Back to top

A rongyokba öltözött szuper-gyógynövény

Ez a levele alapján kissé rongyosnak tűnő növény sok titkot rejt. Egyik hatóanyaga az előanyagából aprítás, vagy rágás során kis idő múlva alakul ki. És azon túl, hogy egészséges, még finom is. Sok mindenre használható nem csak a konyhában... Ízületi panaszokra is jó, továbbá még a szépségápolásban is helye van...

A kelkáposztáról van szó... Ha igazán jót akarunk magunknak, bizony érdemes sokkal több káposztás ételt tervezni heti étrendünkbe, hiszen egy bámulatosan erőteljes hatású gyógynövényről van szó. Szinte már varázslatos. Ha kipróbálja, megtapasztalja. De gondolta volna, hogy még külsőleg is elvarázsolhat?

Fotó: Rimóczi Irén
A tápanyagokban leggazdagabb zöldségek között

Hihetetlenül csekély energiatartalommal bír, mégis dúskál olyan értékes hatóanyagokban, amivel bebocsátást nyert a világ zöldségeinek élmezőnyébe. Rengeteg antioxidáns hatású vegyülettel (béta- karotin, C- vitamin, kvercetin, kaempferol) felfegyverkezve jó esélyekkel száll harcba az oxidatív károsodásokat okozó szabad gyökökkel és segít távoltartani a szervezettől a különféle daganatos betegségeket.

Csökkenti bizonyos rákfélék (pl.: vastagbélrák) előfordulási arányát. Ezen kívül, ha aktiváljuk elővegyületéből a szulforafánt, még meg is támadja a rákos sejteket, illetve javítja a leukémiások és a limfómások túlélési esélyeit.

Nyersen fogyasztva elképesztően sok C- vitamint tankolhatunk belőle. Minimális zsírtartalommal rendelkezik és még az is főleg a legértékesebb fajtából - az omega-3 csoportból - való. Igencsak tekintélyes mennyiségben található benne a véralvadásban szerepet játszó és a kalcium beépülését segítő K1- vitamin is.

Támogatja a tüdő és a pajzsmirigy megtisztítását és szükség esetén a helyreállítását. Serkenti a méregtelenítő enzimek működését. Megköti az epesavakat és javítja a koleszterinszintet (fokozza a HDL- koleszterin szintjét, közben csökkenti az LDL-t).

Naponta 1 liter kelkáposztalé elfogyasztása - 8 napos kúrát tartva -, csökkenti a gyomorfekélyes panaszokat és serkenti a fekély gyógyulását. Rosttartalmával kitisztítja a méreganyagokat a bélrendszerből, lágyítja és jó formában tartja a székletet. A bélrendszer számára hasznos tejsavbaktériumokat tartalmaz. Erős gyulladásgátló hatással bír, stimulálja a sejtek és szövetek regenerációját.

A szulforafán nem csak antikarcinogén tulajdonsága miatt érdekes számunkra, hanem azért is, mert védi az agyat, a szemet és jótékony a II- es típusú cukorbetegség esetében is.

Kiemelkedő mennyiségben tartalmazza a legszuperebb szemvédő vegyületeket - a luteint és a zeaxantint -, melyek küzdenek a meghibásodások (pl.: makuladegeneráció, szürkehályog) ellen. Kalciumtartalmával hozzájárul a csontok erősítéséhez és a sejtek optimális működéséhez. A magnézium a maga széleskörű feladataival az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára. A kelkáposztában még ebből is tartalmaz egy tisztességes adagot.

Hagyjunk időt, hogy igazán beinduljon

 

Nyersen fogyasztva a leggazdagabb és a legegészségesebb, továbbá így a legkönnyebben emészthető. Finom szerkezete miatt egyébként is legfeljebb rövidebb ideig javasolt főzni, párolni, esetleg sütni, erjedésgátló, gázképződés esetén segítő fűszerekkel társítva.

