Back to top

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: mmg archív
Az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) legfrissebb hivatalos jelentése szerint egy több mint 42 400 sertésből álló állomány érintett az ország nyugati részén. A Magyarországgal és Szerbiával határos Temes megyei telephelyen 35 állat pusztult el. Ezen túlmenően Románia ugyanazon részén három háztáji állományban is kimutatták az ASP-vírust, az ország más részein pedig hatban, és mindenhol 1-57 sertés volt. Október végén pedig két kelet-romániai végtermék-előállító telepen lett a sertések tesztje pozitív ASP-vírusra.

Európai ASP-helyzet

Január 1-je óta a házi sertéseknél igazolt ASP-esetek száma elérte a 478-at Európában.

Ez derül ki az Európai Bizottság Állatbetegségek Információs Rendszerének (EB; november 4-i állapot) összesítéséből.

Idén eddig 12 európai állam regisztrált hivatalosan egy vagy több ASP-esetet a rendszerben. Összehasonlításképpen: a teljes 2021-es esztendőben 11 európai állam összesen 1874 ASP-kitörést regisztrált az Európai Bizottságnál.

2022-ben a legtöbb járványkitörést Romániában regisztrálták (286), mellette 13 további járványkitörést erősítettek meg az előző hetekben. Románia után Szerbia – most 99 járványkitöréssel – és Észak-Macedónia (28) következik.

November közepén Litvánia is újabb házisertés-esetet jelentett a Bizottságnak, így az országban az idei összesített esetszám 16-ra nőtt. Szeptember 20. óta ez volt az első eset.

Az közelmúltban a moldovai hatóságok hivatalosan is megoldottnak nyilvánították az ASP-helyzetet Florestiben. Itt augusztus közepe és szeptember vége között közvetlenül három háztáji állományban összesen 12 sertésben mutatták ki az ASP-vírust.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: mmg archív

Guernsey korlátozza a sertéshús behozatalát

A héten Guernsey kormánya új korlátozásokat jelentett be a sertéshús és a sertéshúsból készült termékek behozatalára vonatkozóan. Ezeket azért vezették be, hogy csökkentsék az ASP-vírus behurcolásának kockázatát. Az Egyesült Királysághoz tartozó Guernsey az egyik Csatorna-sziget Anglia déli partjainál.

A legújabb korlátozások értelmében 2 kilogramm az Európából (az Egyesült Királyság kivételével) behozható emberi fogyasztásra vagy takarmányozásra szánt sertéshús maximális mennyisége. A behozott húsnak a gyártó által lezárt, bontatlan csomagolásban kell lennie.

A kereskedelmi forgalomba hozható sertéshús mennyiségére nincs korlátozás, de azt Guernseyben bejegyzett élelmiszeripari vállalkozásnak kell importálnia vagy odaszállítania, és forgalomba csak az eredeti zárt csomagolásban, egészségügyi jelzéssel ellátva kerülhet.

Fotó: pxhere.com

Európában a vaddisznóban kimutatott esetszám közelíti a hatezret

Az EB járványügyi információs rendszerének november 4-ei frissítése szerint idén eddig 5990 ASP-eset fordult elő vaddisznók körében Európában.

A kontinens 14 államában regisztráltak egy vagy több járványkitörést.

A vadon élő populáción belül 2022-ben Lengyelországban regisztrálták a legtöbb járványt az EB-nél (1654), ezt követi Németország (1348), Lettország (725), Magyarország (497), Szlovákia (471) és Románia (386). Az október 28-ai frissítés óta ezekben az országokban további járványkitöréseket jelentettek.

Új eseteket Bulgária, Észtország, Olaszország, Litvánia és Szerbia is jelentett.

Összehasonlításképpen: 2021-ben összesen 12 ország jelentett az EB-nek igazolt egy vagy több ASP-esetet a vadon élő populációban – összesen 12 150 járványkitörést.

Tudni kell, hogy az Európai Bizottság nem figyeli az oroszországi járványügyi helyzetet, de novemberben Rosztovban hat vaddisznónál lett pozitív az ASP-vírusteszt. A WOAH értesítései szerint szeptember óta ez volt az első eset Oroszországnak körzetének ebben a régiójában.

Hazai helyzet

Hazánkban folyamatosak az afrikai sertéspestis miatti korlátozások. A Nébih honlapján lehet tájékozódni a korlátozás alatt álló, valamint az alacsony, közepes és magas kockázati besorolású településekről, ahol egy település közigazgatási területén akár eltérő korlátozású területek is lehetnek. A pontos intézkedésekről a helyi hatósági állatorvos tud ponjtos tájékoztatást adni. 

A Nébih interaktív térképe szerint a 2022. november 25-ei helyzet a következő:

Fotó: Nébih

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Budapesten tartják éves találkozójukat a hazai állatkerti szakemberek

Csütörtöktől a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont a magyarországi állatkerti szakemberek hagyományos éves találkozójának, a Zoo Disputának.

A klímaváltozás miatt egyre korábban költenek a madarak

A klímaváltozás miatt évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak - derül ki az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatásából, amelyben az ökológusok csaknem 700 madárfaj költési adatait elemezték.

Gál Sándor Praxismenedzsment díj 2022

Magyarország egyik meghatározó, piacvezető állatgyógyszer- és állateledel forgalmazó vállalata, a 100 százalékban magyar tulajdonú AlphaVet minden évben díjjal ismeri el az állatorvosi szakma legjobbjait. A Gál Sándor Praxismenedzsment díjat 2022-ben Dr. Mentes Árpád és a Soproni Állatorvosi Centrum kapta.