0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

Papaja Európából

Számos országban egyre népszerűbb egzotikus gyümölcs a papaja. Bár réspiaci termék, az eladott mennyiség folyamatosan növekszik.

A holland Yex gyümölcskereskedelmi cég egész évben kínálja a Formosa és Golden fajtájú gyümölcsöket, amelyek nagy részét Brazíliából vásárolja, fogalmazott Robbert van Essen beszerzési menedzser. A cég azonban elkötelezett amellett, hogy a következő években mind nagyobb mennyiségben vásároljanak a Kanári-szigetek termelőitől. Ezt részben a magas szállítási költségek indokolják, másrészt, hogy a spanyol árut nem kell repülőn szállítani, azaz a termék ökológiai lábnyoma is kisebb marad.

A szakember szerint a papajapiac jelenleg meglehetősen stabil, ennek ellenére az egzotikus gyümölcs továbbra is luxustermék.

Az infláció emelkedésének egyelőre nincs észrevehető hatása, azt azonban nehéz megjósolni, hogy a további áremelkedések befolyásolják-e majd a keresletet. A Yex vállalat a papaja mellett nagyobb mennyiségben mangót is importál Spanyolországból, azonban a termés minősége a nyári kánikula miatt a szokásostól elmarad és a gyümölcsök mérete is kisebb a megszokottnál. Hamarosan azonban elindul a brazil mangó idénye, ezért az év utolsó néhány hetében jellemzően a dél-amerikai területekről származó gyümölcsök kerülnek majd a boltok polcaira.

Forrás: Kertészet és Szőlészet