0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Víztakarékos öntözést díjaztak az Interpoma kiállításon

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Az Interpoma Award díjakat a megnyitón adták át egy lengyel és két olasz cégnek a víztakarékos öntözési rendszerükért.

Az Interpoma kiállítás az idén a víztakarékos megoldásokat díjazta, amelyek a termésmennyiség növelését vagy a minőség javítását eredményezik. A verseny mottója szerint minden csepp vízzel több termést kell elérni. Az innovációs díjra pályázó megoldásokat az olasz kertészeti tudományos társaság és a Bolzanói Egyetem közreműködésével értékelték.

A díjátadásra a kiállítás megnyitóján került sor.

Az Interpoma Award idei győztese a lengyel Inventia Sp. z.o.o. Agreus rendszere lett. Olyan összetett automata öntözési rendszer, amely talajszenzorok és meteorológiai adatok segítségével szabályozza a gyümölcsös öntözését. Fő összetevői a napelemmel működő érzékelők, a drótnélküli adatátvitel és egy applikáció, amit a termesztő igényeihez lehet igazítani. A rendszer riasztást küld, amikor öntözésre van szükség, illetve elemmel működő szelepvezérléssel teljesen automatizálható az öntözés. Bővíthető ezen kívül a tápoldatozás és a fagyvédelmi öntözés vezérlésével, valamint növényvédelmi előrejelzéssel is.

Az Agreus rendszert a Skierniewice kertészeti kutatóintézet szakembereivel fejlesztették ki, és a talaj vagy termesztőközeg nedvességtartalmát, hőmérsékletét és sótartalmát követi nyomon, valamint méri a léghőmérsékletet, páratartalmat, harmatponti hőmérsékletet és a nedves hőmérsékletet.

Ezáltal szabályozza az öntözést, illetve a tápoldatozást vagy a fagyvédelmi öntözést. A levélnedvesség mérése pedig a kórokozók fertőzésének előrejelzéséhez ad támpontot.

A zsűri a rendszer összetettségét és felhasználóbarát mivoltát értékelte.

Az első kategóriában a zsűri elismerését kapta a dél-tiroli Plantection öntözésirányítási rendszer, ami nagy mezőgazdasági vállalkozások, szövetkezetek számára is alkalmas, moduláris felépítésű rendszer. A hozzá kapcsolódó applikáció nagyon egyszerűen használható. Nemcsak a mezőgazdaságban alkalmazható ez a víztakarékos öntözési rendszer, hanem városi klímaszabályozó, hűtő öntözés irányítására is.

A start-up kategória nyertese ugyancsak dél-tiroli vállalkozás, a 2019-ben alapított Odis lett, saját gyártású szenzoraival és rugalmas applikációjával. A zsűri ígéretesnek tartotta a különféle szenzorok beépítésének lehetőségét a rendszerbe.

Maguk a nyertesek inkább az érzékelőik megbízhatóságát emelik ki és azt, hogy évekig működnek bármiféle karbantartás nélkül,

amíg ki nem kell kicserélni bennük az elemet. Saját meteorológiai állomást is fejlesztettek. Az eszközök negyedóránként küldik a mért adatokat a felhőbe, ahonnan feldolgozva jutnak tovább a felhasználókhoz. A fejlesztők célja, hogy a lehető legegyszerűbb, de hatékony rendszert állítsanak fel és minden dél-tiroli szolgáltatóval szívesen együttműködnek, akik a mérési adataikat szeretnék felhasználni vagy kiterjesztenék a hálózatot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu