0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mikroorganizmusok a kertészek szolgálatában

Tanulmányutat szervezett a Florachem Kft., amelynek során ausztriai árutermelő kertészeteket, illetve egy tanüzemet látogathattak meg magyar szakemberek. A kertészetek mindegyikében a hazai piacon még újdonságnak számító, hasznos mikroorganizmusokat tartalmazó készítményeket vetnek be a növények védelmében, és a tápanyag-utánpótlásukat is a Multikraft vállalat speciális termékeivel oldják meg.

A felső-ausztriai székhelyű Multikraft GmbH 45 éves fennállása óta nemcsak a termékeinél, hanem működésének minden területén is a fenntarthatóságra, a környezet és a természeti erőforrások megóvására helyezi a hangsúlyt. A folyamatos innováció és az új megoldások keresése során ismerték meg először a hasznos mikroorganizmusokat alkalmazó, úgynevezett EM-technológiát. Az előbb az állattenyésztésben, majd az élelmiszeriparban végzett kezdeti kísérletek nagyon ígéretes eredményeket mutattak, ennek köszönhetően egyéb felhasználási területen is intenzív kutatásokat indítottak.

Egyedülálló rendszerével mára a világ egyik vezető ökológiai megoldásokat kínáló vállalatává nőtte ki magát az osztrák cég, és világszerte közel harminc országban értékesíti termékeit.

Minden termékének alapját azok a világon bárhol előforduló mikroorganizmus-törzsek képezik, amelyek egyébként élelmiszer-minőségű, első osztályú összetevők, és 100%-ban GMO-mentesek. A termékeket többlépcsős fermentációs eljárással készítik, és elegendő időt hagynak az érésre, pihentetésre, mivel csak így lesz teljes a hatásuk a készítményekben található mikroorganizmusoknak. Az állandó kimagasló minőség szavatolása érdekében a végtermékek minőség­ellenőrzését a házon belüli PCR-laboratóriumban, valamint az Ausztriában, Nagy-Britanniában és Japánban található kutatópartnerek segítségével végzik. Idén Magyarországon is elérhetővé váltak ezek a jótékony hatású, ugyanakkor környezetkímélő készítmények a hobbikertészek és a professzionális árutermelő kertészek számára egyaránt, kizárólagos hazai forgalmazójuk a Florachem Kft.

Népszerű intézmény

A tanulmányút állomásain a Multikraft GmbH területi képviselője, Lukas Puchin­ger egészítette ki a kertészetek vezetői által elmondott legfontosabb tudnivalókat és tapasztalatokat az alkalmazott készítményekkel kapcsolatban.

Az első állomás a Langenlois városában működő kertészeti szakközépiskola és technikum tanüzeme volt.

A közel tízhektáros tan­gazdaság üvegházaiban, fóliasátraiban és felszerelt gyakorlótermekben sajátíthatják el a diákok a dísznövény-, zöldség-, gyümölcs- és faiskolai termesztés alapismereteit, valamint a kertépítés és virágkötészet legfontosabb gyakorlati fogásait. Az ott megszerzett naprakész, széles körű szakmai tudásra egész pályafutásuk során bátran támaszkodhatnak a végzett tanulók, mondta Thomas Weyrich, a tangazdaság kertészeti szakoktatója. Egyedülálló módon arra is lehetőség van náluk, hogy az iskola modern traktorjain a diákok elsajátítsák a traktorvezetéshez szükséges elméleti és gyakorlati tudást, és traktorvezetői engedélyt szerezzenek. Mindezek után nem is csoda, hogy a középiskola kifejezetten népszerű a mezőgazdasági intézmények között, árulta el Thomas Weyrich. Méltán lehetnek büszkék a teljesítményére, hiszen Ausztriában a langenloisi az egyetlen olyan kertészeti iskola, ahol az ideális feltételeknek és felszereltségnek köszönhetően a szakma által is elismert, kifejezetten gyakorlati oktatásban részesülnek a tanulók.

A tanintézményből kikerülő diákok mindig könnyen és gyorsan találnak munkát tanult szakmájukban.

A tanulók a kertészeti árutermelés minden területébe betekintést kapnak az iskolában eltöltött három vagy négy év alatt. A dísznövénytermesztés folyamatait például a szaporítástól a termesztésen keresztül egészen az értékesítésig elsajátítják. A tanüzemben cserepes növényeket (krizantém, ciklámen, mikulásvirág, muskátli, fukszia), vágott virágokat (inkaliliom, tátika, krizantém, frézia, gerbera, írisz, liliom és vágott zöld), balkon- és egynyári növényeket, valamint kereskedelmi forgalomban kapható szobanövényeket szaporítanak. A kertészetben egyszerre mindig több csoport teljesít gyakorlatot, látogatásunkkor épp négy csoportnyi fiatal dolgozott. A termelés gyakorlati ismeretei mellett a tanulók a kereskedelembe és az értékesítés folyamatába is bekapcsolódnak, mivel az általuk szaporított növényeket a környékbeli kertészek és árudások vásárolják meg igen kedvező áron, és adják tovább piaci áron a vásárlóknak.

