0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Továbbra is akadozik az ukrán gabonaexport

Bár az ENSZ közvetítésével november 19-én meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaexporta vonatkozó megállapodást Oroszország és Ukrajna között, mégis naponta legfeljebb öt hajó fut ki az ukrán kikötőkből.

Az ENSZ adatai szerint a megállapodás november 19-i meghosszabbítása óta naponta legfeljebb öt hajó hagyja el Ukrajnát, szemben a korábbi hetekkel és hónapokkal, amikor akár 10 is indulhatott.

Ismini Palla, az ENSZ szóvivője szerint a hajóforgalmat befolyásolta a megállapodás meghosszabbításával kapcsolatos bizonytalanság, az ellenőrzéseket nehezítő rossz isztambuli időjárás, valamint az új személyzet és ellenőrök rotációja a Közös Koordinációs Központban.

A megállapodás júliusban született török közvetítéssel, és a múlt héten márciusig meghosszabbították, ennek hatására azonnal csökkentek a globális élelmiszerárakat.

Eddig közel 12 millió tonna gabonát és élelmiszert exportáltak. Összesen 491 utat teljesítitek a kereskedelmi hajók.

Ebben a hónapban azonban lelassult a forgalom, mert nem lehet sokáig tudni, hogy Oroszország belemegy-e az egyesség meghosszabbításába, ez a bizonytalanság pedig megnehezítette a a szállítmányozók és a biztosítók munkáját is.

A november 23-ig tartó hét napban összesen 27 hajó indult útnak Ukrajnából, szemben az előző heti 36 hajóval és az október 27. és november 2. közötti 38 hajóval. November 3-9. között csak nyolc indult el, közvetlenül azután, hogy Oroszország rövid időre felfüggesztette részvételét a megállapodásban, és ezzel korlátozta az Ukrajnába irányuló utakat.

Az elmúlt hetekben az ellenőrzés is jelentősen lelassult, mivel már nem csak török és ENSZ képviselők vesznek részt a munkában, de ukrán és orosz megfigyelők is átnézik a hajókat.

A megállapodás része, hogy a két háborús fél és független szakértők is ellenőrzik a hajókat annak érdekében, hogy valóban csak gabona vagy más élelmiszer hagyja el az ukrán kikőtőket és a visszaúton sem érkeznek sem kitiltott személyek vagy áruk.

Jelenleg mintegy 112 hajó vár ellenőrzésre az Isztambul előtti vizeken, köztük olyanok is, amelyek több mint egy hónapja vesztegelnek – közölte szerdán a Közös Koordinációs Központ.

„Az egyik fő probléma az, hogy az oroszok lassítják az ellenőrzéseket, valószínűleg szándékosan” – mondta a Reutersnek Vaszil Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete. Ha az oroszok hajlandóak lennének együttműködni, javíthatnánk az ellenőrzéseket és növelhetnénk a számukat. Ez rajtuk múlik.”

A november 23-ig tartó hét napban naponta nulla-hat ellenőrzésre került sor, míg az előző héten öt-nyolc, az azt megelőző héten pedig akár 11 ellenőrzésre is sor került.

A Közös Koordinációs Központ folytatja az egyeztetést arról, hogy miként teljesítsék ki a téli ellenőrzési tervét, és hogyan tudnák növelni a kapacitást. A világpiacnak nagy szüksége van a két vezető gabonaexportőr ország terményeire, így az érintett feleket arra kérik, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy megállapodjanak egy fenntartható folyamat kialakításában.

Forrás: Reuters