Back to top

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

A nehézségek ellenére sikeres volt az idei szabadföldi paprikatermesztés
A nehézségek ellenére sikeres volt az idei szabadföldi paprikatermesztés
Fotó: Univer
Ágoston Béla nyersanyag-beszerzési igazgató köszöntőjében elismerését fejezte ki a termelők idei helytállásával kapcsolatban, amiért hálásak a feldolgozó döntéshozó szakemberei. Nagy Endre, az Univer Product Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese előadásában ismertette a fűszerpaprika világtermelésének adatait és lehetőségeit, vázolta azokat a globális piaci folyamatokat, amelyeket a klímaváltozás és az elmúlt évek nem várt eseményei generálnak. Végső következtetésként azt vonta le az előadó, hogy

a fűszerpaprika-termesztés Magyarországon a jövőben nemcsak megőrzi komparatív előnyeit, hanem azok erősödésével is számolhatnak az ágazat szereplői.

Ezzel együtt Nagy Endre prognózisa szerint a következő években az arányok erőteljes elmozdulása várható idehaza, a csípős fűszerpaprika termesztésének az irányába. Gábor Tamás nyersanyagbeszerző prezentációjában az idei paprikafelvásárlás adatait illesztette be az elmúlt négy esztendő statisztikáinak a trendjei közé.

A jövőben a csípős fűszerpaprika kerül előtérbe
A jövőben a csípős fűszerpaprika kerül előtérbe
Fotó: Univer
Dunai László, az Univer-Agro Kft. ügyvezetője bemutatta az Univer kísérleti gazdaság tevékenységeinek azt a részét, amellyel az üzem az anyavállalat paprikatermeltetésének a további erősödését és korszerűsítését szolgálja. Tímár Zoltán paprikanemesítési vezető beszámolt a fűszerpaprika gépi betakarítása területén elért eddigi eredményekről és azokról a kérdésekről és feladatokról, amelyek a gépi betakarítás hatékonyságára és a nyersanyag minőségére vonatkozó célok eléréséig még megoldásra várnak.

A rendezvény zárásaként a paprikatermelők megtekintették az Univer Product Zrt. Hetényegyházai feldolgozóüzemének korszerű gépsorait, amelyek képesek lesznek majd kiszolgálni a tervezett piaci terjeszkedéshez szükséges kapacitásbővülést is.

Forrás: 
fruitveb.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

Nincs párja az olasz datolyaszilvának

Népszerű a datolyaszilva Olaszországban, a kereslet állandó, az árak jól alakulnak Mirko Zanelli, az Apofruit értékesítési menedzsere szerint.

A szőlő-bor ágazat támogatásának lehetőségei

A Közös Agrárpolitika reformja a szőlő-bor ágazat számára a 2009-es pénzügyi év óta elérhető nemzeti támogatásokat is érinti. Magyarország továbbra is évi 27,94 millió eurót használhat ilyen célra 2027-ig. A jogszabályok lehetővé teszik a rugalmas átmenetet a Nemzeti Támogatási Programból a Stratégiai Tervbe.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.