Back to top

Egy állatkórház, mely sosem zár be

Egy napos őszi délelőtt érkeztünk meg a Székesfehérvári Állatkórházba, ahol az ország legújabb, állatok vizsgálatára szolgáló, a szervezetről rétegfelvételeket készítő CT-berendezése működik. Ez az állatkórház az ország egyik legnagyobb ilyen intézménye, amely abban is különleges, hogy soha nem zár be.

Egy állatkórház, mely sosem zár be | MMG

Éjjel-nappal, az év minden napján várja a 8 állatorvos és 7 asszisztens a kutyákat, cicákat – sokszor, különösen éjszaka még Pécsről is érkeznek hozzájuk a páciensek. A pet-shop és állatpatika csak kiegészíti a kiváló műszerezettségű állategészségügyi intézményt, ahol belgyógyászat, lágy-, illetve csontsebészet is van.

Dr. Kuti Csilla, állatorvos az Alpha-Vet Állatkórházról elmondta:

- Fel vagyunk szerelve endoszkóppal, röntgennel, helyben el tudjuk végezni a vérvizsgálatokat, ultrahang felszerelésünk van, és most már CT-berendezés is van.

Van külön befektető részlegünk, külön a kutyáknak, külön a cicáknak, és van egy olyan részlegünk is, ahol a fertőző betegeket különítjük el a többi betegtől. Van külön panziórészlegünk is, amiben szintén külön vannak a kutyusok, és a cicák. Főként kutyusokkal és cicákkal foglalkozunk, de minimálisan el tudunk például nyuszikat is látni, bár hogyha komolyabb műtétre van szükség a nyulaknál, azt nem tudjuk megoldani.

A kórházi előkészítőben találkoztunk Csábossal, a 3 év körüli mudilánnyal, aki műtétre várt éppen. A menhelyi kutyus is nagyon gondos, mindenre kiterjedő előzetes kivizsgáláson esett át. Ez persze nem csoda, hisz kis kedvence jóléte a gazdi számára mindennél fontosabb – és az itt dolgozók számára Csábos és társaié is.

Dr. Kuti Csilla CT-vizsgálatra készíti elő Csábost, a menhelyi kutyát
Dr. Kuti Csilla CT-vizsgálatra készíti elő Csábost, a menhelyi kutyát
Fotó: Bokor Ádám

Ha jön egy olyan kutya vagy macska, amelyiknek mellkasi folyadékgyüleme van, és az ultrahangon, röntgenen látszik, le tudjuk csapolni, de nem találjuk meg az okát annak, hogy honnan jön maga a folyadék, és nem látszik sem a röntgenen, sem az ultrahangon, akkor ezeket az állatokat meg szoktuk CT-zni és akkor sokkal több mindent látunk. Mert

egy CT-n látszik egy 1-2 milliméteres elváltozás is, míg az ultrahangon vagy röntgenen nem biztos, hogy el tudjuk különíteni, hogy az micsoda

– magyarázta az ellátás menetét a doktornő, majd hozzátette:

Volt már olyan páciensünk, hogy endoszkópos vizsgálatra jött, de úgy láttuk, hogy az nem megoldható nála, és inkább a CT-t javasoltuk. Az volt igazából a jó választás, mert kiderült, hogy az orrvégzés nem is az orrüregből indult, hanem a mellkasában, a tüdőben volt egy két-három centis daganat, és abból volt a folyamatos vérzés.

Szerencsére Csábosnál az altatásban végzett CT-vizsgálat semmi problémát nem mutatott ki, így nem volt akadálya a műtétnek. Egyébként az országban 18-20 állatgyógyászati CT-készülék van, amelyeket nemcsak a diagnózis felállítására, hanem terápiás célra is lehet használni.

A berendezés elhelyezéséhez egyébként komoly átépítésre volt szükség – meg kellett oldani a helyiség, még a mennyezet sugárvédelmét, hisz fölötte irodák vannak.

Az Alpha-Vet Állatkórházban a jövőben terápiás célra is kívánják használni a CT-készüléket
Az Alpha-Vet Állatkórházban a jövőben terápiás célra is kívánják használni a CT-készüléket
Fotó: Bokor Ádám

Az Alpha-Vet Állatkórház szakembere szerint jó döntés volt a berendezés beszerzése.

- Nekünk igazából azért volt szükségünk rá, mert nagyon sok olyan betegünk van, aki például gerincsérvvel érkezik, és fontos volt az, hogy ki tudjuk itt helyben vizsgáln. Az a tapasztalatunk ugyanis, hogy nagyon sokszor a gazdiknak az utaztatás, az, hogy hogy fel kell menni Budapestre, már visszatartó erő. De ha már megvan a vizsgálat, a diagnózis, és tudják, hogy lehet a kutyán, macskán segíteni, olyan speciális műtétekkel, amit nem biztos, hogy mi itt helyben el tudunk végezni, akkor szívesebben felmennek, mint ha a vizsgálatra és a kezelésre is utazniuk kellene. Itt helyben sokkal nyitottabbak az emberek erre a vizsgálatra.

Ahogy azt Kuti doktornő elmondta,

a székesfehérvári állatkórházban a diagnosztika mellett a CT-nyújtotta terápiás lehetőségeket is igyekeznek egyre jobban kihasználni, és persze folyamatosan bővítik a szolgáltatásaikat.

A páciensek pedig gyógyultan térhetnek haza régi vagy új otthonukba – hisz Csábost is örökbe lehet fogadni...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Újabb lúdtelepen mutatták ki a madárinfluenzát Magyarországon

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Ismét veszett rókát lőttek ki

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem - Illóolajokkal a Varroa ellen

Írásaim előző részének a végén azzal az ígérettel búcsúztam, hogy most a hazai és nemzetközi méhészeti kutatóintézetekről esik majd szó. Jelen írásomban mégis az egyre szélesebb körben kutatott illóolajok/esszenciális olajok méhegészségre gyakorolt hatásainak megismerésére invitálnám a kedves olvasókat.