Back to top

A mamutcsontok okozhatják az elefántok vesztét

A növekvő mamutagyar kereskedelem tartja fent az elefántagyar iránti igényeket - tárta november elején a Gerinces Őslénytani Társaság (Society of Vertebrate Paleontology, SVP) elé Andy Huynh, aki az ázsiai illegális vadkereskedelmi hálózatok felgöngyölítésén dolgozik az ENSZ-el és az Interpollal.

Huynh úgy véli, hogy a kiolvadó permafrosztból előkerülő mamut és masztodon tetemekből származó agyarak fenntartják a vevők érdeklődését, aminek a ma is élő elefántok isszák meg a levét - mert belőlük még többet vadásznak le illegálisan. Ezért a természetvédő szakember arra kéri a régészeket, hogy lépjenek fel a fosszilis agyarak kereskedelme ellen, és bontsák fel a kapcsolataikat azokkal a gyűjtőkkel, akik részt vesznek ilyesfajta kereskedelemben - írja a Science.org.

Néhány kutató megkérdőjelezi azt az állítást, hogy az ősi csontok ténylegesen fenntartanák az elefántagyarak iránti keresletet,

de sokan üdvözlik Huynh felhívását. Thomas Holtz, a Marylandi Egyetem paleontológusa szerint ugyan sok tömeges kihalással foglalkozik az SVP, azonban azok a múltban történtek, és figyelmet kell fordítani a jelenkori állatok pusztulására és szenvedésére is, amit az illegális kereskedelem okoz.

A mamutagyar korlátlan kereskedelme lehetőséget biztosít rá, hogy az orvvadászok "legálisan" értékesítsék az elefántagyarakat
A mamutagyar korlátlan kereskedelme lehetőséget biztosít rá, hogy az orvvadászok "legálisan" értékesítsék az elefántagyarakat

Az ázsiai és afrikai elefántoktól származó agyarak akár 3000 dollárt (kb. 1,17 millió forint jelenlegi árfolyamon) is érhetnek kilogrammonként a feketepiacon, elsősorban Délkelet-Ázsiában. Itt főleg a hagyományos orvoslásban használják ezeket, valamint státusz szimbólumnak számító szobrok és csecsebecsék készülnek belőlük. Nagyjából 55 afrikai elefántot ölnek meg naponta az agyaraikért. Azonban a szigorúbb kínai szabályozás miatt 2018 óta egyre nehezebb a legális csontfaragóknak az alapanyagok beszerzése. Ezek sokszor a maffiahálózathoz kapcsolódnak, és a kieső források pótlására a szervezett bűnözők mamutagyart használnak, emelte ki Huynh.

Kifaragott állapotban a mamut és elefántagyar elkülönítése szinte lehetetlen
Kifaragott állapotban a mamut és elefántagyar elkülönítése szinte lehetetlen

Szerinte a jó pénzt fizetnek Oroszországban a privát agyarvadászoknak azért, hogy a kiolvadó permafrosztban mamutagyarakat keressenek. "A csontváz többi részét pedig vagy megsemmisítik a helyszínen, vagy otthagyják az eróziónak" - tette hozzá.

Egy 2014-es jelentés (melyet Lucy Vigne és Esmond Bradley Martin természetvédők adtak közre) szerint

2002 óta a mamutagyarak kereskedelme a semmiből nőtt ki, és Pekingben az összes eladott agyarból készült tárgy 40 százaléka készült a kihalt állatok csontjából, míg Shanghai-ban pedig közel 70 százalékos lett ez az arány.

Egy frissebb jelentés pedig, melyet az Interpol és az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) közösen adott ki, azt sugallja: az elefánt- és a mamutagyar továbbra is a vietnámi és kínai piacokra kerül, elsődlegesen orosz szállítókonténerek segítségével, melyekben gyakran kábítószer és fegyver is található.

A fő probléma, hogy a washingtoni egyezmény a veszélyeztetett vadonélő állat- és növényfajok kereskedelméről, azaz a CITES, csak az élő elefántok és rinocéroszok testrészeit figyeli, és a kihalt állatok, mint a mamutok vagy a gyapjas orrszarvúak csontjai, nem esnek a hatálya alá.

"Így a mamutagyar kereskedelem felügyelet nélkül maradt és növekszik... ezt pedig a globális bűnszövetkezetek kihasználják"

- mutatott rá Huynh.

Az illegális mamutagyar vadászok a lelet többi részét elpusztítják vagy otthagyják, és az eróziónak esik áldozatul: ez pedig a tudomány számára nagy veszteség
Az illegális mamutagyar vadászok a lelet többi részét elpusztítják vagy otthagyják, és az eróziónak esik áldozatul: ez pedig a tudomány számára nagy veszteség
Fotó: Wikipedia
Ez pedig a mai elefántoknak is gond, mert ugyan a mamutcsontok bekerültek a piacra, de az elefántagyar iránti kereslet nem csökkent, sőt, úgy tűnik, hogy növekszik is. Könnyen el lehet adni elefántagyart is mamutnak "álcázva", ugyanis a kifaragott szobrocskák és gyöngyök esetében már szinte lehetetlen megkülönböztetni őket.

A Carthage Főiskola paleontológusa, Thomas Carr, Huynh mentora pedig hozzátette, hogy még egy ok szól a mamutagyarak kereskedelmének korlátozása mellett: a fosszilis agyarak kereskedelme csökkenti a kutatók számára rendelkezésre álló mamut tetemek számát. Mivel ezeket

a leleteket csak az agyaraikért ássák ki, a test többi része elveszik vagy elpusztítják, így a tudósok nem tudják őket tanulmányozni, és ez végső soron nagy veszteség a tudomány számára.

Az őslénykutatók érdekes is az ősagyar-kereskedelem felügyelet alá vonása
Az őslénykutatók érdekes is az ősagyar-kereskedelem felügyelet alá vonása
Huynh szerint ezen a problémán az SVP és a szélesebb paleontológus közösség segíthet azzal, hogy hivatalos állásfoglalást adnak ki, és nyomást gyakorolnak a döntéshozókra és a nemzetközi felügyelő szervezetekre. A tudósoknak nem szabad mintákat vásárolniuk a gátlástalan agyarvadászoktól, akik akár bűnszervezetekkel is kapcsolatban lehetnek.

Jessica Theodor, az SVP leköszönő elnöke, aki a Calgary-i Egyetem paleontológusa elmondta: az SVP az elmúlt évtizedekben több nyilatkozatot adott ki, amelyekben elítéli a tudományos jelentőségű leletek kereskedelmét, mivel azok elvesznek a tudósok számára. Huynh előadása nyomán azonban azt nyilatkozta, hogy a társaság munkacsoportot hoz létre annak kivizsgálására, hogy mit tehet még a mamutagyarak védelme érdekében.

Forrás: 
science.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

Intelligens permetezés Európában

Az idei SIMA kiállításon mutatta be Európában a John Deere a növényvédő permetezőgépeihez kifejlesztett See & Spray funkciót. A gépeket az amerikai vállalat hollandiai gyárában, Horstban gyártják.

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.

Újabb lúdtelepen mutatták ki a madárinfluenzát Magyarországon

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

Megújult a gödöllői Arbo Park

A Pilisi Parkerdő megújította egyik leglátogatottabb turisztikai központja, az Arbo Park elnevezésű gödöllői erdészeti arborétum turisztikai szolgáltatásait - közölte az erdőgazdaság szóvivője kedden az MTI-vel.