0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A vízmegtartó gazdálkodás a fenntarthatóság záloga

Az idei aszály okozta 1000 milliárd forintos terméskiesés fájdalmasan szemléltette, hogy miért nem odázhatók tovább a vízmegtartó gazdálkodáshoz és az öntözési lehetőségek bővítéséhez szükséges beruházások. Az OTP Agrár a gazdasági nehézségek ellenére is stabil pénzügyi háttérrel, hatékony megoldásokkal segítheti partnereit.

A klímaváltozás hatására egyre több, az idei aszályhoz hasonló szélsőséges időjárási viszontagságra kell felkészülnie az agráriumnak. Ebben az évben nagyjából 1000 milliárd forint értékű terméskiesést okozott a szárazság, elsősorban az Alföldön, valamint a Közép-Dunántúlon.

„Sajnos ma már nem lehet pusztán a csapadékra hagyatkozni. A gazdák a következő évekre megfelelő agrotechnika alkalmazásával, vízmegtartó gazdálkodásra történő áttéréssel, szárazságtűrőbb fajták kiválasztásával, megfelelő nitrogén műtrágya alkalmazásával és az öntözés lehetőségét bővítő beruházásokkal készülhetnek” – mondta Zsarnóci Csaba, az OTP Agrár főosztályvezetője.

A klímaváltozás hatásait tehát csupán mérsékelni tudjuk, amelyhez több eszköz is rendelkezésre áll.

A fejlesztések nem odázhatók tovább, hosszú távon is alkalmazkodni kell a változó időjárási tényezőkhöz. Az ország azon részein azonban, ahol már az elmúlt években sem volt rentábilis a kukorica termesztése, a gazdáknak várhatóan mást vagy mást is kell termeszteniük. Ebben a vetésváltási rendszerek módosítása lesz a kulcs, például a kukorica vagy épp a repce helyett kevésbé kockázatos, esetleg a jelenlegi vetésszerkezetben nem található új növények is szóba jöhetnek.

A vízmegtartó gazdálkodáshoz szükséges szemléletváltásra nem csak a gazdaságokban, hanem a szabályozói környezetben is szükség volna. Az OTP Agrár szakértői szerint a fejlesztési erőforrások koncentrálása már 2-3 év alatt 80-100 ezer hektár öntözött terület felújítását, és 30-40 ezer hektárnyi új – eddig nem öntözött terület – víz- és energiatakarékos fejlesztését tehetné lehetővé.

Fontos emellett, hogy pénzügyi stabilitás érdekében az eddiginél is több termelő éljen a növénybiztosítások és a kockázatkezelési alapok lehetőségeivel, hiszen ezek a kárenyhítés hatékony eszközei lehetnek.

Bár a korábbi évekhez képest megdrágult a beruházások finanszírozása, a fejlesztések már nem csak a gazdaságok versenyképességét javíthatják, de fenntarthatóságukat is biztosíthatják. Ráadásul az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának bizonyos forrásai a vízmegtartó gazdálkodás kialakítására is felhasználhatók, tehát ha valaki jól él a lehetőségeivel, új távlatokat nyithat számára az új támogatási rendszer. Ezek lehívásához – a pályázatírástól a teljes projekt finanszírozásig – az OTP Csoport minden segítséget megad az érintett gazdáknak.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A pénzügyi konstrukciók részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát. (X)

Forrás: OTP Agrár