Az oktatás során nagy hangsúlyt fordítanak a növényismeretre is, és a fajok igényeit is megtanulják, nemcsak a tudományos nevét.

Thomas Weyrich szerint a diákok nagy része azért áll kertésznek, mert szerintük virággal dolgozni kellemes és szép munka lehet. Időközben aztán kiderül, mennyire sok tudásra és tapasztalatra van szükség a minőségi munkához, ehhez mérten minden évben van lemorzsolódás. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy egyértelműen nő az érdeklődés a kertépítés iránt: a kertépítő-, parképítő-, parkfenntartó-képzést elvégző tanulók nagyon gyorsan el tudnak helyezkedni, míg az árutermelés a költségek folyamatos emelkedéséből adódóan egyre inkább visszaszorul, így a végzett diákok is tovább keresgetik a megfelelő munkahelyet. A jó virágkötőkre is nagy a kereslet, ám a többi „zöld” szakmához képest az ő bérük viszonylag alacsony Ausztriában.

Vágott virágtól a téli zöldségekig

Az üzem vezetője nagyon odafigyel az optimális felületkihasználásra. Annak ellenére, hogy a körülmények nem minden kultúra termesztéséhez ideálisak, igyekeznek minél többféle növény termesztéstechnológiájával megismertetni a tanulókat.

A felnevelt növények minősége megfelelő, piacképesek, jól eladhatók.

A gyakorlati oktatás során nagy figyelmet fordítanak az eredményes munkavégzésre és a csapatmunkára is, a gyakorlatvezetőkkel és tanárokkal való jó együttműködés garancia arra, hogy a szakmai tudás mellett a gyerekek szociális készségeit is megalapozzák.

A termelés a tangazdaságban ökológiai szemléletű: fokozatosan csökkentik a felhasznált tőzeg mennyiségét, és ha lehetséges, teljesen mellőzik, a növényvédelemhez biostimulátorokat és hasznos rovarokat alkalmaznak, kémiai úton csak nélkülözhetetlen esetekben védekeznek. Minden területen kerülik a pazarlást, gazdaságos munkamódszerekkel dolgoznak, és ügyelnek a hatékony munkaerő-felhasználásra. A zöldségtermesztési részlegen kizárólag biológiai védekezés van, de a faiskolai termesztés bizonyos fázisaiban is biológiai módszereket alkalmaznak a kártevők és kórokozók ellen. A többi ágazatban csökkentett vegyszerhasználattal próbálnak gazdálkodni.

Ebben a törekvésben a Multikraft-ké­szítmények óriási segítséget jelentenek, használatukkal a növényvédő szerek 80%-át ki tudták iktatni.

Ehhez nagyon következetesen és rendszeresen, hetente egyszer permeteznek a Multikraft adott kultúrában ajánlott készítményével, a magvetéseket pedig az MK Start és egy speciális kerámiapor használatával tudják egészségesen tartani. Az oktató szerint az ökológiai szemléletnek az is nagyon pozitív hozadéka, hogy a diákok ezt a filozófiát, ezt a gondolkodást viszik tovább magukkal, hiszen itt megtapasztalják, hogy a vegyszermentes kezelésnek kézzelfogható, jól látható eredménye van. Látják, hogy milyen hatékonyan lehetett biológiai módszerekkel védekezni.

Az üzem zöldségtermesztő részlegén ősszel a diákok a téli zöldségtermesztést tanulták, ennek egyébként Ausztria-szerte egyre nagyobb jelentősége van a hobbikertekben is. A télen is termeszthető saláta- és káposztafélék palántáit augusztus– szeptemberi indítással fűtetlen sátorba ültetik, ahonnan egész télen frissen szedett zöldséget tudnak majd betakarítani.

Az üzemnek van komposztfeldolgozója, saját receptúra alapján igyekeznek a cserepes kultúrák esetében is megteremteni a megfelelő talajéletet és talajaktivitást.

Az üzemben elültetett cserepes növények közegéhez 85%-ban a saját keveréket használják. A komposzt alapját az üzemben keletkező zöldhulladék, valamint a parkfenntartó részleg által begyűjtött növényi nyesedék adja, ezt komposztálják, majd a kész komposztot a kívánt szemcseméretre darálják. A szakember azt is elmondta, hogy bár az üzem az oktatáshoz szükséges minden infrastruktúrával rendelkezik, a több évtizedes épületek korszerűsítésre szorulnak, különösen energiatakarékossági okokból. Az engedélyek és kérelmek már folyamatban vannak, ennek függvényében a fejlesztések hamarosan elkezdődhetnek.

Jól eladható a bio-zöldségpalánta

A tanulmányút második állomása az Eichinger Kertészet volt. Az egynyári és balkonnövények, vágott krizantém, primula és bio-zöldségpalánták, valamint fűszernövények nevelésével foglalkozó háromhektáros kertészetet Bécs városának hőerőművétől érkező távhővel és pelletkazánnal fűtik.

A kertészet vezetője kiemelte, hogy a Multikraft-készítmények rendszeres használatának köszönhetően sem botrítisz, sem tripsz nem okozott komoly problémát az idén.

