0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyapjúkötéllel a klímaváltozás ellen?

Az angliai Cirencester városában érdekes felfedezést tett a Királyi Agráregyetem (Royal Agricultural University, RAU) egyik csapata: a tengerbe lógatott gyapjúkötélen egész ökoszisztéma alakult ki.

A kísérlethez egy skót tengeröbölben hagyták a kötelet 8 hónapig. Ezalatt egész életközösség alakult ki rajta: moszat nőtte be, mely kisebb állatoknak, például apró tengeri rákoknak nyújtott otthont.

Kate Drury, az egyetem PhD hallgatója a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy nagyon meglepődtek, hogy nem csak hínár nőtt a kötélre, de egész ökoszisztéma jött létre.

Ennek jelentősége abban rejlik, hogy a hínár, vagy tengeri moszat egyrészt jelentős szénmegkötő képességgel bír, másrészt felveszi a vízben lévő felesleges nitrogént.

Ez utóbbi tulajdonsága lehetővé teszi, hogy a mezőgazdaságból és iparból származó nitráttal szennyezett vizet megtisztítsa.

Mivel természetes anyagból, gyapjúból készül, így ha elsodródik vagy elveszik a hínárfarmokról, akkor sem okoz gondot, ellentétben a szintetikus anyagokból készült kötelekkel. Egyszerűen lebomlik.

A másik előnye, hogy egy kis plusz bevételhez juttathatja a birkatenyésztőket, akiknek minden évben nyírni kell az állataikat, azonban a gyapjú ára nem túl magas.

A kötélhez a rosszabb minőségű gyapjú is tökéletesen megfelel, így ennek ára is növekedhet kicsit, ami a gazdák számára plusz bevételi forrást jelenthet.

Forrás: BBC