában is – mondta Nagy István agrárminiszter, aki jubileumi galambkiállítást nyitott meg a Békés megyei Gyomaendrődön november 12-én.

A rendezvény résztvevői ugyanis három évfordulót is ünnepeltek. 140 évvel ezelőtt, 1882-ben alakult meg a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének jogelődje, 70 éve, 1852-ben jött létre a gyomai és az endrődi galambászegyesület, és 40 évvel ezelőtt, 1982-ben egyesült a két település, amellyel egy időben a területükön működő három egyesület is integrálódott.

Nagy István Kopcsek Lászlóval, az Magyar Autosex Tyúkgalamb Fajtaklub vezetőjével és helyi tenyésztőkkel beszélget
Nagy István Kopcsek Lászlóval, az Magyar Autosex Tyúkgalamb Fajtaklub vezetőjével és helyi tenyésztőkkel beszélget
Fotó: Medgyesi Milán
A gyomaendrődi területi kiállítást közösen szervezték a king-, texán-, strasszer-, valamint a magyar autosex tyúkgalambok tartói és tenyésztői – mondta el a megnyitón Knapcsek Lajos, a helyi, 243. számú egyesület elnöke. Hozzátette: mindenki nagyon várta már a személyes találkozás lehetőségét, hiszen az elmúlt két évben nem lehetett megrendezni a hagyományos kisállat-kiállítást a COVID, illetve a madárinfluenza veszélyei, korlátozásai miatt.

„Hiszem, hogy a szakmaiság, a tenyésztés és az elért eredmények mellett nagyon fontos az emberi kapcsolatok ápolása is” – fogalmazott az elnök, és gondolatához Nagy István is csatlakozott, mondván: a galambtenyésztés és tartás gazdasági tevékenység, hagyományápolás, hobbi és nagyon komoly közösségépítő ereje is van.

A legszebb "öreg hölgy". Nehéz elhinni annak, aki nem látta, de a kiállítási galambok úgy pózolnak, akár a modellek. Megtanulták, hogy az ember, aki nap mint nap foglalkozik velük, értékeli ezt
A legszebb "öreg hölgy". Nehéz elhinni annak, aki nem látta, de a kiállítási galambok úgy pózolnak, akár a modellek. Megtanulták, hogy az ember, aki nap mint nap foglalkozik velük, értékeli ezt
Fotó: Medgyesi Milán
A tárcavezető rámutatott, a galamb- és a nyúlhús kiváló beltartalmi értékű, egészséges élelmiszerforrás. A tenyésztés hozzájárul a genetikai erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzéséhez. A Kárpát-medencében kialakult állat- és növényfajtáink jelentős részét sikerült megőrizni, amely nemcsak a múltunk, de a jövőnk miatt is rendkívül fontos.

Az agrártárca támogatást nyújt a haszongalamb vásárlásához, amit a tenyésztők 2019 óta igényelhetnek. Eddig 117 millió forint segítette a tevékenységüket ebben a formában.

A városban nagy hagyománya van a galambkiállításoknak, de erre most három évet kellett várni
A városban nagy hagyománya van a galambkiállításoknak, de erre most három évet kellett várni
Fotó: Medgyesi Milán
A több száz kiállított galamb között a Gyomán kitenyésztett és a Békés Megyei Értéktárba is felvett magyar autosex tyúkgalambok legszebb példányait is megcsodálhatta a kétnapos bemutató és fajtaverseny közönsége.

A húshasznú – vagyis húsáért tartott – fajta kitenyésztését 1965-ben, Gyomán kezdte el Forgács József aranykoszorús tenyésztő, kitartó és figyelmes munkával, hat galambfajta tudatos keresztezésével. Hogy az új fajtát az országos tenyésztői szövetség is hivatalosan elfogadja, széles tenyésztői bázissal, több éven keresztül kiállította. Ezzel bizonyította ugyanis, hogy a fajtajelölt utódai is megfelelő fajtatisztaságot és fajtajelleget képviselnek.

Nagy István oklevéllel köszönti a gyomaendrődi galamtenyésztők jubiláló szervezetét. Atz elismerést Knapcsek Lajos elnök veszi át
Nagy István oklevéllel köszönti a gyomaendrődi galamtenyésztők jubiláló szervezetét. Atz elismerést Knapcsek Lajos elnök veszi át
Fotó: Medgyesi Milán
Az elnevezés – autosex - onnan ered, hogy már a keléskor megállapítható a fióka neme. A város és a térség jellegzetes haszonállataként a gyomaendrődi és a Békés megyei értéktárba is felvételt nyert a fajta, amit a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők 243. számú egyesülete és a Magyar Autosex Tyúkgalamb Tenyésztők Fajtaklubja gondoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.

GMO-mentes takarmánykiegészítőt fejlesztett a Hód-Mezőgazda Zrt.

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.