Back to top

17 000 méhcsaládot pusztítottak el Ausztráliában

Ausztrália azon kevés országok közé tartozik, ahol a méhészek eddig nem ismerték a varroa-atka kártételét. Azonban idén júniusban az új-dél walesi Port of New Castle-ban varroa-atkára bukkantak, annak is a háziméhekre veszélyes fajára, a Varroa destructorra.

Mivel időközben a varroa egyéb helyeken is felbukkant és a pontos eredetét nem ismerik, az ausztrál hatóságok az érintett területeken zárlatot rendeltek el és november 1-ig 16 830 fertőzésmentes méhcsaládot pusztítottak el, vagy ahogy a témával foglalkozó parlamenti bizottsági ülésén fogalmaztak “eutanizáltak”, hogy megállítsák az atka továbbterjedését a kontinensen.

Az ausztrál kontinensen már 2018-ban is észlelték a varroa destructort egy Európából érkező szállítmányon a Victoria állambeli Melbourne kikötőjében. A rajt a hajó személyzete jelentette, és a hatóságok még a kikötőben megsemmisítették.

A varroa egy másik faját a Varroa jacobsini-t több ízben (2016, 2019 és 2020-ban) is azonosították ezen a kontinensen az indiai méhen (Apis cerana-n). Az utóbbi varroafaj a háziméhen elviekben nem képes szaporodni, bár több megfigyelés is cáfolja ezt.

Nőstény varroa atka a báb szemei között
Nőstény varroa atka a báb szemei között
Fotó: Gilles San Martin/Wikimedia Commons

A megfékezési szándék jogos és mintegy 18 millió ausztrál dollárt különítettek el a méhészek kártérítésére. 

A varroa atka jelenlétének megállapítása nem egyszerű az átlag ausztrál méhész számára. Rendszeres monitoring (alkoholos méhlemosás) nélkül a méhész az atka jelenlétét csak egy késői fázisban érzékeli, akkor, amikor a parazita már jelentősen elszaporodott és további méhcsaládokat fertőzhetett meg.

Az atka elszaporodása a méhcsalád összeomlásával jár.

A világ többi részén a méhészek már megtanulták egyensúlyban tartani a jelenlétét, de a használt szintetikus vegyszerek szennyezhetik a mézet és rezisztenciát váltanak ki az újabb varroa-generációknál, ezért a varroa atka kezelése odafigyelést és folyamatosan frissített tudást igényel. 

Magyarországon 1978-ban Pocsaj környékén (a román határ mellett Hajdú-Biharban), 9 millió forint értékben pusztítottak el méhcsaládokat, emlékszik vissza Dr. Csaba György nyugdíjas állatorvos, aki anno a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium által a varroa megfékezésére létrehozott csapat tagja volt. Ez akkori értékben jelentős összegnek számított.

A rákövetkező évben azonban a monitoring során az atka oly mértékű terjedését észlelték, hogy a méhcsaládok elpusztításával felhagytak és inkább a varroa hatékony kezelését tűzték ki célul. 

Drasztikus méhpusztítást végeztek a csehszlovák hatóságok a varroa teljes kiírtása céljából, terjedésének kezdeti szakaszában, de kevés sikerrel.

Ajánljuk még:

A gyomorvész kórokozója veszélyesebb, mint ahogy eddig gondoltuk

Méhészkedés a phaiákok földjén: Korfu a bioméhészet paradicsoma

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Újabb lúdtelepen mutatták ki a madárinfluenzát Magyarországon

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

Ismét veszett rókát lőttek ki

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

Veszélyben a Nagy-korallzátony állapota

A Nagy-korallzátony veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítását javasolja az állapotát felmérő, ENSZ által támogatott misszió. Mint a hétfőn közzétett jelentésben figyelmeztetnek: gyors és hatékony klímavédelmi intézkedések nélkül a világ legnagyobb korallzátonya veszélyben van.

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem - Illóolajokkal a Varroa ellen

Írásaim előző részének a végén azzal az ígérettel búcsúztam, hogy most a hazai és nemzetközi méhészeti kutatóintézetekről esik majd szó. Jelen írásomban mégis az egyre szélesebb körben kutatott illóolajok/esszenciális olajok méhegészségre gyakorolt hatásainak megismerésére invitálnám a kedves olvasókat.

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.

Így védik meg a vadméhek a háziméheket a vírusoktól

Több ezer endemikus és behurcolt méhegyedet vizsgáltak meg Michigan államban. Azon mezőgazdasági területeken volt a legalacsonyabb a három legveszélyesebb kórokozó gyakorisága, ahol változatos méhközösségek voltak jelen.