0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófea-súly jellemzően elmaradt a becsült súlytól, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre.

Gúthon 105 dámbikát ejtettek el a vadászok, a lebírált trófeák átlagsúlya megközelítette a 4 kilogrammot. A barcogás idején 7 öt kilónál nagyobb trófeát viselő vad esett.

A legnagyobb terítékre került bika agancsa 5,4 kiló súlyú volt és 208,42 IP pontot kapott.

A bikák közül 85 lett érmes: a trófeák 43 százaléka arany, 36 százaléka ezüst, 21 százaléka pedig bronzérmes lett. Évről-évre emelkedik ugyan a hazai vadászok aránya, de most többnyire külföldről érkeztek vendégvadászok. Jártak itt például Franciaországból és az Egyesült Államokból. Szeretett volna egy ausztrál csoport is Gúthon vadászni, de őket már csak jövőre tudjuk fogadni – tájékoztatott Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt. közlemény