0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A marhahús is része az egészséges táplálkozásnak

Az NPK Charolais Kft. szakembereivel a termőföldtől az asztalig elv megvalósításáról, az általuk létrehozott különleges vágóalapanyag sajátosságairól és értékesítési láncáról, valamint a marhahúsról mint egészséges élelmiszerről beszélgetett az MMG Direkt legutóbbi adásában Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

youtube://v/Kezz0HjZUhE

 

Két barát álmának a megvalósulása a NPK Charolais Kft., amit 2006-ban alapítottak, azzal a határozott elképzeléssel, hogy Közép-Európa egyik legjobb charolais-tenyészete legyen. Nagy Pál és Porkert Krisztián vállalkozásához 2009-ben érkeztek meg az első marhák Franciaországból. A francia genetikai alapra rövid idő alatt felépítették a tenyészállatok exportját. Közben egy új szolgáltatást is elindítottak a napjainkra egyre hangsúlyosabb társadalmi elvárás, az egészséges táplálkozás iránti igény kielégítésére: organikus körülmények között nevelt marháik húsát elkezdték érlelve forgalmazni.

– Azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy a fogyasztók hozzáférjenek egészséges magyar ételekhez.

Megfigyeltük, hogy az értékesítési láncokban számottevő a minőségi alapanyag hiánya, főként marhahúsból. Ekkor már javában működött tenyészetünk.

Annak hátterére építve saját feldolgozási láncot alakítottunk ki, egy kereskedelmi brandet, valamint az értékesíti folyamatokat, hogy minél szélesebb körben eljussanak termékeink a fogyasztókhoz – meséli Porkert Krisztián. Az első marhákat tulajdonostársával, Nagy Pállal saját kezűleg vágták, és ők készítették belőlük a termékeket.

Minden várakozásukat felülmúlta az érdeklődés irántuk. Ez a fogadtatás tovább fokozta a lendületet. Felkerestek egy feldolgozó üzemet, de azzal nem jutottak közös nevezőre, ezért saját kezükbe vették az irányítást. Az egyik raktár hátsó részét rendezték a marhák bontására, csomagolásra, a termékek felcímkézésére, amiket eleinte egy autó csomagtartójában elhelyezett fagyasztóládából értékesítettek.

Tevékenységük abban csúcsosodott ki, hogy miután mezőgazdasági és testépítő rendezvényekre jártak, 2019-ben az egyik kézműves sörfőzdével közösen nyitottak egy üzletet a belvárosban, aminek az étterem részében saját marhahúsból készített ételeket szolgáltak fel.

A koronavírus-járvány idején sem csüggedtek: a város két végén átalakított lakókocsikban készítettek és árultak street foodot, illetve a beépített delikáteszpultból friss hentesárut értékesítettek.

Az NPK Charolais Kft. kereskedelmi szerkezetét Dikter Zsolt kereskedelemért felelős vezető ismerteti.

– Az alapanyag feldolgozását követően a kész termékek a logisztika rendszerbe kerülnek, ahonnét webshopon keresztül, házhoz szállítással jut el a termék a magán végfelhasználóhoz, illetve saját szállításunk útján a vendéglátópartnerekhez visszük a megrendeléseket. – A szakember azt is hozzátette, mára koránt sem mindegy, honnan szerzik be a vásárlók a termékeket.

– A multinacionális élelmiszerüzletek polcain található marhahústermékek nemcsak drágák, de a minőségében is találunk hiányosságokat – hogy finoman fogalmazzak. A fogyasztó a silány minőséget azzal magyarázza, hogy bizonyosan öreg marhából készült terméket sikerült vásárolnia, pedig Magyarországon jószerivel alig található vágóalapanyagnak szánt koros marha.

A probléma ott keresendő, hogy sok esetben, nem hús-, hanem tejelő marhát vágnak le, ráadásul leromlott állapotban, és hogy a vágás után 72 óráig, úgymond, hullamerev a hús.

Ezalatt az izomszövetek megrövidülnek, és az ilyen textúrájú hús elkészítve csalódást okoz a fogyasztók többségének. Ebből akár az is következhet, hogy az egészséges étrendet követni szándékozó fogyasztók rossz tapasztalataik miatt letesznek a marhahúsfogyasztásról – visszavetve minket is a zászlónkra tűzött cél megvalósításától – vette át a szót Porkert Krisztián. Hozzátette, hogy ennek ellenére egyre többen keresik a marhahús termékeket, pedig érzékelni némi bizonytalanságot a fogyasztók részéről az elkészítésükkel kapcsolatban. Igény esetén ők szívesen adnak konyhai tippeket vagy részletes tanácsokat, hogy minél több pozitív élményben legyen része a marhahúsfogyasztóknak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu