Back to top

A vízmegtartó gazdálkodás a fenntarthatóság záloga

Az idei aszály okozta 1000 milliárd forintos terméskiesés fájdalmasan szemléltette, hogy miért nem odázhatók tovább a vízmegtartó gazdálkodáshoz és az öntözési lehetőségek bővítéséhez szükséges beruházások. Az OTP Agrár a gazdasági nehézségek ellenére is stabil pénzügyi háttérrel, hatékony megoldásokkal segítheti partnereit.

A klímaváltozás hatására egyre több, az idei aszályhoz hasonló szélsőséges időjárási viszontagságra kell felkészülnie az agráriumnak. Ebben az évben nagyjából 1000 milliárd forint értékű terméskiesést okozott a szárazság, elsősorban az Alföldön, valamint a Közép-Dunántúlon.

Fotó: OTP Agrár
„Sajnos ma már nem lehet pusztán a csapadékra hagyatkozni. A gazdák a következő évekre megfelelő agrotechnika alkalmazásával, vízmegtartó gazdálkodásra történő áttéréssel, szárazságtűrőbb fajták kiválasztásával, megfelelő nitrogén műtrágya alkalmazásával és az öntözés lehetőségét bővítő beruházásokkal készülhetnek” – mondta Zsarnóci Csaba, az OTP Agrár főosztályvezetője.

A klímaváltozás hatásait tehát csupán mérsékelni tudjuk, amelyhez több eszköz is rendelkezésre áll.

A fejlesztések nem odázhatók tovább, hosszú távon is alkalmazkodni kell a változó időjárási tényezőkhöz. Az ország azon részein azonban, ahol már az elmúlt években sem volt rentábilis a kukorica termesztése, a gazdáknak várhatóan mást vagy mást is kell termeszteniük. Ebben a vetésváltási rendszerek módosítása lesz a kulcs, például a kukorica vagy épp a repce helyett kevésbé kockázatos, esetleg a jelenlegi vetésszerkezetben nem található új növények is szóba jöhetnek.

A vízmegtartó gazdálkodáshoz szükséges szemléletváltásra nem csak a gazdaságokban, hanem a szabályozói környezetben is szükség volna. Az OTP Agrár szakértői szerint a fejlesztési erőforrások koncentrálása már 2-3 év alatt 80-100 ezer hektár öntözött terület felújítását, és 30-40 ezer hektárnyi új – eddig nem öntözött terület - víz- és energiatakarékos fejlesztését tehetné lehetővé.

Fontos emellett, hogy pénzügyi stabilitás érdekében az eddiginél is több termelő éljen a növénybiztosítások és a kockázatkezelési alapok lehetőségeivel, hiszen ezek a kárenyhítés hatékony eszközei lehetnek.

Bár a korábbi évekhez képest megdrágult a beruházások finanszírozása, a fejlesztések már nem csak a gazdaságok versenyképességét javíthatják, de fenntarthatóságukat is biztosíthatják. Ráadásul az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának bizonyos forrásai a vízmegtartó gazdálkodás kialakítására is felhasználhatók, tehát ha valaki jól él a lehetőségeivel, új távlatokat nyithat számára az új támogatási rendszer. Ezek lehívásához – a pályázatírástól a teljes projekt finanszírozásig – az OTP Csoport minden segítséget megad az érintett gazdáknak.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A pénzügyi konstrukciók részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát. (X)

Forrás: 
OTP Agrár

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.