Back to top

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 46. hét

15 milliárd forintos keret áll a baromfitartók rendelkezésére. Az állatjóléti feltételek javítása és az állategészségügyi problémák megelőzése érdekében új, a baromfiágazat számára elérhető állatjóléti támogatást indított az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében.

A pályázat keretében az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, ivóvíz minőségű itatóvízzel és toxinmentes takarmányokkal javítanák az állatok jólétét
A pályázat keretében az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, ivóvíz minőségű itatóvízzel és toxinmentes takarmányokkal javítanák az állatok jólétét
Fotó: Medgyesi Milán
A gazdálkodók november 15. és december 15. között pályázhatnak a „Baromfi állatjóléti támogatás” elnevezésű, VP3-14.1.4-22 számú felhívásra. Akik vállalják a hatályos előírásokon túlmutató kötelezettségeket, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. Jövőre szeptember 15. és október 15. között lesz lehetőség csatlakozni a támogatáshoz.

A támogatási kérelem benyújtásának elsődleges feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen az ügyfél-nyilvántartási rendszerben ügyfél-azonosítóval. Ennek birtokában tudja beadni kérelmét a Magyar Államkincstár honlapján keresztül elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületen. Támogatási kérelmet nyújthat be minden olyan mezőgazdasági termelő, aki a nyilvántartási rendszerekben bejegyzett állattartóként szerepel, és akinek tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak, valamint a felhívásban részletezett feltételeknek.

A felhívás az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint - az étkezési tojást termelő tyúkok és tenyészbaromfi-állományok vonatkozásában - toxinmentes takarmányokkal történő takarmányozással kívánja a baromfiállományok jólétét javítani. A támogatás egy éves kötelezettségvállalási időszaka idén és jövőre is október 16-tól indul. A részletes felhívás megtekinthető a palyazat.gov.hu oldalon.

Kedvezőbbé váltak

az öntözésfejlesztési beruházások támogatásának feltételei. A sikeres megvalósítás érdekében az Agrárminisztérium 30 százalékkal megemelte az elszámolható kiadási összegeket. A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című (VP2.-4.1.4-16 kódszámú) pályázat tételeit a piaci árakhoz igazították. A kiírás átfogóan biztosít fejlesztési forrást minden, az öntözéshez kapcsolódó tevékenységhez. A támogatási forma évek óta folyamatosan a gazdák rendelkezésére áll, és a kérelmek beadására ennek a pályázati konstrukciónak a keretében még 2023. június 30-ig van lehetőség.

Jövő év elejétől

már az új támogatási-elosztási rendszerben érkeznek az agrárium számára biztosított források - emlékeztetett Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Phylazonit Kft. új lombtrágya- és növénykondicionáló üzemének átadásán. Hozzátette: a 2027-ig felhasználható, tervezési árfolyamon 2465 milliárd forintos közvetlen támogatás óriási összeg az agrárium számára. A felhasználási szabályok keretrendszere megváltozott az előző ciklushoz képest, aminek az egyik legfontosabb eleme, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára nyújtható forrás nagyságrendileg 14 százalékát újraelosztó támogatással visszaosztják. Az eddig alap- és zöldítési támogatásokként ismert dotációk egybeolvadnak és közös feltételrendszerben működnek tovább. A 2023-ban induló új agrár-ökológiai programmal a talaj szerkezetét, szervesanyag-tartalmát, vízmegtartó-képességét és biológiai folyamatait javító mezőgazdasági gyakorlatokat kívánják ösztönözni, amiben fontos szerepe lehet a mikrobiológiai készítményeknek, a talaj- és növény-kondicionálóknak is.

8 milliárd forint pluszpénzre

pályázhatnak a falusi kisboltok jövőre, derült ki a hétfő késő esti Magyar Közlönyből. A hvg.hu cikke szerint a pénzt a kormány azért teszi elérhetővé, hogy ezzel is segítsen az üzleteknek a megnövekedett költségek fedezésében.

A pénzre a Magyar Falu Program keretében lehet majd pályázni, az összeget Varga Mihály pénzügyminiszternek kell majd átcsoportosítania a 2023-as költségvetésben, január 15-ig.

A pályázatok kiírásáért Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos felel. Már hétfőn beharangozta a 8 milliárdos mentőövet a Facebookon. Azt írta, boltonként milliós nagyságrendű összegeket lehet majd elnyerni, egyszeri, egyösszegű támogatás formájában. A támogatásra minden, kétezer fő alatti településen működő kisbolt pályázhat. A pénzt működési támogatásra, például bérköltségre vagy rezsiköltségre lehet majd költeni. A pályázatok a Bethlen Gábor Alapkezelő oldalán jelennek meg, a kiírás 2023 elején várható.

Módosult

a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása” című (VP5-8.4.1-16 kódszámú) felhívás. A felhívásra a 2023-as egységes kérelem benyújtási időszakban is lehet majd támogatási kérelmet - egyúttal kifizetési igénylést - beadni.

Elindult

a „Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása” című (VP3-3.1.1-22 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat november 21-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Fontos a származás

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.