0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Németország stratégiai tervét is elfogadták

A héten Németország KAP stratégiai tervét is elfogadta az Európai Bizottság, így már formálisan is megvan a 2023-tól kezdődő ötéves időszak agrárpolitikai prioritásainak gyakorlati keretrendszere. Nagyon nagy hangsúlyt kap náluk az ökológiai szemlélet, és általánosságban az a szemléletmód, hogy az agrárvállalkozók a közérdeket szolgáló intézkedéseikre kapnak közpénzt.

Hosszas tárgyalássorozat után november 21-én adott szabad utat az Európai Bizottság az átdolgozott stratégiai tervnek. Cem Özdemir szövetségi agrárminiszter azt nyilatkozta a hír kapcsán, hogy most már formálisan is megvan az agrártámogatások 2023-tól alkalmazható keretrendszere. Hangsúlyozta, hogy a tervben

az agráriumban szükséges átalakítások támogatásának eszközeit részletezik;

Németország erősíteni fogja az ökológiai szemléletű, fenntartható mezőgazdaságot, hogy a jövőben is legyen mit enni, de a természeti erőforrások se merüljenek ki; illetve támogatni fogja a gazdálkodókat, hogy meg tudjanak birkózni a klímaválság hatásaival.

Honorálni fogjuk a gazdálkodók környezet- és éghajlatvédelmem érdekében tett erőfeszítéseit, fogalmazott.

Egyúttal elmondta, hogy létrehoztak egy bizottságot gazdasági, szociális és a környezetvédelmi szakemberekből azzal a céllal, hogy végigkísérjék a stratégiai tervben megfogalmazott célok gyakorlatba átültetését, egyúttal segítsenek közösen tanulni a folyamatból, hogy a 2027-től kezdődő időszakra még jobb, a kitűzött célokat a lehető legjobban támogató stratégiai terv készülhessen.

Németországnak az EU-s közös agrárpolitika keretében évi 6 milliárd euró fog a rendelkezésére állni a következő öt évben, hogy fenntarthatóbbá tegye az agrár- és élelmiszeripart, valamint a vonzóvá a vidéket, olvasható a szövetségi agrárminisztérium, a BMEL közleményében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu