0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Ismét vörösnyakú ludak érkeztek hazánkba

Három vörösnyakú ludat figyeltek meg novemberben Hatvan térségében, amelyek az északról érkező, körülbelül 150 példány nagy lilikkel kerültek hazánkban. Ennek a rendkívül attraktív vadlúdfajnak a feltűnése a Zagyva-völgy felső szakaszán igazi különlegesség, ebben az esetben szántóföldi táplálkozásuk közben sikerült megfigyelni őket.

A térségben nincsenek alkalmas vadlúd-élőhelyek, emiatt hatványozottan ritkaságszámba megy, hogy sikerült itt megfigyelni ezeket a példányokat. Általában csak az országosan is gyakori fajok tűnnek fel, így főként nagy lilik és nyári lúd. Bár megfelelő táplálkozóhelyek még akadnak, a vadludak számára azonban az is fontos, hogy viszonylag nagy kiterjedésű, háborítatlan vízfelület legyen a közelben, ahol biztonságosan tudnak inni és aludni.

Az idei év ebben a térségben azért is különleges a madárkedvelők és ornitológusok számára, mert a vörösnyakú ludak mellett a hazánkban egyre ritkább őszi-téli vendégnek számító, jelenleg vadászható vetési lúd, más néven tundralúd is megjelent itt.

A vörösnyakú lúd megjelenése nem véletlen keltette fel a szakemberek érdeklődését. Globálisan veszélyeztetett fajról van szó, világállománya mindössze 18-19 000 párra tehető. A szibériai tundrákon fészkel, a telet főként a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger mellékén tölti. Az utóbbi években megfigyelhető a vonulási útvonaluk nyugatabbra tolódása csakúgy, mint több más vadlúdfaj esetében is. Emiatt egyre gyakoribb a Kárpát-medencében való megjelenésük, mindez pedig azt jelenti, hogy a magyarországi szakemberekre egyre nagyobb felelősség hárul a vörösnyakú lúd védelmére – világállománya sajnos csökkenő trendet mutat, mely mögött több tényező is áll, így a vadászat, a mezőgazdaság átalakulása, az élőhelyek megszüntetése.

Ez a megfigyelés ugyanakkor üzenetértékű, arra hívja fel a figyelmet, hogy a tradicionális vadlúd-élőhelyek (Hortobágy, Kiskunság, Tatai tó stb.) mellett egyre hangsúlyosabbá válik a kis vizes, korábban vadludak által nem látogatott élőhelyek területe, ugyanis könnyedén tévedhetnek ide a vadászható vadludak mellett védet, fokozottan védek vadlúdfajok is. Ezek az adatok a vörösnyakú lúd hazai védelme szempontjából is fontosak lehetnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu