0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 24.

Minden várakozást felülmúlt a vertikális technológiával termesztett búza

Zárt rendszerben, talaj és növényvédő szerek nélkül termesztettek búzát vertikális módszerrel. A terméshozam minden várakozást felülmúlt, ráadásul a hagyományos szántóföldi technológiánál kevesebb vízre volt szükség.

A német Infarm kísérletében ezzel a módszerrel

11,7 kilogramm búza termett négyzetméterenként. Ez a hektáronkénti 117 tonnának felel meg, ami 26-szor akkora termésátlag, mint amit szabadföldön várhatunk.

A cég hozzátette, hogy ez egy fontos mérföldkő az alapélelmiszerek megtermelésében, hiszen a klímaváltozással egyre nagyobb kihívás a szabadföldi növénytermesztés. A búza pedig az egyik legfontosabb élelmiszernövény, és jelentős fehérjeforrás: egyes régiókban a napi bevitel 40 százalékát adja – írja a FarmingUK.

A búzát minden más növénynél nagyobb területen termesztik, azonban a változó környezeti viszonyok miatt várhatóan csökkenni fog a terméshozam.

„Hogy etetni tudjuk a világ növekvő népességet, nagyobb terméshozamot kell elérnünk. Most pedig mi bebizonyítottuk, hogy ez a búzánál elérhető ha zárt térben, kontrollált körülmények közt termesztjük. Az eredményeink jelentősek a szabadtéri termesztéssel szemben, ami nagyjából 4,5 tonna hektáronként, és erősen függ az időjárástól és az évszakoktól.”

Ez a rekordtermés vélhetően akár 50 százalékkal is növelhető a következő években jobb genetikával, termesztő eszközökkel és a legjobb növekedésre optimalizált környezettel.

Erez Galonska, az Infarm egyik alapítója azt nyilatkozta: „A búza beltéri termesztése jelentős mérföldkő az Infarm életében és szignifikáns fontossággal bír a világ élelmiszerbiztonságában, mivel a búza egy kalóriadús, de erőforrás-igényes növénykultúra, ami központi szerepet tölt be világszerte az étrendekben.”

youtube://v/q9qUQKTnZzw

 

Forrás: FarmingUK