0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rekordot döntött az USA tejtermékexportja

Szeptemberben rekordmennyiségű tejterméket exportált az Egyesült Államok, sorozatban a sokadik hónapban könyvelve el újabb erős növekedést.

Az amerikai Tejtermék-exportálók Tanácsának jelentése szerint tejszárazanyag-egyenértékben számolva 7 százalékkal (13784 tonnával) nőtt a kivitel volumene. Tejsavóból 18 százalékkal (+8897 tonna), sajtból 5 százalékkal (+1719 tonna), laktózból 32 százalékkal (+10135 tonna) nőtt az ágazat kivitele az előző évhez képest, amivel mindegyik termék új szeptemberi csúcsot döntött. E termékek kivitel növekedése mind eltörpül a vajé mellett, amiből 49 százalékkal, 1598 tonnával többet értékesítettek külföldön az amerikai tejtermelők, mint bármikor korábban szeptemberben.

Viszont zsírmentes tej és a sovány tejpor (NFDM/SMP) exportja szeptemberben már tizedik egymást követő hónapban csökkent (-7%, 4953 tonna).

A termékcsoport annak a kevésnek az egyike, amelyek kivitele visszaesett az előző évihez képest. Igaz, a kivitel visszaesésének a termék korlátozott elérhetősége a fő oka, azonkívül a kínai kereslet kiesése, valamint újabban a délkelet-ázsiai kereslet visszaesése is.

Bár Kína tejtermékimportja továbbra is elmarad az utóbbi évekétől, ennek ellenére az Egyesült Államok lényegesen, 8626 tonnával több tejsavót (+41%) tudott exportálni az országba szeptemberben. Ez elsősorban a permeátum iránti igény növekedésének köszönhető, amit valószínűleg a sertéshús drágulása okozott: ez alighanem a takarmány több savóval való kiegészítésére ösztönzi a kínai sertéstermelőket.

Az USA mexikói exportja is jelentős volt. Szeptemberben 22 százalékkal, 6138 tonnával több NFDM/SMP-t és 11 százalékkal, 969 tonnával több sajtot, írja közleményében a szervezet.

A vajexportját tovább növelte az USA szeptemberben, a Kanadába irányuló export pedig különösen nagy arányban nőtt, 126 százalékkal, 1451 tonnával.

A mexikói szállítások is megduplázódtak, igaz, alacsony bázisról (+106%, azaz plusz 164 tonna).

Az utóbbi 18 hónapban mindkét országban csökkent a tejtermelés, és a kereslet kielégítése érdekében az Egyesült Államokhoz fordultak. Versenyképes árának köszönhetően év eleje óta folyamatosan bővül az amerikai vaj exportja.

Forrás: Dairy Industries/Magyar Mezőgazdaság