0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Csökken a fogyasztás, nő a költség

Hollandiában 4%-kal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget ettek otthon 2022 első felében, mint a világjárvány előtti 2019-es év azonos időszakában, jelentette a GroentenFruit Huis a közelmúltban, de 2021-hez képest is mintegy 6%-kal kevesebb gyümölcs és zöldség került az asztalokra.

Különösen a banán, a körte és a dinnye fogyasztása esett vissza. Mindez különösen aggasztó annak tükrében, hogy az egész Európát sújtó infláció ellenére néhány gyümölcs ára csökkent. Egy kilogramm alma például 7%-kal olcsóbb az előző évhez képest, mégis 4%-kal kevesebbet vásároltak belőle a fogyasztók.

A belga gazdák szövetsége is egyetért azzal, hogy a fogyasztás visszaesése miatt komoly kihívásokkal néz szembe a gyümölcságazat.

Miközben az önköltségi árak az egekbe szöktek, továbbra is a piaci viszonyok alakítják az eladási árakat, azaz ez utóbbiak nem, vagy nem kellően tükrözik például a tárolási, munkaerő- és csomagolóanyag-költségek növekedését. A villamos energia drágulását látva, az alma- és körte világszövetség (WAPA) sajtóközleményben hívta fel a döntéshozók figyelmét a nehézségekre, és aggodalmukat fejezték ki a termelők versenyképessége és az ellátási lánc biztonsága miatt. A WAPA a közleményben arra is kitért, hogy a betakarítási időszak kedvezőtlen időjárása következtében az augusztusban becsültnél mintegy 90 ezer tonnával kevesebb termésre számítanak, ezért 12 millió tonnára módosította az európai almatermésre vonatkozó előrejelzését a szervezet.

Forrás: Kertészet és Szőlészet