A kultúra ültetésekor MK Start készítményt, majd kéthetente MK Bodent használt hektáronként 50 literes dózisban, cserepes növények esetében ezer négyzetméterenként 5 liter az adag.

A krizantémot a 24-28. hét között szakaszosan ültette, a tenyészidő alatt tápoldatozás nélkül neveli, azonban ültetéskor pelletált csirketrágyát dolgozott a talajba. A tápkockákat csak ráhelyezi a földre, így elkerülhető a mély ültetés vagy az esetleges gombás megbetegedések megjelenése, viszont a gyökereket nehezebb óvni a kiszáradástól.

A szeptemberi látogatáskor a krizantém mellett primulát neveltek a kertészetben. A primulához az MK Blume készítményt hetente egyszer ködképzővel juttatja ki. A földkeverékhez tartós hatású biotrágyát használt, ennek köszönhetően a tenyészidőben csak nagyon ritkán juttat ki tápoldatot.

Ausztriában a kertészek jellemzően nem előre leadott megrendelésre termelnek, így van ez az Eichinger Kertészetben is.

Idén a megtermelt dísznövényeik jó része bent ragadt, mivel mintegy 30%-kal visszaesett a dísznövényértékesítés az országban, az emberek tavasz óta spórolnak. A kertészet vezetője szerint nehéz tervezni a következő szezonra, ő primulából például feleannyit ültetett, mint a korábbi években.

Az üzem területe egyébként osztott, a zöldségpalánták nevelésére szolgáló területen bio minőségben tud termelni. A palántákat a nagybani piacra szállítja be, ahonnan kertészeti árudákba és virágboltokba kerülnek. A megvásárolt magoncok nagy részét 12 centiméteres cserépbe ülteti, címkézi és így értékesíti. Zöldségoltványokkal nem foglalkozik, mert túl drágának tartja. A nem bio minőségű palántákat 9-10-es vagy még kisebb cserépbe ülteti. A zöldségpalánták szezonja április elején kezdődik és jellemzően május 10-ig befejeződik.

Nagyon jó szolgálatot tesznek a palántáknál az MK Start és MK Blume készítmények, ennek köszönhetően a tripsz sem okoz gondot.

A levéltetvek ellen nehéz védekezni, vízben feloldott őskőlisztet permetez a növényekre, azonban ez nem mindig vezet sikerre.

A kertészet fő kultúrája tavasszal a fűszernövény: biopetrezselyem, menta, bazsalikom és kakukkfű képezi a kínálat nagy részét. Ehhez a gyökeres dugványok egy részét a 43. héten ülteti el. A bazsalikomot 12-es cserépbe, vagy 5 × 5 cm-es cellás tálcába veti, majd a cella darabolásával 12 centiméteres cserépbe ülteti át. Így ugyan egy héttel később lesz készáruja, azonban jobban tudja szabályozni, hogy mindig annyi növény legyen a cserépben, amennyi kell. Közvetlen cserépbe vetéssel a magok egyenlőtlenül kelnek.

Az üvegházat a kultúrák között a Multikraft Reiniger készítménnyel fertőtleníti. Ebben a speciális tisztítószerben olyan mikroorganizmusok vannak, amelyek feloldják a felületi szennyeződéseket, ugyanakkor a növényekben akkor sem tesz kárt a szer, ha esetleg érintkezne velük. A tisztítás mellett elősegíti, hogy a felületen mikrobiológiai egyensúly alakuljon ki, ami megakadályozza, hogy kórokozó gombák, vírusok vagy baktériumok megtelepedjenek a megtisztított felületen.

Fertőtlenítésre az MK Reiniger mellett MK Boden készítményt is használnak, ezt ködképzővel juttatják ki.

Jótékony összetevők

A Karl Gleissner kertészet egynyári virágoktól, balkonnövényektől kezdve multiflóra krizantémon keresztül az árvácskáig és macskafűig igen széles skálán termel dísznövényeket. Hosszú évek óta használják a Multikraft készítményeit, de nem készre keverve, hanem azok komponenseit saját receptúra szerint igazítja az egyes kultúrákhoz. Az összetevőket a Multikraft GmbH 25, 100, 200, 500 literes és 1 köbméteres tartályokban szállítja a kertészetbe, itt fagymentes és fénytől védett helyen kell tárolni.

Minden kultúra indításához használnak MK Startot, majd ültetés után közvetlenül minden öntözésnél MK Boden készítményt 0,5%-os dózisban. Árvácskánál ez gyorsan növő, szép, erős gyökereket eredményez.

Az egyes kultúrák közötti fertőtlenítéshez ebben a kertészetben is alkalmazzák az MK Boden készítményt 10%-os koncentrációban kijuttatva.

A május végén ültetett ciklámen növényvédelméhez BB Blatt, zsurló- és csalánkivonat, és MK 5 komponensek azonos arányú keverékét használja, 0,5%-os koncentrációban hetente permetezve. A szer az első virágok megjelenéséig használható, tripsz és szívó-rágó kártevők ellen hatásos.

Forrás: Kertészet és Szőlészet