Back to top

A diófogyasztás segíthet álomba merülni?

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjainak (CDC) adataiból kiderült, hogy az Egyesült Államokban több mint minden harmadik ember nem alszik eleget. A naplóírás, a meditáció és az olvasás csak néhány a sok nyugtató lefekvési rituálé közül, amelyek segíthetnek kikapcsolódni, de van néhány szokatlanabb módszer is. Lehetséges például, hogy a dióevés segíthet elaludni?

A dió tele van antioxidánsokkal, omega-3-akkal, rostokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal, valamint támogathatja a bélrendszer egészségét, csökkentheti a gyulladást és a vérnyomást, elősegítheti a kognitív egészséget, és még bizonyos rákos megbetegedések kialakulása ellen is védelmet nyújthat. Mi több, a melatonin is megtalálható a dióban.

Az "alváshormonként" ismert melatonint az agy a 24 órás ciklusban változó fény és sötétség változásával szinkronban termeli, hogy segítsen szabályozni az alvást

- magyarázza az Alvás Alapítvány. Valójában gyakran használják, hogy elősegítsék a lefekvés előtti pihenést, de vajon a dióban található melatonin mennyisége elegendő ahhoz, hogy kellően elfáradjunk?

A dió és az alvás minőség közötti kapcsolat

A Food and Nutrition Research című szaklapban 2012-ben megjelent tudományos áttekintés szerint a dió jelentős mennyiségű melatonint tartalmaz. A felülvizsgálatban idézték egy 2005-ös, a Nutrition című szaklapban közzétett állatkísérlet eredményeit, amelyek azt mutatták, hogy a kísérleti patkányok vérében a melatoninszint megemelkedett a dió fogyasztása után. Samantha Cassetty táplálkozási szakértő elmondta, hogy nem csak a dióban található melatonin az, amit az alvással hoztak összefüggésbe.

"A dió számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek az egészséges alvási szokásokhoz kapcsolódnak" - mondja.

"Jó forrása a triptofánnak, egy olyan aminosavnak, amelyet a szervezet a szerotonin és a melatonin előállítására használ, és mindkét anyag részt vesz az alvás szabályozásában".

Bár egyes szakértők úgy vélik, hogy a dióban található melatonin javíthatja az alvás minőségét, ám jelenleg nincs elég kutatási eredmény ahhoz, hogy véglegesen megállapítható legyen a dió és a jobb alvás közötti közvetlen kapcsolat. Ha azonban legközelebb nehezünkre esik az esti lefekvés, próbáljunk meg néhány szem diót elfogyasztani lefekvés előtt, ugyanis egyesek számára egy kis extra melatonin lehet az, ami segít a pihentető alvásban.

Forrás: 
healthdigest.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Három perc alatt fel lehet tölteni hígtrágyával

Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat kapott az AgroMashexpón a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. HFW 25 000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval. A Fliegl most is bebizonyította, nemcsak gyártó, hanem fejlesztő vállalat is.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.