Back to top

Tojásárstop – a termelő véleménye

2022. november 10-én életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop. Az árstop a tojásnál 25 százalékkal csökkenti az árat, és a kormányzat várakozása szerint 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt. Erre reagálva a Tojásszövetség bejelentette, hogy bár a termelők mindent megtesznek, hogy legyen elég tojás karácsonyra, de az árstop miatt hosszabb távon nem lehet kizárni az ellátási hiányt.

Tojásárstop – a termelő véleménye | MMG

2022. november 10-én életbe lépett a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop, amellyel a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a brüsszeli szankciók okozta infláció és élelmiszerár-emelkedés hatásait kívánja a kormány enyhíteni. Ezzel már nyolcra bővült az árstopos élelmiszerek köre.

A tojás és az étkezési burgonya bruttó kiskereskedelmi ára nem lehet magasabb a szeptember 30-ai árnál.

Az árstop a tojásnál 25 százalékkal csökkenti az árat, és a kormányzat várakozása szerint 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt.

Fotó: hba
Az árstopokat a kereskedők kötelesek érvényesíteni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban és a csomagküldő kereskedelemben is. A kistermelői piacon viszont nem kell a tojást hatósági áron kínálni.

Erre reagálva a Tojásszövetség bejelentette, hogy bár a termelők mindent megtesznek, hogy legyen elég tojás karácsonyra, de az árstop miatt hosszabb távon nem lehet kizárni az ellátási hiányt, ha a tojástermelés hasznát elviszi az árstop.

Az intézkedést azért is ellenzik, mert az összes tartásmódra, méretre és csomagolásra érvényes, míg a tejnél, lisztnél, cukornál csak egyféle termékre vonatkozik.

Herman László, a Kla-Man Farm társtulajdonosa a félelmeiről beszélt: 

"Nagyon úgy néz ki, hogyha a nagykereskedelmi lánc vagy akár a kisboltok is ránk zúdítják azt az ármínuszt, amit rájuk kényszerít a kormány, ebből adódóan elképzelhető, hogy ők is alacsonyabb áron próbálnák tőlünk a tojást megvásárolni. Ez most azért nem fog működni, mert a nyári időszakban eleve mínusz 5 mínusz 7 forinttal kellett termelni, tehát az már épp elegendő volt a termelőknek.

Nem tud az működni, hogy egész éven keresztül mínuszban legyen az árutojás-termelés.

A takarmányárak a két évvel ezelőttihez képest körülbelül két és félszeresére emelkedtek. A mostani ár, ami előállítási ár, nagyságrendileg egy árutojásra átlagosan 47-50 forint környékén van. Természetesen valamilyen szinten a termelő is szeretne már a negatív nyári időszak után profitálni, nem beszélve arról, hogyha beruházásokat is kellene eszközölni."

A Kla-Man Farm 10 éve foglalkozik árutojás termeléssel. Szeged környéki telepükön 40-42 ezer vegyes életkorú, Lohmann Classic Brown tojótyúkot tartanak, 20-22 ezret egy-egy istállóban. A termelésnél nem cél kizárólag az M méret, különösen, hogy az ezüstkolloid oldattal fertőtlenített tojás egy részét éttermeknek értékesítik. A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy a fejlesztéseikből vissza kell venniük, pedig 3 nyertes pályázatuk is van.

Fotó: hba

"Most egy körülbelül 300 milliós nyertes pályázatunk van - mondja Herman László. - Abból az energetikai részét mindenképpen szeretnénk megcsinálni. A takarmánytárolás szempontjából kicsit hadilábon állhatunk, ezért két nagyobb tornyot szeretnénki megvalósítani. De hogy végére tudunk érni ennek a pályázatnak, az még korántsem biztos. A többi nyertes pályázat egyelőre valószínűleg nem fog működni, nem tudjuk megvalósítani."

A termelő az energiahatékonysági napelem-pályázatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy azokra nemcsak a háztartásokban, hanem az állattartó telepeken is nagy szükség lenne.

"Nem érthető annyira, hogy miért nem lehet esetleg egy árutojástermelő telepen, vagy az állattartó telepen 50 kilowatt fölé menni. Értem én, hogy itt vannak szabályozások, de akkor ezen kellene valamit engedni, hogy az energiafelhasználásunknak legalább a 80 százalékát meg tudjuk valósítani napenergiával."

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Újabb lúdtelepen mutatták ki a madárinfluenzát Magyarországon

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat - kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.