Back to top

Növényorvos a közterületen

Elég néhány fagyos éjszaka, hogy meginduljon a lombhullás, akkortól el lehet kezdeni a fák őszi lemosópermetezését. Szerencsére az őszi és a tavaszi lemosásnál bevethető olaj, kén és réz hatóanyagú növényvédő szerek közül néhánynak közterületi engedélye is van.

Már permetezni kellett volna! A Malus Hopa díszalma lisztharmatos virágbimbóiból torz virágok bújnak ki
Már permetezni kellett volna! A Malus Hopa díszalma lisztharmatos virágbimbóiból torz virágok bújnak ki
Indokolt lehet a platánok, a szivarfák, a juharok, a hársak, a tölgyek, de egyéb fásszárúak őszi lemosása is. Az ágvillákban, kéregrepedésekben megbújó rovarok (csipkéspoloskák, levéltetvek, lepkekabócák, atkák) ellen az olajos rovarölőket, a felszínen elérhető gombák, baktériumok ellen a réztartalmú gombaölőket vethetjük le.

A készítmény kiválasztását célszerű a növényorvosra bízni. A növényvédős szakember válasza mellett a vállalkozói szerződés előírásai (korlátai) és az anyagi lehetőségek is beleszólnak a döntésbe. Máshogyan dönt az a kolléga, aki biztos abban, hogy tavasszal is meg tudja rendelni a rügypattanáskori lemosást. Ekkor válthat például olajos rovarölőre, de akár ismételhet is az őszi készítménnyel, így a rézzel annál a platánsornál, ahol előző évben nagy levélhullással járó apiognomónia-fertőzés volt. Ott tehát biztonságból kétszer is permetezhetnek rézzel.

A bevezetőben felsorolt fafajok mindegyikén megjelent a lisztharmat 2022-ben is.

Frissen lehullott orgonalevél az áttelelésre készülő kazmotéciumokkal
Frissen lehullott orgonalevél az áttelelésre készülő kazmotéciumokkal
Az előző cikkben írtam a „mindent kibíró” lisztharmatokról és arról, hogy a fajok hasonló biológiája miatt nyáron a védekezés technológiájában sincs különbség. Az áttelelésük és az erre adott növényvédelmi válaszunk viszont eltérő lehet.

A termesztésbe vont növényeinknél kétféle áttelelési módot írtak le, és ez az ültetvényekben alapvetően meghatározza az őszi és a tavaszi lemosás technológiáját. Az almánál elsősorban a rügypikkelyek alá húzódó megvastagodott hifával, míg a szőlő esetében főleg az ivaros spórákat tartalmazó apró göbökkel (tudományos nevük a kazmotécium) telel át a gomba. Az alma esetében tehát a rügypattanáskor, a kinyíló rügypikkelyek alatt érhetjük el a gombát, a szőlőnél viszont az őszi-tavaszi lemosópermetezéssel gyéríthetjük a tőkék és a kordonkarok repedéseiben megbújó gombaképleteket.

A dísznövényeknél nem fogalmaz ilyen egyértelműen a szakirodalom.

A pillangóvirág levelén már nyár végére kialakultak az áttelelést biztosító gombaképletek (2022. szeptember 2.)
A pillangóvirág levelén már nyár végére kialakultak az áttelelést biztosító gombaképletek (2022. szeptember 2.)
Az orgonánál és a juharnál egyaránt a lehullott leveleken kialakuló kazmotéciumokról indítja majd tavasszal az évet a gomba. A vadgesztenyénél a beteg lombot és a rügyeket, a platánnál a lehullott lombot és a fán maradó termést is megnevezik az egyes szakcikkek az áttelelés szempontjából. Az őszi munkáknál tehát egy a lényeg: a lisztharmatra fogékony fás szárú növények alól gyűjtsük össze és távolítsuk el a fertőzött leveleket. Tavasszal majd folytathatjuk a védekezést kénes, kénes-olajos lemosással, majd kontakt és felszívódó gombaölőkkel. A fogékony díszalmáknál például már rügypattanáskor indítani lehet a lemosást, hasonlóan a kertekben álló almafákhoz.

A pillangóvirág, a petúnia, az árvácska és a rózsa lisztharmata is áttelelhet az ágyásokban hagyott levelekkel. A védekezés lényege ez esetben is ugyanaz, össze kell szedni és el kell távolítani a fertőzött leveleket.

Az idei forró, száraz nyáron csak senyvedtek, de most fellélegeztek és kinyíltak a rózsák.

A hűvös, párás időjárásban a rózsa levelein megjelentek a diplokarponos levélbetegség tünetei. Találó a magyar neve: csillagrozsda. A lehullott levelekről támad ez a gomba is, esős tavaszon teljes lombhullást is okozhat.

A rózsa diplokarponos betegségének jellegzetes levéltünetei kezdeti fertőzéskor
A rózsa diplokarponos betegségének jellegzetes levéltünetei kezdeti fertőzéskor

A gereblyézéssel és az őszi lemosással véget ér a növényvédelmi szezon. Elbúcsúzom az idei évre. Remélem, találkozunk jövőre is, ugyanitt, a Kertészet és Szőlészet hasábjain.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak az a szép zöld gyep...

Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.