Back to top

Továbbra is akadozik az ukrán gabonaexport

Bár az ENSZ közvetítésével november 19-én meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaexporta vonatkozó megállapodást Oroszország és Ukrajna között, mégis naponta legfeljebb öt hajó fut ki az ukrán kikötőkből.

Az ENSZ adatai szerint a megállapodás november 19-i meghosszabbítása óta naponta legfeljebb öt hajó hagyja el Ukrajnát, szemben a korábbi hetekkel és hónapokkal, amikor akár 10 is indulhatott.

Ismini Palla, az ENSZ szóvivője szerint a hajóforgalmat befolyásolta a megállapodás meghosszabbításával kapcsolatos bizonytalanság, az ellenőrzéseket nehezítő rossz isztambuli időjárás, valamint az új személyzet és ellenőrök rotációja a Közös Koordinációs Központban.

A megállapodás júliusban született török közvetítéssel, és a múlt héten márciusig meghosszabbították, ennek hatására azonnal csökkentek a globális élelmiszerárakat.

Eddig közel 12 millió tonna gabonát és élelmiszert exportáltak. Összesen 491 utat teljesítitek a kereskedelmi hajók.

Ebben a hónapban azonban lelassult a forgalom, mert nem lehet sokáig tudni, hogy Oroszország belemegy-e az egyesség meghosszabbításába, ez a bizonytalanság pedig megnehezítette a a szállítmányozók és a biztosítók munkáját is.

A november 23-ig tartó hét napban összesen 27 hajó indult útnak Ukrajnából, szemben az előző heti 36 hajóval és az október 27. és november 2. közötti 38 hajóval. November 3-9. között csak nyolc indult el, közvetlenül azután, hogy Oroszország rövid időre felfüggesztette részvételét a megállapodásban, és ezzel korlátozta az Ukrajnába irányuló utakat.

Az elmúlt hetekben az ellenőrzés is jelentősen lelassult, mivel már nem csak török és ENSZ képviselők vesznek részt a munkában, de ukrán és orosz megfigyelők is átnézik a hajókat.

A megállapodás része, hogy a két háborús fél és független szakértők is ellenőrzik a hajókat annak érdekében, hogy valóban csak gabona vagy más élelmiszer hagyja el az ukrán kikőtőket és a visszaúton sem érkeznek sem kitiltott személyek vagy áruk.

Jelenleg mintegy 112 hajó vár ellenőrzésre az Isztambul előtti vizeken, köztük olyanok is, amelyek több mint egy hónapja vesztegelnek - közölte szerdán a Közös Koordinációs Központ.

„Az egyik fő probléma az, hogy az oroszok lassítják az ellenőrzéseket, valószínűleg szándékosan” - mondta a Reutersnek Vaszil Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete. Ha az oroszok hajlandóak lennének együttműködni, javíthatnánk az ellenőrzéseket és növelhetnénk a számukat. Ez rajtuk múlik."

A november 23-ig tartó hét napban naponta nulla-hat ellenőrzésre került sor, míg az előző héten öt-nyolc, az azt megelőző héten pedig akár 11 ellenőrzésre is sor került.

A Közös Koordinációs Központ folytatja az egyeztetést arról, hogy miként teljesítsék ki a téli ellenőrzési tervét, és hogyan tudnák növelni a kapacitást. A világpiacnak nagy szüksége van a két vezető gabonaexportőr ország terményeire, így az érintett feleket arra kérik, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy megállapodjanak egy fenntartható folyamat kialakításában.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

Új versenytársra talált a McDonald's Oroszországban

Folytatja terjeszkedését az orosz Vkuszno i tocska étteremlánc, amelyet egy az egyben az országból kivonuló McDonalds's brandjét lenyúlva hoztak létre.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat - kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.

Kárpát-medencei mézfesztivált rendeznek Zalaegerszegen

Tizennyolc mézlovagrend felvonulásával december 3-án kétnapos Kárpát-medencei mézfesztivál kezdődik a zalai megyeszékhelyen - jelentették be egy sajtótájékoztatón.

Átadták a Penny megújult karcagi logisztikai központját

Átadták a Penny Market Kft. megújult karcagi logisztikai központját pénteken, a mintegy 7 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően csaknem száz új munkahely létesült.

A laskagomba is segíthet az afrikai élelmezési problémák megoldásában

Öt ország - köztük Magyarország - hét kutatóintézete és egyeteme, valamint kis- és középvállalkozások vesznek részt abban a kutatási projektben, amelynek célja fenntartható, biomasszaalapú élelmiszer-értékláncok kialakítása Afrikában - közölte a Bay Zoltán Kutatóközpont az MTI-vel. Magyar részről egy laskagomba-termesztő társaság is részt vesz a programban.