Akár nyersen, akár hőkezelve fogyasztjuk, a feldarabolást végezzük kb. 45 perccel korábban, hogy az elővegyületekből kifejlődhessen a szulforafán. Ugyanis csak fizikai „inzultus” hatására képződik. Tehát az aprólékos rágás vagy a darabolás megkérdőjelezhetetlenül előnyére válik. Főzés hatására a későbbiekben már nem bomlik le, de a képződéséhez időre van szüksége.

 

Kelpesztó: robotgéppel dolgozzunk meg 1 csésze megtisztított és feldarabolt kelkáposztalevelet, fél csésze bazsalikomlevelet (vagy más kedvünkre való zöldfűszert: petrezselymet, koriandert, mentát, etc.), fél csésze beáztatott, majd lecsepegtetett hántolt, natúr napraforgómagot, 1- 2 gerezd fokhagymát, 2 evőkanál hidegen sajtolt olajat, 2 evőkanál inaktív élesztőt, ízlés szerint sót, őrölt fekete borsot és szűrt vizet. Ez az ötlet remekül beválik ősszel és télen, amikor alig találni friss bazsalikomot és azt is eléggé borsos áron kínálják. A fenyőmagról és a parmezánról már nem is beszélve. Ellenben a kelkáposztához és a napraforgómaghoz jóval barátságosabb áron hozzájuthatunk, és legtöbb előnyös tulajdonságuk különben is nyersen érvényesül igazán.

Búcsút inthetünk a reumának

A kelkáposztát külsőleg nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, tályogok, zúzódások, pattanások, borogatására, vérzéscsillapításra, illetve a krónikus ízületi panaszok enyhítésére használhatjuk. Fokozza a bőrfelület vérellátását, serkenti a mélyebben fekvő szövetek méregtelenítését, enyhíti a fájdalmat és a gyulladást.

Káposztapakolás ízületi fájdalmakra

Szükségünk lesz egy vegyszermentesen termelt kelkáposztára. A külső levelekből fejtsünk le 4- 5 darabot, mossuk meg, itassuk le a vizet, majd vágjuk ki a vastag ereket. Tegyük a leveleket egy műanyag vágódeszkára és egy sodrófával hengergessük meg, hogy kiszabaduljon a leve. Úgy helyezzük a leveleket az érintett területre, hogy átfedésben legyenek, mint a tetőcserepek. Rögzítsük egy pamutkendővel és egy rugalmas pólyával. Legalább egy órán keresztül hagyjuk hatni, de akinek jól esik egy egész éjszakáig is „dunsztolhatja” a fájdalmas területet.

Szépítő káposzta

Vitaminjai és ásványi anyagai kívülről is serényen munkálkodnak rajtunk. Különösen a ritkán emlegetett K- vitamin hatásai lenyűgözőek külsőleg. És minden bizonnyal sokkal látványosabbak, mint belső érdemei. Segít halványítani a hegeket, striákat, sötét foltokat, hajszálér- tágulatokat. Csodát tesz a szem alatti érzékeny bőrrel, palástolja a karikákat, csökkenti a duzzanatokat.

Porrá őrölt kelkáposztával - zöld színénél fogva ­- leplezhetjük a piros foltokat. Arcápolóinkba vagy hajpakolásunkba is csempészhetünk némi nyersen turmixolt káposztát, káposztaport vagy káposztalevet. Sőt a körmök egészségessé és erőssé válását is támogatja. A problémás bőr számára pedig egyenesen kincset ér, hiszen erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A kelkáposzta a világ egyik legjelentősebb zöldsége, még a szupertáplálékok közül is kiemelkedik. Fitonutriensei kívül- belül védenek, gyógyítanak, ápolnak és szépítenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Vegán „sajtok”: mi van bennük, ha tej nincs?

A közelmúltban többen is azzal magyarázták a sajtok árának drasztikus megemelkedését, hogy a 2,8 százalékos tejen ársapka van, emiatt ezt veszik többen, így kevesebb alapanyag marad és drágább lesz, amiből sajt készülhetne. Érdemes megkóstolni pár növényi alapú sajthelyettesítő terméket, bár az a rossz hírünk, hogy azok általában semmivel sem olcsóbbak, mint a tejből készült eredeti sajtok…

Ismét veszett rókát lőttek ki

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.