Back to top

Majmokat küld az űrbe Kína - és űrpárzásukat fogják vizsgálni

A kínaiak most fejezték be saját orbitális űrállomásukat, és máris egy különleges kísérletre készülnek. Az állomás első lakóival majmok is utaznak, és a vizsgálat tárgya az állatok párzása lesz. Mindezt természetesen a tudomány nevében.

Nem ez lesz az első ilyen jellegű kutatás. A hidegháború idején a Szovjetunió csillagászai megpróbáltak egereket tenyészteni űrkörnyezetben. A 18 napos repülés során sikerült összehozniuk az állatokat, és néhányuknál még a vemhesség jelei is mutatkoztak. A kínaiak legalább két lépéssel tovább mennek. Ha a kísérlet sikerül, a makákók lesznek a legnagyobb élőlények, amelyek űrkörnyezetben párzottak. Első alkalommal kerülne sor ellenőrzött magzati fejlődésre a Föld körüli pályán. Feltehetnénk a kérdést, hogy miért van erre szükség?

A tudósok úgy vélik, hogy ez a kísérlet kulcsfontosságú annak megismeréséhez, hogyan tudnak az élőlények jobban alkalmazkodni a mikrogravitációhoz és más kihívásokhoz az űrkörnyezetben.

Egyrészt a tudósok szerint a pályán való tartózkodás negatívan befolyásolja a szervezet termékenységét. Másrészt vannak olyan feltételezések, hogy az alacsony gravitáció kis mértékben még a hormonok, például a tesztoszteron egyensúlyát is javíthatja. A kínaiak kutatása a válasz megtalálására irányul.

Végül is, ha sikerül rávenni a majmokat a sikeres párzásra, az megmutatja, hogy szinte minden, amit a Földön csinálunk, az feltehetően űrben is elvégezhető.

A fizikai intimitás megteremtése űrkörülmények között rendkívül nehéz lesz, de ha sikerül, a makákók szaporodása még azt is bebizonyíthatja, hogy az űrben is ugyanolyan jól tudunk működni, mint a bolygónkon.

A kínai tudósok is tisztában vannak azzal, hogy a folyamat bonyolultsága miatt nem biztos, hogy a  kísérlet teljesen sikeres lesz. Már a rakétával való repülés is megijesztheti az állatokat, nem beszélve arról a tényről, hogy nagyon kis helyen és még mindig alacsony gravitációs körülmények között vannak. Az űrben pedig rendkívül nehéz lesz megnyugtatni őket.

A földön a pánikba esett majmokat játékokkal, zenével vagy egyszerűen azzal lehet megnyugtatni, hogy hagyjuk őket más majmokkal játszani.

Az űrhajósok számára új kihívást jelent majd a gondozásuk, jólétük és kényelmük megőrzése.

Sokan kétkednek a kísérlet sikerében, különösen azért, mert a tudósok nyilatkozataiból egyértelműen kiderül, hogy nem feltétlenül törődnek a majmok jólétével, és pusztán eszközként kezelik őket. Maga az ötlet, hogy az állatokat egy számukra teljesen idegen és természetellenes, nehéz feladatot igénylő környezetbe küldjék, erkölcstelen. Ezért nehéz bármilyen eredményt remélni. A kísérletben résztvevők azonban fogadkoznak, hogy megpróbálják sikerre vinni ezt a programot.

Forrás: 
interia.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló kutatásban vesz részt az SZTE

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló nemzetközi kutatásban vesz részt egyetlen kelet-közép-európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.

Célkeresztben a vadászat – úri muri, vagy mérnöki munka?

Az Agrotime stábja őzsuta vadászatra kapott meghívást egy Nógrád megyei vadásztársaság területére. A meghívás elfogadásán nem gondolkodtak sokat Donátáék, de előtte be kellett szerezniük a vadászathoz illő és megfelelő ruházatot, amit az Inuit biztosított számukra.

Budapesten tartják éves találkozójukat a hazai állatkerti szakemberek

Csütörtöktől a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont a magyarországi állatkerti szakemberek hagyományos éves találkozójának, a Zoo Disputának.

Tanulmány is alátámasztja: ha szereti a macskáját, tartsa bent!

A macskák számára a szabadtéri lét számos veszélyt rejt: sokféle betegséget elkaphatnak, elüthetik vagy megölhetik őket, de ők maguk is veszélyt jelentenek a vadonélő állatokra, különösen a kistestű állatokra.

Szombaton lesz a Vadlúd Sokadalom Tatán

Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára, a Vadlúd Sokadalomra várják az érdeklődőket szombaton Tatán.

Egy állatkórház, mely sosem zár be

Egy napos őszi délelőtt érkeztünk meg a Székesfehérvári Állatkórházba, ahol az ország legújabb, állatok vizsgálatára szolgáló, a szervezetről rétegfelvételeket készítő CT-berendezése működik. Ez az állatkórház az ország egyik legnagyobb ilyen intézménye, amely abban is különleges, hogy soha nem zár be.