Back to top

A marhahús is része az egészséges táplálkozásnak

Az NPK Charolais Kft. szakembereivel a termőföldtől az asztalig elv megvalósításáról, az általuk létrehozott különleges vágóalapanyag sajátosságairól és értékesítési láncáról, valamint a marhahúsról mint egészséges élelmiszerről beszélgetett az MMG Direkt legutóbbi adásában Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Miért finomabb az érlelt marhahús? | Porkert Krisztián, Dikter Zsolt, NPK Beef | MMG - Direkt

 

Két barát álmának a megvalósulása a NPK Charolais Kft., amit 2006-ban alapítottak, azzal a határozott elképzeléssel, hogy Közép-Európa egyik legjobb charolais-tenyészete legyen. Nagy Pál és Porkert Krisztián vállalkozásához 2009-ben érkeztek meg az első marhák Franciaországból. A francia genetikai alapra rövid idő alatt felépítették a tenyészállatok exportját. Közben egy új szolgáltatást is elindítottak a napjainkra egyre hangsúlyosabb társadalmi elvárás, az egészséges táplálkozás iránti igény kielégítésére: organikus körülmények között nevelt marháik húsát elkezdték érlelve forgalmazni.

– Azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy a fogyasztók hozzáférjenek egészséges magyar ételekhez.

Megfigyeltük, hogy az értékesítési láncokban számottevő a minőségi alapanyag hiánya, főként marhahúsból. Ekkor már javában működött tenyészetünk.

Annak hátterére építve saját feldolgozási láncot alakítottunk ki, egy kereskedelmi brandet, valamint az értékesíti folyamatokat, hogy minél szélesebb körben eljussanak termékeink a fogyasztókhoz – meséli Porkert Krisztián. Az első marhákat tulajdonostársával, Nagy Pállal saját kezűleg vágták, és ők készítették belőlük a termékeket.

Fotó: Bokor Ádám

Minden várakozásukat felülmúlta az érdeklődés irántuk. Ez a fogadtatás tovább fokozta a lendületet. Felkerestek egy feldolgozó üzemet, de azzal nem jutottak közös nevezőre, ezért saját kezükbe vették az irányítást. Az egyik raktár hátsó részét rendezték a marhák bontására, csomagolásra, a termékek felcímkézésére, amiket eleinte egy autó csomagtartójában elhelyezett fagyasztóládából értékesítettek.

Tevékenységük abban csúcsosodott ki, hogy miután mezőgazdasági és testépítő rendezvényekre jártak, 2019-ben az egyik kézműves sörfőzdével közösen nyitottak egy üzletet a belvárosban, aminek az étterem részében saját marhahúsból készített ételeket szolgáltak fel.

A koronavírus-járvány idején sem csüggedtek: a város két végén átalakított lakókocsikban készítettek és árultak street foodot, illetve a beépített delikáteszpultból friss hentesárut értékesítettek.

Az NPK Charolais Kft. kereskedelmi szerkezetét Dikter Zsolt kereskedelemért felelős vezető ismerteti.

– Az alapanyag feldolgozását követően a kész termékek a logisztika rendszerbe kerülnek, ahonnét webshopon keresztül, házhoz szállítással jut el a termék a magán végfelhasználóhoz, illetve saját szállításunk útján a vendéglátópartnerekhez visszük a megrendeléseket. – A szakember azt is hozzátette, mára koránt sem mindegy, honnan szerzik be a vásárlók a termékeket.

– A multinacionális élelmiszerüzletek polcain található marhahústermékek nemcsak drágák, de a minőségében is találunk hiányosságokat – hogy finoman fogalmazzak. A fogyasztó a silány minőséget azzal magyarázza, hogy bizonyosan öreg marhából készült terméket sikerült vásárolnia, pedig Magyarországon jószerivel alig található vágóalapanyagnak szánt koros marha.

A probléma ott keresendő, hogy sok esetben, nem hús-, hanem tejelő marhát vágnak le, ráadásul leromlott állapotban, és hogy a vágás után 72 óráig, úgymond, hullamerev a hús.

Ezalatt az izomszövetek megrövidülnek, és az ilyen textúrájú hús elkészítve csalódást okoz a fogyasztók többségének. Ebből akár az is következhet, hogy az egészséges étrendet követni szándékozó fogyasztók rossz tapasztalataik miatt letesznek a marhahúsfogyasztásról - visszavetve minket is a zászlónkra tűzött cél megvalósításától – vette át a szót Porkert Krisztián. Hozzátette, hogy ennek ellenére egyre többen keresik a marhahús termékeket, pedig érzékelni némi bizonytalanságot a fogyasztók részéről az elkészítésükkel kapcsolatban. Igény esetén ők szívesen adnak konyhai tippeket vagy részletes tanácsokat, hogy minél több pozitív élményben legyen része a marhahúsfogyasztóknak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.