Back to top

Tojásárstop – a termelő véleménye

2022. november 10-én életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. Az árstop a tojásnál 25 százalékkal csökkenti az árat, és a kormányzat várakozása szerint 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt. Erre reagálva a Tojásszövetség bejelentette, hogy bár a termelők mindent megtesznek, hogy legyen elég tojás karácsonyra, de az árstop miatt hosszabb távon nem lehet kizárni az ellátási hiányt.

Tojásárstop – a termelő véleménye | MMG

2022. november 10-én életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop, amellyel a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a brüsszeli szankciók okozta infláció és élelmiszerár-emelkedés hatásait kívánja a kormány enyhíteni. Ezzel már nyolcra bővült az árstopos élelmiszerek köre.

A tojás és az étkezési burgonya bruttó kiskereskedelmi ára nem lehet magasabb a szeptember 30-ai árnál.

Az árstop a tojásnál 25 százalékkal csökkenti az árat, és a kormányzat várakozása szerint 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt.

Fotó: hba
Az árstopokat a kereskedők kötelesek érvényesíteni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban és a csomagküldő kereskedelemben is. A kistermelői piacon viszont nem kell a tojást hatósági áron kínálni.

Erre reagálva a Tojásszövetség bejelentette, hogy bár a termelők mindent megtesznek, hogy legyen elég tojás karácsonyra, de az árstop miatt hosszabb távon nem lehet kizárni az ellátási hiányt, ha a tojástermelés hasznát elviszi az árstop.

Az intézkedést azért is ellenzik, mert az összes tartásmódra, méretre és csomagolásra érvényes, míg a tejnél, lisztnél, cukornál csak egyféle termékre vonatkozik.

Herman László, a Kla-Man Farm társtulajdonosa a félelmeiről beszélt: 

"Nagyon úgy néz ki, hogyha a nagykereskedelmi lánc vagy akár a kisboltok is ránk zúdítják azt az ármínuszt, amit rájuk kényszerít a kormány, ebből adódóan elképzelhető, hogy ők is alacsonyabb áron próbálnák tőlünk a tojást megvásárolni. Ez most azért nem fog működni, mert a nyári időszakban eleve mínusz 5 mínusz 7 forinttal kellett termelni, tehát az már épp elegendő volt a termelőknek.

Nem tud az működni, hogy egész éven keresztül mínuszban legyen az árutojás-termelés.

A takarmányárak a két évvel ezelőttihez képest körülbelül két és félszeresére emelkedtek. A mostani ár, ami előállítási ár, nagyságrendileg egy árutojásra átlagosan 47-50 forint környékén van. Természetesen valamilyen szinten a termelő is szeretne már a negatív nyári időszak után profitálni, nem beszélve arról, hogyha beruházásokat is kellene eszközölni."

A Kla-Man Farm 10 éve foglalkozik árutojás termeléssel. Szeged környéki telepükön 40-42 ezer vegyes életkorú, Lohmann Classic Brown tojótyúkot tartanak, 20-22 ezret egy-egy istállóban. A termelésnél nem cél kizárólag az M méret, különösen, hogy az ezüstkolloid oldattal fertőtlenített tojás egy részét éttermeknek értékesítik. A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy a fejlesztéseikből vissza kell venniük, pedig 3 nyertes pályázatuk is van.

Fotó: hba

"Most egy körülbelül 300 milliós nyertes pályázatunk van - mondja Herman László. - Abból az energetikai részét mindenképpen szeretnénk megcsinálni. A takarmánytárolás szempontjából kicsit hadilábon állhatunk, ezért két nagyobb tornyot szeretnénki megvalósítani. De hogy végére tudunk érni ennek a pályázatnak, az még korántsem biztos. A többi nyertes pályázat egyelőre valószínűleg nem fog működni, nem tudjuk megvalósítani."

A termelő az energiahatékonysági napelem-pályázatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy azokra nemcsak a háztartásokban, hanem az állattartó telepeken is nagy szükség lenne.

"Nem érthető annyira, hogy miért nem lehet esetleg egy árutojástermelő telepen, vagy az állattartó telepen 50 kilowatt fölé menni. Értem én, hogy itt vannak szabályozások, de akkor ezen kellene valamit engedni, hogy az energiafelhasználásunknak legalább a 80 százalékát meg tudjuk valósítani napenergiával."

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két hatásos vakcina madárinfluenza ellen

Egy holland állatorvosi kutatóközpontban laboratóriumi körlmények között két vakcina is hatékonynak bizonyult a madárinfluenza ellen, jelentette be a holland kormány. A közlemény szerint a vakcinák nemcsak a betegség tüneteivel szemben nyújtottak védelmet a kontrollált környezetben végzett első kísérletben, hanem a terjedését is megakadályozták.

Egy fiatal gazda felszállt a vonatra egy üszővel

Valóságos harc folyik Svájcban arról, hogy büntetést kapjon-e egy fiatal gazda, aki úgy döntött, hogy egy tehenet szállít az elővárosi vasúton.

Erős érvek a szója mellett

Soha ennyi érv nem szólt még a szójatermesztés mellett, mint most – hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián, Kecskeméten.

Magyar tapasztalatokra alapozva védekeznek az osztrákok az aranysakál ellen

Mivel Magyarországon jóval nagyobb számban van jelen az aranysakál, mint Ausztriában, ezért osztrák kutatók a nádifarkasról alkotott ismereteik bővítése céljából a SEFAG Zrt. munkatársainak közreműködését kérték. Főként az erdőgazdaság csapdázási tapasztalataira voltak kíváncsiak a kutatók.

A receptúra az érték

Egy öthektáros bekerített egykori téesztelepen hizlal turnusonként hétszáz sertést Egyházasfalu határában Derdák Gábor és édesapja. Földjeiken, legyenek azok saját tulajdonban vagy bérelt területek, precíziós művelést folytatnak, és a hizlalást is „adatalapon” végzik. Emellett Gábor növényorvosként is „praktizál”, és egy kisebb integrációt is működtet.

Fenntartható legeltetési projektet indítanak

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem (USAMV) is részt vesz partnerként a Grazing4AgroEcology (G4AE) projektben, amelyet az Európai Unió mintegy 3 millió euróval (1,2 milliárd Ft) finanszíroz.

Alakulóban a Magyar Precíziós Állattartásért Egyesület

Még ebben a hónapban hivatalosan is megalakul az az egyesület, amely a precíziós állattartás népszerűsítését és hazai elterjesztését tartja legfontosabb feladatának. Az egyesület szervezését elsősorban kutatók, egyetemi szakemberek indították, de azzal a céllal, hogy minél több állattartó a tagja legyen és használja szolgáltatásaikat.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.